Po nuosprendžio į skandalo šešėlį patekusioje byloje – iškalbinga nuteistojo replika

Kauno apygardos teismo nuosprendį išgirdo du dzūkai, kaltinti prekyba žmonėmis bei vaiko pardavimu. Vienas iš jų yra tarp įtariamųjų ir vadinamojoje teisėjų korupcijos byloje. Kaip ir jo advokatas. Išgirdęs, kad yra siunčiamas už grotų, šio ginamasis teisėjui pareiškė: „Visi žino, kad aš įtariamas jūsų papirkimu – turiu popierius! Mes gi bendrininkai, o jūs man skaitote nuosprendį!“

Neeilinis fonas

Ir tai buvo vienas iš paskutiniųjų teisėjo Rimo Švirino nuosprendžių, prieš paliekant savo noru Kauno apygardos teismą. Nuo balandžio 2-osios jis dirbs teisėju žemesnės instancijos Alytaus apylinkės teismo, kuriam vadovavo prieš pereidamas į Kauno apygardos teismą.

Vienas iš kaltinamųjų R.Švirino nagrinėtoje prekybos žmonėmis byloje – jau tris kartus teistas 39-erių Giedrius Valatkevičius iš Druskininkų vasarį dviem mėnesiams suimtas minėtoje teisėjų korupcijos byloje. Ir tebėra už grotų iki šiol.

Giedrius Valatkevičius

Jo advokatas – vilnietis Drąsutis Zagreckas buvo suimtas minėtoje didelį ažiotažą sukėlusioje byloje vienam mėnesiui. Tačiau, dėl jo suėmimo pratęsimo nesikreipta, nes, kaip skelbiama, D.Zagreckas ėmė bendradarbiauti su šį skandalingą tyrimą atliekančiais pareigūnais.

Drąsutis Zagreckas (kairėje) ir Giedrius Valatkevičius (dešinėje) Kauno apygardos teisme.

G.Valatkevičius su D.Zagrecku buvo suimti R.Švirinui jau išėjus rašyti šiandien paskelbto nuosprendžio.

Kaip jau rašyta, G.Valatkevičius R.Švirino nagrinėtoje byloje kartu su Tomu Dapkūnu kaltinti prekyba žmonėmis bei vaiko pardavimu, nes vienam iš nukentėjusiųjų bylon sugulusių įvykių metu tebuvo šešiolika metų. Jie kaltinti pasinaudojęs tuo, kad šis paauglys buvo priverstas slapstytis nuo policijos, kuri ieškojo jo dėl vagysčių. Šešiolikmetis ir ne per seniausiai pilnamečiu tapęs jo bendrininkas, kurio pareigūnai dar buvo nedemaskavę, pabėgę iš gimtųjų Druskininkų apylinkių tuo metu slapstėsi Vilniuje.

Įkliuvo po vieną

Remiantis kaltinamuoju aktu, naudojantis besislapstančiųjų pažeidžiamumu, sunkia materialine padėtimi bei priklausomybe nuo alkoholio ir narkotinių medžiagų, jiems buvo pasiūlyta vykti į Vokietiją, žadant ten gerą uždarbį.

Verbuojamieji, neturėdami kito pasirinkimo, sutiko. Nepaisant to, kad jaunesnysis iš jų neturėjo asmens dokumento. Į užsienį šešiolikmetis buvo išvežtas su keliais metais vyresnio asmens tapatybės kortele.

Visi žino, kad aš įtariamas jūsų papirkimu – turiu popierius! Mes gi bendrininkai, o jūs man skaitote nuosprendį!

Užverbuotieji buvo paimti tiesiai iš Vilniaus. O pakeliui į Vokietijos Federacinę Respubliką – tiesiog automobilyje jiems buvo pravestas instruktažas, ką ir kaip, pasiekus kelionės tikslą, reikės vogti.

Ir pastarieji, neturėdami kitos išeities, nes buvo priklausomi nuo G.Valatkevičiaus ir T.Dapkūno dėl užsienio kalbos nemokėjimo, gyvenamosios vietos, jokių pajamų ar pažįstamų ir galimybės grįžti į Lietuvą neturėjimo, turėjo vogti iš Vokietijos parduotuvių alkoholinius gėrimus, maistą bei įrankius. Ir atiduoti grobį, kaip ir degalus, pavogtus iš automobilių, savo bosams. Šie pylėsi pavogtą kurą į savo automobilį, kuriuo visi klajojo po Vokietiją.

Nukentėjusieji ikiteisminio tyrimo metu teigė, kad buvo verčiami vogti ir iš gyvenamųjų namų, tikintis didesnio grobio. Tačiau jie neišdrįsę. Kol šešiolikmetis maždaug po poros savaičių, suveikus signalizacijai, įkliuvo Vokietijos policijai.

Po pastarojo sulaikymo jo draugas buvo G.Valatkevičiaus ir T.Dapkūno išgabentas į Prancūziją, kur toliau verstas vogti. Ir įkliuvo Prancūzijos teisėsaugininkams maždaug po mėnesio.

Įžūlėjo akyse

Atvertus šią bylą Kauno apygardos teisme, nukentėjusieji netikėtai pakeitė ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus.

Teisiamieji, savo advokatų iniciatyva, tuo metu jau buvo laisvėje. Ir netrukus jų atžvilgiu buvo pradėtas dar vienas ikiteisminis tyrimas – dėl poveikio vienam iš nukentėjusiųjų.

Remiantis pastarojo parodymais, jis sulaukė ne vienos kontratakos. Prieš vieną iš teismo posėdžių jam buvo grasinta bei liepta pakeisti parodymus, ką jis ir padarė. Tačiau, po to dar sulaukė ir fizinio smurto – jau reikalaujant susimokėti už esą padarytą moralinę skriaudą teisiamiesiems bei jų išlaidas advokatams.

Iš pradžių G.Valatkevičius su T.Dapkūnu naujame jų atžvilgiu pradėtame ikiteisminiame tyrime vėl buvo suimti. Tačiau, nukentėjusiajam teisme tvirtinant, kad nebuvo jokio poveikio, vėl paleisti.

Galiausiai teisiamuosius bei šių advokatus pavyko pergudrauti, nukentėjusįjį, jo prašymu, apklausus dar kartą nuotoliniu būdu. O ne teismo salėje – už nugaros sėdint kaltinamiesiems.

Ikiteisminis tyrimas dėl poveikio nukentėjusiajam taip pat jau artėja į pabaigą.

Elgėsi kaip smuklėje

Kaltinimą šioje byloje palaikiusi Kauno apygardos prokurorė Gabija Večerinskienė siūlė G.Valatkevičiui ir T.Dapkūnui, kurie savo kaltės nepripažino – esą yra apšmeižti, septynerių metų įkalinimą.

G.Valatkevičių gynęs D.Zagreckas siūlė teismui skirti nukentėjusiajam, galiausiai patvirtinusiam, kad pakeitė parodymus dėl patirto spaudimo, - psichiatrinę ekspertizę. O jo ginamąjį – išteisinti.

Bylą nagrinėjęs R.Švirinas pripažino G.Valatkevičių su T.Dapkūnu kaltais. Tačiau skyrė jiems pusšeštų metų laisvės atėmimo bausmę, iki nuosprendžio įsiteisėjimo palikdamas laisvėje. Nors T.Dapkūnas, vėlavęs į nuosprendžio paskelbimą, atvyko į jį su beveik savo dydžio nešuliu, kuris vos tilpo pro teismo posėdžių salės duris. O T.Dapkūnas šią savo mantą vos pavilko.

Be to, nuo jo įtartinai trenkė. Ir tai greičiausiai buvo netrukus prasidėjusio jo įžūlaus elgesio, teisėjui antrą kartą pradėjus skaityti iki T.Dapkūno pasirodymo jau paskelbtą nuosprendį, priežastis.

Jis leido sau ne tik vartoti necenzūrinius žodžius, bet ir replikuoti, kad teisėjas kalba nesąmones. O, kai šis pareiškė, kad skiriant bausmę atsižvelgta ir į tai, kad abu teisiamieji – recidyvistai, pavyzdžiui, T.Dapkūnas teistas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje – net tris kartus, be to jis pakenkė Lietuvos prestižui užsienyje ir dabar, pastarasis juokėsi labiausiai.

Tomas Dapkūnas

Na, o po to estafetės lazdelę į savo rankas perėmė G.Valatkevičius, išrėžęs jau minėtą šokiruojantį savo monologą, susijusį su byla, kurioje jis šiuo metu suimtas. Po šių kaltinimų teisėjas R.Švirinas pareiškė, kad į G.Valatkevičiaus repliką neatsakys. Ir skubiai paliko posėdžių salę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

galima

galima portretas
tik įsivaizduoti kokia žala padaryta visos Lietuvos aplinkoje visose valdiškose institucijose, tai baisi katastrofa....

teisingai pasake .....

teisingai  pasake  ..... portretas
nusikalteliai skelbia nusikalteliuj ,,,,teismo,,,,,sprendima.... zemiau pult teisesmaukiniu mafijai manu jau nera kur
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių