Šių laikų vergovė: du tadžikai Lietuvoje gyveno metaliniame konteineryje, ūkyje dirbo be poilsio

  • Teksto dydis:

54 metų Kauno rajono gyventojas ir jo 32 metų Klaipėdos rajone gyvenanti dukra stos prieš teismą dėl galimo išnaudojimo priverstiniam darbui avių ūkyje.

Ikiteisminį tyrimą atlikusi policija ir prokuratūra įtaria, kad, pasinaudoję dviejų Tadžikijos piliečių pažeidžiamumu, kaltinamieji išnaudojo juos priverstiniam darbui jų valdomame ūkyje, trečiadienį pranešė prokuratūra.

Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jį kontroliavo Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Ruslanas Ušinskas. Tyrimą atliko Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai.

Tyrimo duomenimis, vienoje Kauno krovinių pervežimo įmonėje transporto skyriaus vadovu dirbantis kaltinamasis, būdamas tiesiogiai atsakingu už iš trečiųjų šalių atvykusių žmonių įdarbinimą tolimųjų reisų vairuotojais, paruošė įdarbinimo dokumentus, pagal kuriuos minėtoje įmonėje buvo įdarbinti du Tadžikijos piliečiai.

Įtariama, kad jis, žinodamas, jog užsienio šalies piliečiai neturi pakankamai patirties ir įgūdžių dirbti vairuotojais, atvykėlius priverstiniam darbui nuvežė į savo dukrai ir jam pačiam priklausantį avių ūkį, esantį Klaipėdos rajone.

Pasak prokuratūros, turima duomenų, kad kaltinamasis Tadžikijos piliečius informavo, jog šiems laikinai reikės prižiūrėti avis bei atlikti kitus ūkio darbus, kol jie galės įgyti reikiamų žinių neva netrukus prasidėsiančiuose vilkikų vairuotojų kvalifikacijos tobulinimo kursuose ir pradėti dirbti tolimųjų reisų vairuotojais.

„Surinktų duomenų visuma atskleidė, kad aukomis tapę vyrai buvo apgyvendinti metaliniame konteineryje su minimaliomis gyvenimui tinkamomis sąlygomis, dirbo be poilsio dienų, jų darbas buvo kontroliuojamas stebint juos vaizdo kameromis. Turimais duomenimis, vienas nukentėjusiųjų minėtame ūkyje dirbo 2020 m. sausio–birželio mėn., kitas – 2021 m. balandžio–rugpjūčio mėn.“, – teigia prokuratūra.

Per tyrimą nustatyta, kad užsienio valstybės piliečiams kiekvieną mėnesį buvo pervedamas atlyginimas iš transporto bendrovės sąskaitos pagal toje įmonėje užpildytus darbo laiko apskaitos žiniaraščius, nors realiai jie dirbo visiškai numatyto darbo pobūdžio neatitinkančius darbus kaltinamųjų ūkyje.

54 metų kaltinamajam pareikšti kaltinimai dėl išnaudojimo priverstiniam darbui ar paslaugoms. Už tai asmuo gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Kaltinamoji moteris ir jos vadovaujamas ūkis teisme privalės atsakyti dėl naudojimosi asmens priverstiniu darbu ar paslaugomis. Už šią nusikalstamą veiką Baudžiamasis kodeksas numato baudą arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki dvejų metų.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kiaunė

Kiaunė  portretas
Lyg tai lietuviai,nuvykę į airijas,anglijas nevergavo neturėdami nei kvalifikacijos ,nei mokėdami kalbos?Taip ir su tadžikais.Čia nors jiems algą mokėjo.Kai nieko nemoki,o ganei tik išakus,tai ir darbas atitinkamas,ko čia virkauti?Vairuoti troką,tai ne avis ganyti.

Tai dabar duprato jauninas

Tai dabar duprato jauninas portretas
Kaip buvo isnaudojami zmones prie Smetonos juk tada nebuvo jokiu profsajungu nebuvo kam pasiskust o bernai ir mergos arba pusmerges jau nuon12 metu eidavo pusnetge dirbt o datbas po 15 valandu edslas buvo tuekiamas kaip kiaulems o ir daznai neuzmokedavo kirk buvo dulyge bernu bijojo du jais atsisjaitydavo o mergu ar pusmergiu ne todel apgaudavo kai juos veze sibiras daugumas zmoniu sakebtaip jiems ir reikia uzteks svetimu prskaitu ponavot

Voke

Voke portretas
Vel atgime buozes isnaudotojai mazai ju dar isveze i sibira tai nauju priaugo turetu didele pinigine bauda skirt bes jiems juk buvo uzdirbami pinigsi o kiek pervesdavo kazkodel nutylejo mabau jad oervesdsvo koki simta euru ne daugiau jei isvis pervesdavobet ir tai ne savo pinigus o is transpirto nu aferistas sukcius abu su dukra kist kalejiman su tu paciu aviu konfisjavimu tai butu labai teisinga ir atlygint tiems zmonems uz darba is to sukciaus pinigu
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių