Skandalingoji byla: dėl kokaino kontrabandos išteisinti du lietuviai ir kolumbietis

Lietuvos apeliacinis teismas dėl anglyse slėpto 71 kilogramo kokaino kontrabandos išteisino du lietuvius ir kolumbietį.

Tačiau išteisinus dėl kontrabandos, du vyrai liko nuteisti kalėti už kitus su narkotikais susijusius nusikaltimus.

2015 metais narkotikai anglyse atgabenti iš Kolumbijos į Lietuvą. Gabentojai kokainą įmaišė į 250 tonų anglies krovinį. Penki kriminalinės policijos pareigūnai savo rankomis kasė krovinį ir išrinko kokainą. Policija skelbė, kad narkotikų krovinys vertas dešimčių milijonų eurų ir galėjo būti skirtas Rusijos ar Europos rinkai.

Praėjusią savaitę teismas paskelbė, kad byloje neginčijamai nustatyta, jog Vaidotas Matulaitis ir Kęstutis Zienka iškrovė iš vilkikų konteinerių atvežtą prie sandėlio akmens anglį, o Diego Pena Murillo (Diegas Penija Muriljo) atvyko į Lietuvą jau esant akmens angliai iškrautai Alytaus sandėlyje.

Vaidotas Matulaitis ir Kęstutis Zienka/Vilmanto Raupelio nuotr.

„Nuteistieji atliko veiksmus su akmens anglimi jai jau esant Lietuvos teritorijoje. Byloje nesant patikimų duomenų, kad nuteistieji dalyvavo narkotinių medžiagų – kokaino kontrabandos padaryme, jie išteisinami“, – paskelbė Apeliacinis teismas.

Nagrinėjant bylą apeliacinės instancijos teisme, siekiant individualizuoti kiekvieno nuteistojo veiksmus, buvo išsiųstas paklausimas į Kauno apygardos prokuratūrą, prašant pateikti duomenis, ar V. Matulaičio, K. Zienkos ir D. P. Muriljo atžvilgiu buvo atliekami kriminalinės žvalgybos ar kiti neviešo pobūdžio veiksmai. Teismas sako, kad gautame atsakyme jokios reikšmingos bylai informacijos nebuvo.

Byloje nesant patikimų duomenų, kad nuteistieji dalyvavo narkotinių medžiagų – kokaino kontrabandos padaryme, jie išteisinami.

V. Matulaitis taip pat išteisintas dėl neteisėto labai didelio kiekio narkotikų įgijimo bei laikymo.

Kauno apygardos prokuratūros prokuroras apeliaciniu skundu teismo prašė nuteistiesiems skirti griežtesnes nei pirmosios instancijos teismo skirtos bausmės – D. P. Muriljo skirti 11 metų laisvės atėmimo bausmę, ją atliekant pataisos namuose, o K. Zienkai – 12 metų laisvės atėmimo.

Šiemet sausį V. Matulaitis nuteistas aštuonerių metų bausme, K. Zienka – aštuoneriais su puse metų laisvės atėmimu, kolumbietis D. Pena Murillo – devynerių metų laisvės atėmimo bausme.

Apeliacinis teismas paliko tas pačias bausmes.

Diego Pena Murillo/Vilmanto Raupelio nuotr.

Rekordinis kiekis kokaino

Kokainą policija aptiko 2015 metais po kelerius metus trukusios operacijos. Tai vienas didžiausių kiekių rasto kokaino nepriklausomos Lietuvos policijos istorijoje.

Siekiant užmaskuoti kokaino gabenimą anglies kroviniu, steigtos priedangos įmonės Lietuvoje, Rusijoje ir Ukrainoje. Jūriniais konteineriais atgabentas krovinys atvežtas į Alytų. Pirmieji įtariamieji – du alytiškiai ir kolumbietis – po daugiau nei savaitę trukusios pasalos kriminalistų buvo sulaikyti. Vėliau policija skelbė byloje sulaikiusi daugiau įtariamųjų.

Policininkai teismui pasakojo, kad jie iš pradžių buvo apmokyti atskirti akmens anglį nuo gabalėlių su narkotine medžiaga, nes K. Zienkos automobilyje rasti jau atrinkti gabalėliai su narkotine medžiaga, todėl pareigūnai žinojo, ko ieškoti sandėlyje.

Pasak policininkų, akmens anglis ir gabalėliai su kokainu skyrėsi pagal formą, anglis buvo netaisyklingos formos, aptrupėjusi, o gabalėliai su narkotine medžiaga – aiškios formos, lyg supresuoti, ant gabalėlių su kokainu įspausti ženklai, taškai, taip pat akmens anglis blizgėjo, o gabalėliai, kurių sudėtyje buvo kokainas, buvo matiniai.

Vieną sunkvežimių vairavęs įmonės vairuotojas teisme pasakojo, kad vieną kartą Klaipėdos muitinė atliko pilną akmens anglies krovinio patikrą, t. y. patikrino rentgenu bei paėmė akmens anglies mėginius, tačiau nieko įtartino nesurado.

Dabar išteisintas V. Matulaitis teismui pasakojo, kad buvo paprastas darbininkas, krovėjas, nieko nežinojo apie akmens anglyse paslėptas narkotines medžiagas.

V. Matulaitis sakė bendradarbio K. Zienkos prašymu dvi dienas padėjo iškrauti akmens anglies krovinį į sandėlį už atlygį (50 eurų už vieną iškrovimą), o trečią kartą – penktadienį (sulaikymo dieną) tvarkė sandėlį, nes kai kurie didmaišiai krovimo metu plyšo, visur ant grindų buvo išbyrėjusi akmens anglis.

V. Matulaitis teigė neturėjęs užduoties atrinkti kažkokius akmens anglies gabalus atskirai, sėmė viską iš eilės, neigė atrinkęs iš akmens anglies kokainą ir maišą perdavęs K. Zienkai, jis nepastebėjo, kaip šis paėmė maišą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

temide

temide portretas
seniau imdavo 10% uz bylos baigima ...nuo sumos

Marytė

Marytė portretas
O kažin kiek tai kainuoja? :)

Makas

Makas portretas
Manau, kad niekas nenustebo.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių