Po didžiulio gaisro Garliavoje – mokslininkų perspėjimai, atšauktos pamokos gimnazijoje

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienio rytą Kauno rajone, Garliavoje, polistireną gaminančioje įmonėje „Baltijos polistirenas“ buvo kilęs gaisras, jis užgesintas. Dėl galimos oro taršos pasirodė mokslininkų perspėjimai, atšauktos pamokos vienoje gimnazijoje.

Pasak Bendrojo pagalbos centro (BPC), pranešimas apie gaisrą gautas 6.24 val. Pasak BPC, pranešta, kad Stasio Lozoraičio gatvėje dega įmonė. Po beveik valandos gaisras likviduotas. 

Įvykio vietoje dirbo aštuonios autocisternos, autokopėčios, štabo automobilis, degimas vyko viduje nuo stogo, gesinimui buvo nutiestos magistralinės linijos.

„Baltijos Polistirenas“ Kauno rajone buvo įkurta 2002 metais, ji gamina termoizoliacines medžiagas. Pasak įmonės generalinio direktoriaus Mindaugo Veličkos, žmonės per incidentą nenukentėjo.

Antano Kukanauzo vaizdo įrašas

„Bendradarbiausime su tyrimą atliekančiomis institucijomis siekdami kuo greičiau išsiaiškinti gaisro kilimo priežastis“, – BNS atsiųstame komentare teigė jis.

Pasak įmonės atstovės Ermitos Kirdeikytės, gaisro metu apdegė vienas polistireninio putplasčio granulių putimo skyrius, apgadinta 25 proc. patalpos, taip pat sudegė apie trys tonos pagamintos produkcijos.

E. Ovčarenko/BNS nuotr.

Mokslininkės perspėjimas

Dėl gaisro buvo išsiųstas perspėjantis pranešimas Kauno rajono gyventojams, jame skelbta, kad kilo gaisras Garliavoje, galima oro tarša, prašyta vengti buvimo gryname ore. Apie tai išplatintame pranešime pasisakė ir Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkė.

Ūmus stireno įkvėpimas gali stipriai sudirginti kvėpavimo takus, sukelti, plaučių edemą, širdies aritmiją, slopinti centrinę nervų sistemą.

„Šį rytą kauniečių nerimą sukėlė žinia apie gaisrą įmonėje „Baltijos polistirenas“. Gera žinia, kad jį pavyko greitai užgesinti.

Gaisras visuomet yra didelis oro taršos židinys, tačiau pasitaikė pranešimų apie galimai degusią produkciją – polistireną, kas verčia labiau sunerimti. Degant šiai medžiagai išsiskiria daug toksiško anglies monoksido, suodžių, taip pat gali atsipalaiduoti monomeras stirenas.

Ūmus stireno įkvėpimas gali stipriai sudirginti kvėpavimo takus, sukelti, plaučių edemą, širdies aritmiją, slopinti centrinę nervų sistemą, t.y. sukelti vadinamą „stireno ligą“, kuriai būdingas galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, silpnumas, nuovargis ir galvos svaigimas.

Patekęs per odą gali sukelti sudirginimą, niežėjimą ir dermatitą. Centrinės nervų sistemos depresija gali taip pat atsiranda po stireno absorbcijos per odą.

Patartina vengti buvimo gaisro poveikio aplinkoje. Šiandien Kaune pučia silpnas 2 m/s rytų vėjas, taigi teršalai į miesto pusę neturėtų būti nešami“, – rašoma Cheminės technologijos fakulteto Aplinkosaugos technologijos katedros vedėja Violetos Kaunelienės pateiktame komentare.

E. Ovčarenko/BNS nuotr.

Aplinkos apsaugos departamentas ketvirtadienį išplatintame pranešime teigia, jog į įvykio vietą buvo iškviesti Aplinkos apsaugos agentūros aplinkosaugininkai. Jie ims mėginius galimai vandens ir oro taršai nustatyti.

Nevyko pamokos

Kauno rajono savivaldybės mero patarėjas Edmundas Mališauskas portalo kauno.diena.lt informavo, kad situacija suvaldyta greitai, tačiau dėl galimo oro taršos pavojaus netoli esančios Juozo Lukšos gimnazijos mokiniams nevyko pamokos. Jie išleisti namo. Rytoj pamokos vyks.

„Gaisras operatyviai užgesintas. Kitose mokyklose ugdymas nenutrauktas. Tiesiog užsidarė langus. Visuomenės sveikatos specialistai atliko oro kokybės matavimus. Palyginti viskas laimingai baigėsi“, – sakė E. Mališauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

valdziai

valdziai portretas
ant visko dzin ,niekas uz nieka neatsako .

Bendruomenė

Bendruomenė portretas
Su vaikais tikrai keistai vyko. Viena mokykla išleido namo, kita po užraktu laikė ir dar tėvam atvykus ne taip lengvai vaikys atidavinėjo, darželis taip pat dirbo nors šios trys ugdymo ystaigos prie pat šios gamyklos. Baisu. Ne vieni metai šia gamykla skundžiasi gyventojai ir nieko nevyksta. Susitvarko prieš patikrinimus apie kuriuos kažkodėl yra pranešama išanksto o po patikrinimo vėl visas rajonas smirda. Tai gal tokias gamyklas senamiesčiuose statyti reikėtų juk jos nekenkia... O gal baikit žmones maustyt ir tvarkykit kad gamyklis tokio pobūdžio nebūtų tarp daugiabučių ir mokyklų...

Nausiedenc

Nausiedenc portretas
Kujne, garlEva - bus laisva ! Neringutė su tetute... :-DDD
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių