Padėtas taškas: B. Burgis išteisintas dėl moksleivės bauginimo

  • Teksto dydis:

Aukščiausiasis Teismas ketvirtadienį atmetė prokuratūros skundą, kuriuo prašyta panaikinti išteisinamąjį nuosprendį buvusiam Kauno technologijos universiteto (KTU) gimnazijos direktoriui Bronislovui Burgiui dėl moksleivės bauginimo.

Nutartis yra galutinė ir neskundžiama, B.Burgis lieka išteisintas.

Atsižvelgdama į byloje nustatytas aplinkybes, teisėjų kolegija padarė išvadą, kad nors B.Burgio išsakytos frazės savo turiniu ir išraiškos būdu galėjo sukelti neigiamas, nemalonias emocijas, tačiau iš esmės jos sietinos su hiperbolizuotai perteikiama susiklosčiusia situacija, savęs ir situacijos parodomuoju pobūdžiu, emocijomis, o ne su sistemingu bauginimu naudojant psichinę prievartą.

Prokurorė yra minėjusi B.Burgio ištartas frazes: „padarysiu nepakaltinimą“,„bus taip baisu“, „jeigu tu neišeini, aš paleidžiu visą naikinimo mašiną“ – esą kreipsis į žiniasklaidą, kad viešintų ir fotografuotų, sužlugdys mokinės gyvenimą.

Palikdamas galioti išteisinamąjį nuosprendį Aukščiausiasis Teismas pažymėjo, kad byloje susiklosčiusi konfliktinė situacija buvo sprendžiama ir kitomis teisinėmis priemonėmis: tarp šalių sudaryta taikos sutartis, pagal kurią B.Burgis įsipareigojo atsiprašyti nukentėjusios moksleivės, pasitraukti iš gimnazijos direktoriaus pareigų, nesiimti jokių veiksmų, kad ši būtų pašalinta iš gimnazijos. Be to, nukentėjusiajai moksleivei B.Burgis atlygino ir padarytą neturtinę žalą.

Teismas atkreipė dėmesį, kad konfliktinė situacija susiklostė dėl gimnazijoje galiojančios taisyklės, draudžiančios gimnazistams rūkyti, pažeidimo ir moksleivei atsiradusios pareigos pačiai palikti gimnaziją nevykdymo. Tvarka, pagal kurią gimnazistai pažeidę gimnazijos taisykles, patys turi palikti mokyklą buvo žinoma tiek nukentėjusiajai moksleivei, tiek ir jos tėvams, jau pasirašant sutartį su gimnazija.

Direktoriaus konfliktas su moksleive kilo dėl reikalavimų palikti gimnaziją, kai ji buvo pričiupta rūkanti.

Kauno apylinkės teismas B.Burgį pernai rugsėjį pripažino kaltu dėl sistemingo nepilnametės bauginimo ir skyrė vienerių metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant tokiam pačiam laikui.

Nuosprendį šiemet gegužę pakeitė Kauno apygardos teismas, paskelbęs, kad direktoriaus pasisakymai neturi sistemingo bauginimo požymių, nes buvo pasakyti spontaniškai, o apylinkės teismas ignoravo kontekstą.

B.Burgis KTU gimnazijai vadovavo nuo jos įkūrimo 1990-aisiais. Po konflikto su moksleive direktorius 2014 metais paliko pareigas. Mergina įrašė pokalbius su direktoriumi ir kreipėsi į teisėsaugą.

„Aš padariau tai, ką turėjo padaryti bet kuris direktorius, kai reikia gelbėti jauną žmogų. Viena šeima iš Pravieniškių parklupdė visą sistemą (...) “, ji, kaip patyrui čekistė, įrašinėjo pokalbį“, – teisme žurnalistams ketvirtadienį sakė B.Burgis.

Jis teigė, kad visi trys pokalbio su mokine įrašai yra internete ir jis nesigėdija nė vieno savo žodžio.

„Dirbu seneliu, perduosiu keturiems anūkėliams, kad reikia laikytis taisyklių“, – sakė B.Burgis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

x

x portretas
Grasinimai visada turi konteksta. Bet vis tiek jie lieka grasinimais. Vienintelis kontekstas shioje byloje yra Lietuva, kurioje tokie dalykai imanomi ir pateisinami.

Butinai

Butinai portretas
GERB.Direktoriau si reikala teskite iki galo,tegul tokios seimos supranta,kad vaikus reikia aukleti nuo pat jaunu dienu,kad nei vienam is ju neturi būti jokiu isskirtiniu islygu.Pazeidei -atsakyk.

nigga

nigga portretas
O. K. tegul padaro atskiras mokyklas rukaliam ir narkomanam visokiem kad nenuodytu aplinkiniu ir nesedtu klasese prasmirde dumais geltonais pirstais ir dantim, as uz
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių