Nelaimė Balbieriškyje priminė košmarišką Kauno rajono bažnyčių gaisrų maratoną

"Bažnyčios gyvos žmonių širdyse", – taip šiandien sako kunigas Šarūnas Petrauskas, atlaikęs dviejų jo prižiūrimų parapijų bažnyčių sudeginimą.

"Bažnyčios gyvos žmonių širdyse", – taip šiandien sako kunigas Šarūnas Petrauskas, atlaikęs dviejų jo prižiūrimų parapijų bažnyčių sudeginimą. Aistros atslūgo, tačiau nuodėguliais nusėtose plynėse naujos bažnyčios kol kas nestatomos.

Tvarko dokumentus

Neseniai vykusiame bardų festivalyje "Akacijų alėja" buvo surinkta beveik 5 tūkst. litų Kulautuvos ir Paštuvos bažnyčių atstatymo fondui.

Kunigas patikino, kad šiuo metu nesiimama kažkokių ryžtingų žygių lėšoms rinkti. Kas prisimena, tie aukoja.

Užmojai atstatyti sudegintas Paštuvos ir Kulautuvos bažnyčias neišblėso. Dėl Paštuvos bažnyčios jau baigiami rinkti visi reikiami dokumentai."Tikimės, kad rudenį jau prasidės projektavimo darbai", – žadėjo kunigas.

Dėl Kulautuvos bažnyčios kol kas tik renkami dokumentai.

Padegėjas prisipažino

Bažnyčių sudeginimu apkaltintas Raudondvario gyventojas 33 metų Darius Burneikis. Jis prisipažino pernai surengęs 13 išpuolių prieš Lietuvos bažnyčias.

2012 m. gegužės 9-osios naktį padegėjo atakos neatlaikė Paštuvos šv.Barboros medinė bažnytėlė. Ji buvo pirmoji D.Burneikio rūstybę užsitraukusi bažnyčia.

Sudegusioje bažnyčioje buvo pasigesta keturių kilnojamąja kultūros vertybe paskelbtų paveikslų. Vertingiausias iš jų buvo XIX a. pirmojoje pusėje nežinomo dailininko tapyta "Švč.Trejybė". Kultūros paveldo specialistai suniokotas vertybes įvertino 75 tūkst. litų.

Kelio galas

Paštuvos bažnyčios sudeginimas buvo tik įžanga D.Burneikio nusikaltimų kelyje. Iki rudens D.Burneikis daužė langus, niokojo paveikslus, rašinėjo įvairiausius užrašus dar keliose Lietuvos bažnyčiose, tačiau ugnies atakų sulaukė ne visos.

2012 m. rugsėjo 24 d. gaisras kilo Kulautuvos švč.Mergelės Marijos bažnyčioje. Beįsiplieskiančią ugnį laiku pastebėjo netoli bažnyčios šunį vedžiojęs Kulautuvos gyventojas, be to, padegėjas papylė per mažai degaus skysčio. Per gaisrą apdegė ir buvo nuardyta 3 kv. m lauko sienos apdailos ir rąstų.

2012 m. spalio pradžioje D.Burneikis mėgino padegti Šventųjų apaštalų Petro ir Povilo bažnyčią Stalgėnuose, Plungės rajone. Nepasisekė, nes nuo lietaus permirkusios lentos neįsidegė.
2012 m. spalio 4 d. savo žygį D.Burneikis vainikavo sudegindamas 1932 m. statytą medinę Kulautuvos švč.Mergelės Marijos bažnyčią.

Ligos padariniai

Po Kulautuvos gaisro D.Burneikis ir buvo sulaikytas automobilyje prie vieno prekybos centro. Raudondvario gyventojo elgesys per jam skiriamą suėmimo sankciją Kauno rajono apylinkės teisme kėlė įtarimų.

Vyras aiškino apie ateivių įtaką mums ir kaip įrankį jų tikslams pasiekti naudojamas bažnyčias. Įtariamasis bažnyčių padegėjas mįslingai pasakojo apie smegenyse įmontuotus implantus.
Jam buvo skirta psichiatrinė ekspertizė. Jos išvados – D.Burneikis nepakaltinamas.

Kauno apylinkės teismas D.Burneikiui paskyrė priverstinį gydymą ligoninėje su grotomis. Dabar bažnyčių siaubūno likimas – gydytojų rankose.

"Tenka tik gailėti, kad žmonės serga ir su tokia kančia jiems tenka gyventi, o jų ligos padariniai aplinkiniams suteikia baisų skausmą", – apgailestavo dviejų sudegintų bažnyčių klebonas Š.Petrauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pilietis

pilietis portretas
Sumaisytos z moniu galvos,jie tiki visais.O kunigais tiketi nagalima visais.Sis nekelia pasitikejimo.Dega baznycios todel ,kad kazkas pasisavino buvusi baznycios turta ,todel gaisru reikalinga sunaikinti pedsakus.

tikintis

tikintis portretas
as tikintis ir puikiai zinau kad jokia Marija mergele nebuvo pasirodziusi Lietuvoje, o juo labiau jokia ji sventa, cia nesumaisykim su sintetines kataliku baznycios skleidziamom "tiesom"...

v

v portretas
Kol vadovavo seni kunigeliai tai tik stogai baznyciu bego o dabar paveislai dingsta sudegdami .I dieva tykiu o i ju tarnus tikrai ne nes jie tokie patys mirtingieji netarnaujantys zmogui o tik savanaudziai
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių