(Ne)laukta atomazga: šalčio ir ugnies dvikovą laimėjo policija

Kauno teisėsaugininkai buvo priversti nutraukti ikiteisminį tyrimą, pradėtą po vieno šalčiausio šios žiemos savaitgalio, per kurį sudegė galimai pakaunėje veikusi pogrindinė kanapių auginimo laboratorija. Tačiau įtariamasis jos įkūrimu vis tiek bus teisiamas. Tik dėl kito nusikaltimo.

Iškalbingi radiniai

Kaip jau rašyta, po sausio 16-osios gaisro, pasiglemžusio Batniavos seniūnijos Tirkšlių kaimo medinuką, Kauno policija ne tik pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo neteisėto didelio kiekio kanapių auginimo, bet ir paprašė ugniagesių gelbėtojų nuimti nuo šalia gaisravietės esančio gatvės apšvietimo stulpo tris vaizdo kameras, įrengtas dešimties metrų aukštyje.

Apie šį gaisrą pranešė pravažiuojančio automobilio vairuotojas. Ugniagesiams gelbėtojams atvykus į įvykio vietą, vienaaukštis medinukas, kuriame pastaruoju metu niekas negyveno, tačiau į kurį buvo nukreiptos minėtos vaizdo kameros, jau degė atvira liepsna.

Gaisrą pavyko likviduoti tik po kelių valandų. O jį užgesinus Kauno policija pranešė apie apdegusioje šio namo mansardoje rastas augalinės kilmės medžiagas. Kaip įtariama, – kanapes.

Ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto didelio kiekio jų auginimo, už ką gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų, buvo pradėtas nedelsiant. O gaisravietėje rasti, kaip įtarta, kanapių fragmentai buvo išsiųsti ekspertams.

Asociatyvi nuotr.

Paslaptys tapo viešos

Belaukiant ekspertų atsakymo įtarimas dėl neteisėto didelio kiekio kanapių auginimo buvo pareikštas ne per seniausiai minėtą medinuką nusipirkusiam kauniečiui.

Šis jam pareikšto įtarimo nepripažino ir pateikė visai kitą versiją, kas galėjo atsitikti, kurios teisėsaugininkai, teigdami, kad dar ją tikrina, atskleisti nenorėjo. Tik patikslino, kad 30-metis įtariamasis su jokiomis Kauno gaujomis nėra siejamas. Jis net nebuvo iki šiol žinomas policijai ir turi oficialų darbą.

Pirmiausiai labiausiai tikėtiną priežastį dėl ko kilo gaisras, inspiravęs šį ikiteisminį tyrimą, nustatė ugniagesiai, konstatavę galimą elektros įrangos gedimą. Ir tai dar labiau sustiprino įtarimus, nes kanapių auginimui būtina aukšta patalpų temperatūra. O tą savaitgalį, kai prasidėjo ši kriminalinė istorija, buvo seniai šalyje beregėti šalčiai.

Vėliau teisėsaugininkai atskleidė, kad minėtos vaizdo kameros, kurios buvo nukreiptos į ugnies nuniokotą medinuką, galimai ne vieną mėnesį slėpusį ten vykdyto nusikaltimo paslaptį, – ne jų, o įrengtos šio negyvenamo namo apsaugai. Nors iš pradžių šia tema buvo nekalbūs. Galiausiai buvo atskleista ir, kodėl šį ikiteisminį tyrimą atlieka Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdyba. Tiesiog Kauno rajono policija, kurios valdose, kaip įtariama, veikė ši pogrindinė kanapių auginimo laboratorija, tokių nusikaltimų netiria.

Netikėti posūkiai

Dar daugiau informacijos apie šį nestandartinį, kaip pripažįsta ir patys teisėsaugininkai, įvykį, tiksliau – apie jo priešistorę, suteikė Tirkšlių apylinkių gyventojų. Jie pasakojo labai stebėjęsi, kad šio kiužena virtusio nežinia medinuko savininkei po vyro mirties pavyko namą parduoti. Bet dar didesnį aplinkinių nustebimą sukėlė greta parduotos kiuženos netrukus atsiradęs statinys, panašus į pavėsinę, ant kurio buvo užkelti saulės kolektoriai.

Naujojo medinuko savininko taktika belaukiant ekspertų išvadų neigti jam pareikštą įtarimą pasiteisino. Teisėsaugininkai, gavę specialistų išvadą, kad iš jiems pateiktų objektų tinkamų identifikavimui neliko, buvo priversti ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto didelio kiekio kanapių auginimo nutraukti.

Tačiau, panašu, kad jiems galiausiai pavyko įtariamąjį pergudrauti, nes ankstesnis įtarimas jam perkvalifikuotas į naują – dėl neteisėto disponavimo nedideliu kiekiu narkotinių ar psichotropinių medžiagų be tikslo jas platinti. Taip teisiškai įvertinti kratos, atliktos įtariamojo namuose Šilainiuose, per kurią buvo rasta vadinamosios „žolės“, rezultatai. Tiesa, už šį baudžiamąjį nusižengimą jau gresia tik viešieji darbai arba laisvės apribojimas, arba bauda, arba areštas nuo dešimties iki 45 parų. Tačiau visos šios bausmės jau reiškia teistumą. O, anot ikiteisminiam tyrimui vadovaujančio prokuroro, perkvalifikuota šio kauniečio byla tikrai keliaus į teismą. Jau nekalbant apie tai, kad jis pateko į Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnų akiratį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bile Koks

Bile Koks portretas
Eilinis šnipštas išėjo.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių