Romainiuose nudurto vyro atvejis: ar buvo galima jį išgelbėti?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Krauju paplūdusį sužeistąjį gaivinę aplinkiniai po skambučių skubios pagalbos telefonu 112 nebandė stabdyti kraujavimo. Jam buvo atliekamas išorinis širdies masažas. Ar tai nepagreitino mirties?

Patarė dispečeriai

Prieš porą savaičių Kauną sukrėtė nusikaltimas, kai, pirminiais duomenimis, kilus konfliktui, Romainiuose prie parduotuvės "Aibė" nuo durtinių žaizdų mirė 29 m. vyras. Vėliau paviešintas vaizdo kameros užfiksuotas įrašas, kuriame matyti, kad gatvėje sukniubusį vyrą bando gaivinti žmonės, spaudydami krūtinės ląstą – darydami išorinį širdies masažą. Įvykio liudininkai šių veiksmų ėmėsi po dviejų skambučių skubios pagalbos telefonu 112.

Vaizdo kamera užfiksavo, kad patyręs sužeidimų vyras važiuojamojoje kelio dalyje sukniumba 22.57 val. Po kelių minučių skambinama į Bendrąjį pagalbos centrą (BPC) ir pradedamas daryti išorinis širdies masažas. 23.09 val. atvykus greitosios brigadai, pasak Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) medikų, vyras buvo kritinės būklės. Medikų bandymai atgaivinti vyrą su dviem durtinėm žaizdom, viena kurių pažeidė plautį, buvo nesėkmingi.

BPC viršininko pavaduotojo Tado Maroščiko teigimu, dėl šio įvykio telefonu 112 skambinta dukart: 23.00 ir 23.02 val. Pirmuoju skambučiu gautas pranešimas apie galimai automobilio gatvėje partrenktą vyrą, kuriam kraujavo iš burnos. "Informacija nedelsiant perduota Kauno GMPS ir Kauno apskrities vyriausiajam policijos komisariatui. 23.02 val. sulaukta to paties pranešėjo pakartotinio skambučio, kuris konferenciniu būdu buvo sujungtas su Kauno greitosios medicinos pagalbos (GMP) operatore, ji toliau tęsė pokalbį su skambinusiuoju, – informavo T.Maroščikas. – Abiejų pokalbių metu BPC operatoriai neteikė rekomendacijų atlikti dirbtinį kvėpavimą nukentėjusiajam. Tačiau apie durtines žaizdas pokalbių su BPC operatoriais metu nebuvo pranešta. Buvo pasakyta, kad žmogus yra partrenktas automobilio."

BPC Klaipėdos skyriaus viršininkas Nerijus Žudys patikslino, kad šio skyriaus operatoriai davė vienintelę rekomendaciją skambinusiajam – "kad nejudintų nukentėjusiojo, nes pranešėjas vis minėjo, kad žmogus partrenktas automobilio."

Negalima gaišti

Patikslinus terminus, paaiškėjo, kad gaivinimo būdas, kai stipriai spaudoma krūtinės ląsta, nevadintinas dirbtiniu kvėpavimu – tai yra išorinis širdies masažas, vienas iš pradinio gaivinimo veiksmų. Jį daryti rekomendavo Kauno GMPS dispečerė.

Tačiau jei asmuo gausiai kraujuoja iš gilių durtinių žaizdų, matyti, kad jam trūksta oro, – ką pirmiausia reikia daryti: išorinį širdies masažą ar užspausti kraujuojančias žaizdas? "Stabdyti kraujavimą, jei matome, iš kur kraujuoja. Jei nukentėjusysis yra klinikinės mirties būklės – stabdyti kraujavimą ir atlikti pradinį gaivinimą", – tvirtino Kauno GMPS direktoriaus pavaduotoja medicinai Ilona Kajokaitė.

Ji taip pat užsiminė, kad nusikaltimo Romainiuose atveju apie durtines žaizdas telefonu konsultavusi dispečerė nežinojo. "Rekomenduota atlikti pradinio gaivinimo veiksmus, tarp kurių – išorinis širdies masažas, skirtas širdies ritmui ir kraujotakai atkurti. Jei žmogus yra klinikinės mirties būklės, vadinasi, jo širdis ir kraujotaka sustojusios. Kiekviena iki išorinio širdies masažo užgaišta minutė šansus jį atgaivinti sumažina 10 proc. Pavyzdžiui, jei šešias minutes nieko nedarėme, tai smegenys jau, galima sakyti, yra mirusios, nėra ką toliau begaivinti", – papildė Kauno GMPS direktorius Nerijus Mikelionis.

Apie durtines žaizdas pokalbių su BPC operatoriais metu nebuvo pranešta. Buvo pasakyta, kad žmogus yra partrenktas automobilio.

Stoties atstovų teigimu, jei įvykio liudininkai ir būtų bandę stabdyti kraujavimą iš gilių durtinių žaizdų, nėra jokios garantijos, kad tai padaryti jiems būtų pavykę. "Sustabdyti vidinio kraujavimo, iki stacionaro, deja, dažniausiai neįmanoma, ir čia nei dispečeris, nei kviečiantysis efektyviai padėti negali. Vidinį kraujavimą galima sustabdyti tik operaciniu būdu, ligoninėje. Kuo stambesnė kraujagyslė pažeista, tuo greičiau nukraujuojama. Durtinės krūtinės žaizdos, kai pažeista širdis ar stambi kraujagyslė, labai dažnai yra mirtinos, ir atvykusiai GMP brigadai iš karto ar labai greit po atvykimo belieka tik konstatuoti mirtį", – apgailestavo I.Kajokaitė.

Ar tai, kad, nesustabdžius gausaus kraujavimo, buvo daromas išorinis širdies masažas, galėjo pagreitinti jauno vyro mirtį? Vienareikšmio atsakymo į šį klausimą Kauno GMPS atstovai neduoda. Tačiau pabrėžia: klinikinės mirties atveju išorinį širdies masažą daryti būtina. "Pasikartosiu: jei žmogų ištiko klinikinė mirtis, visada yra atliekami pradinio gaivinimo veiksmai. Reikia atlošti nukentėjusiojo galvą, kad kvėpuoti netrukdytų užkritusi liežuvio šaknis, ir atlikti krūtinės ląstos paspaudimus, nepaisant to, ar gaivinamas asmuo kraujuoja, ar tas kraujavimas matomas, ar ne", – tvirtino N.Mikelionis.

Dažniausia klaida

Greitosios medikai užsimena, kad skambinantieji skubios pagalbos numeriu 112 neretai būna apimti streso, sutrikę, negeba atsakyti į dispečerio klausimus arba ignoruoja jo nurodymus.

"Kai greitoji pagalba kviečiama grėsmingais gyvybei atvejais: nesąmoningam žmogui, ištikus klinikinei mirčiai, kai nukentėjusysis yra sužalotas kaip šiuo nesuvokiamo žiaurumo atveju – kviečiantysis visada būna streso būsenos. Tai yra natūralu, – tačiau, pasak I.Kajokaitės, teikdamas pagalbą dispečeris remiasi tik kviečiančiojo informacija, jis nemato įvykio vietos. – Todėl labai visų prašome, kuo tiksliau atsakyti į užduodamus klausimus. Kuo tikslesnė informacija, tuo daugiau ir efektyviau galime padėti."

Pasak medikų, jei šalia mirštančio ar nukentėjusio asmens esantis žmogus yra apmokytas teikti pirmąją medicinos pagalbą, tikimybė, kad nukentėjusysis išgyvens, padidėja.

Pasak medikų, klinikinės mirties atveju išorinį širdies masažą daryti būtina, nepaisant to, ar gaivinamas asmuo kraujuoja, ar ne; to mokoma pirmosios pagalbos kursuose.

Baisu ir medikams

Ar galima reikalauti iš žmonių, staiga atsiduriančių šalia balansuojančiojo ties mirties riba, blaivaus proto, kuris padėtų aiškiai apibūdinti situaciją telefonu? "Ne", – įsitikinę GMP medikai. "Būna tokių įvykių, kai baisu ir BPC operatoriams, ir mūsų medikams, vykstantiems į įvykio vietą, ką jau kalbėti apie kviečiančiuosius pagalbą. Tie žmonės, kurie bando gelbėti mirštantįjį, nekalti. Mes nusilenkiame kiekvienam teikiančiam pagalbą žmogui. Įsivaizduokite, jei niekas prie to gatvėje gulinčio vyro nebūtų priėjęs, nebūtų bandę gaivinti, jei visi būtų bijoję prisiliesti – nebūtų buvę net menkiausio šanso tą žmogų išgelbėti", – pabrėžė I.Kajokaitė. Kauno GMPS atstovų teigimu, mirtimi pasibaigęs įvykis Romainiuose buvo aptartas su stoties darbuotojais, tai sukrėtė ir juos.

Sustabdyti vidinio kraujavimo iki stacionaro, deja, dažniausiai neįmanoma, ir čia nei dispečeris, nei kviečiantysis efektyviai padėti negali.

"Esame dėkingi visiems, kurie nelieka nuošalyje, kviečia greitąją ir sunkiausiais atvejais ryžtasi teikti pagalbą. Šis atvejis irgi toks", – sakė pašnekovė.

Panašiais atvejais greitosios medikai prašo kiekvieno iš mūsų nebūti abejingiems: skambinti skubios pagalbos telefonu, pranešti apie įvykį, bandyti kuo aiškiau apibūdinti situaciją ir kuo tiksliau laikytis duodamų nurodymų. Tiems, kurie baiminasi, kad, gelbėjant mirštantįjį reikės daryti dirbtinį kvėpavimą burna į burną, medikai primena: gaivinimas šiuo būdu nebetaikomas, klinikinės mirties atveju gaivinama darant išorinį širdies masažą.

Kauno GMPS nuolatos organizuoja pirmosios pagalbos kursus. Informacija apie juos teikiama tel. (8 37) 45 27 03, el.p. dabulskiene@greitojipagalba.lt. GMP medikų parengtus vaizdo pasakojimus, kaip skirtingais atvejais teikti pirmąją pagalbą, galima rasti internete adresu http://www.greitojipagalba.lt/pp/.


Kaip gelbėti gausiai kraujuojantį asmenį?

Jei asmuo gausiai kraujuoja, pirmiausia reikia stabdyti kraujavimą. Kraujavimas gali būti išorinis ir vidinis. Gausus išorinis kraujavimas stabdomas užspaudžiant kraujuojančią vietą, jei žaizda yra galūnėje – uždedamas turniketas (medicinos instrumentas kraujagyslėms suspausti). Gausiai kraujuojančią galūnę virš žaizdos galima užveržti ir tvirtos medžiagos gabalu. Vidinio kraujavimo atveju, kai pažeista kraujagyslė yra neužspaudžiamoje vietoje (pavyzdžiui, dūris į krūtinę), net tiesiogiai maksimalia jėga spaudžiant sužalojimo vietą, vidinis kraujavimas nesustoja. Tokį kraujavimą galima sustabdyti tik operaciniu būdu.

Jei žmogų ištinka klinikinė mirtis, gaivinimo veiksmai turi būti atliekami bet kokiu atveju, kraujavimo atveju taip pat. Jei šie veiksmai neatliekami, šansai išgyventi itin sumažėja.

Per kiek laiko patyrus durtines žaizdas žmogus gali mirtinai nukraujuoti, priklauso nuo pažeistos kraujagyslės spindžio, taip pat, ar įmanoma stabdyti kraujavimą spaudžiant ar turniketu. Jei pažeista stambi kraujagyslė, nukraujuoti galima per kelias minutes.

Šaltinis: Kauno GMPS



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam --antanas --eik ubage zonoj y antra klase ,bent

tam  --antanas --eik  ubage  zonoj y  antra  klase  ,bent portretas
rasyt ismoksi ...ir mesk gert pilstuka su bambaliniu nes baigi ismyzt smegeneliu likucius...

antanas

antanas portretas
alio?komentatorei,residivistu turi teismas irodit ka jus cia kalbat lopai.ko mentu nekviente kaip mizo?ko draugas pabego?butu isgelbejas,drauga!jam cia ant sazines lai buna,du pries viena ji pati butu zmuse,ka jus kalbat tas kur zuvo,ir nesventas buvo pasiskaitykit delfi.ir jo tevas teistas buvo uzmogzydiste.

Posovietinė liaudis

Posovietinė liaudis portretas
Kol bus mąstančių, kad oj tegul tas prakeiktas apsimyžęs recidyvistas lai sau ramiai myža ant mano tvoros, ir tik tegul niekas jo nekabina, tol neišbrisime iš posovietinės kultūros ir neatsikratys tauta prasčiokiško mentaliteto. Tikriausiai, kai išmirs šitaip mąstanta karta, Lietuva pradės vytis išsivysčiusias šalis ir nebus tik East Europa...
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių