Nesenstanti mada – atlyginimas vokelyje

Pirmą kartą viešai apie atlyginimo mokėjimą vokelyje prabilta prieš daugiau nei dešimt metų. Skandalingas krekenaviškės Dalios Budrevičienės pareiškimas apkartino, bet nesugriovė Lietuvoje gerai žinomo politiko gyvenimo. Atrodo, kad vokeliai vis dar populiari atsiskaitymo forma.

Gavo pranešimą

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) Kauno valdyba jau beveik metus aiškinasi galimą įstatymo pažeidimą Jurbarko rajono savivaldybėje veikiančioje bendrovėje "Savas medis". Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis Kauno apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Virgilijus Lazauskas patvirtino, kad tyrimas pradėtas dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo.

Buvo gautas anoniminis pranešimas, kad bendrovės "Savas medis" administracija darbuotojams atlyginimus moka neoficialiai. Jurbarko bendrovė užsiima miško ruošos darbais ir teikia krovinių gabenimo paslaugas.

Remiantis oficialia informacija, šioje įmonėje dirba apie 80 darbuotojų, nurodomas vidutinis atlyginimas 489 eurai. Anoniminės informacijos pranešėjas nurodo, kad dar nuo 150 iki 300 eurų darbuotojai gaudavo neoficialų priedą visus 2017 metus.

Apklaustas ne vienas

Tyrimui vadovaujantis prokuroras V.Lazauskas nurodė, kad aiškinantis šią situaciją apklaustas ne vienas asmuo. "Tačiau tyrėjams nebūtinai žmonės turi kalbėti. Baudžiamojo proceso kodeksas leidžia tyrėjams kitomis priemonėmis aiškintis tyrimui reikalingus dalykus", – dėstė V.Lazauskas.

Nusikalstama veika lieka ta pati, tik tyrimas išsiplėtė.

Prokuroras nepaneigė, kad aiškinantis nusikalstamą veiką išlenda daugiau vykdytų įstatymų pažeidimų, tačiau šiame ikiteisminiame tyrime apie tai kalbėti esą kol kas anksti.

"Paskirtos revizijos, lyginami duomenys, vyksta finansinės veiklos patikrinimas", – tyrimo eigą trumpai išdėstė prokuroras.

Panašiai tyrimo trukmę aiškino ir FNTT Kauno valdybos viršininkas Rolandas Urbonas. "Tokiuose tyrimuose vertinami buhalteriniai dokumentai, atliekamas auditas, lyginama su liudininkų parodymais. Vien šių buhalterinių objektų tyrimas gana ilgai užtrunka. Tai gali tęstis apie 8 mėn. Užtrunka vien eilė, kol specialistai imasi konkretaus tyrimo objektų analizės", – aiškino R.Urbonas.

Įtarimų nekomentuoja

Pranešimą apie galimą mokėjimą vokeliuose pareigūnai gavo dar 2017 m. pabaigoje. 2018 m. sausį dėl galimo pažeidimo pradėtas tyrimas. Neoficialiai kalbama, kad tyrimas pasistūmėjo tik pasikeitus ikiteisminio tyrimo tyrėjui. Tyrime esą taip pat atsirado daugiau spalvų.

"Pirminį pranešimą galėjo surašyti ir kitas tyrėjas, tačiau nuo priimto sprendimo pradėti ikiteisminį tyrimą tyrėjas nesikeitė. Gal pradžioje buvo tiriami vieni veiksmai, o dabar tiriama kiek plačiau. Nusikalstama veika lieka ta pati, tik tyrimas išsiplėtė", – aiškino R.Urbonas.

Nors įtarimai ir tvirtinasi, tačiau R.Urbonas pabrėžė, kad tokių bylų tyrimas sudėtingas ir ypač, kai galbūt nusikalstamą veiką įvykdęs juridinis asmuo yra nedideliame rajone. Galbūt tai vienintelis darbdavys, todėl prakalbinti liudininkus nėra paprasta.

"Vyksta tyrimas, nežinau, ką ir galėčiau sakyti. Apie tai, kokie tie skundai buvo, nieko negaliu pasakyti. Kažkoks nesusipratimas. Bendrovėje dirba apie 80 žmonių. Jų statusas įvairus – vieni dirba pagal individualios veiklos pažymas, kiti su verslo liudijimais. Žinote, kaime visaip pasitaiko. Vieni nori dirbti ir uždirbti, o kiti nori tik ateiti į darbą ir gauti pinigus. Kartais ateina girti arba pagiringi, tai tenka nušalinti nuo darbų. Nušalintas būna nepatenkintas, kad negaus pinigų už tą dieną. Tokių nepatenkintų yra daugiau nei patenkintų. Tas skundas gali būti susijęs su tais nepatenkintais. Išveji girtuoklius iš darbo, tai jie pradeda skundus rašinėti", – tikino bendrovės "Savas medis" direktorius Česlovas Petraitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ekonomistui

ekonomistui portretas
Bankus šelpk pats!!!

ekonomistas

ekonomistas portretas
Bereikalingai visi šnekate o nieko nedarote. Panaikinkite grynųjų pinigų atsiskaitymus tarp įmonių, firmų, turguose( išskyrus iki 10) Eurų atlygionimus pervedinėti į asmenines darbuotojo sąskaitas, visi mokėjimai tik pre banką ir atsiskaitymo kortele, ir visi vokeliai prapuls. Pažiūrėkite kiek Maxsimoje mokančių grynais ir kiek kortele? Žinoma, tie kurie moka ir gauna vokeliais rėks, kad remia Bankus. Suprantama jeigu Bankai už laikomus pinigus nemoka palūkanų, tai visas apmokėjimo operacijas privalo atlikinėti nemokamai. Ir taškas

nora

nora portretas
didžiuliai mokesčiai nuo darbo užmokesčio , o ir darbuotojui naudingiau mažesnes sumas legaliai rodyti ir lengvatos už būsto šildymą ir vaikų maitinimą mokykloje, o jeigu vienas iš šeimos nedirba ir socialinę pašalpą galima gauti, o pensijos dydis kažin ar priklausys nuo mokamų įmokų jei nebus pakankamai dirbančiųjų
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių