Naujienos tiriant galimą korupciją Kauno miesto savivaldybėje – iškalbingos

Kyšininkavimu įtariamo Viliaus Šiliausko, kurio nebėra Kauno miesto savivaldybės interneto svetainėje tarp administracijos vadovų jau nuo pirmadienio, advokatas apskundė jo suėmimo pratęsimą, po kurio dar tą patį vakarą šią bylą iš Kauno teisėsaugininkų oficialiai perėmė jų kolegos iš sostinės.

Grandininė reakcija

Portalo kauno.diena.lt duomenimis, Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas perėmė vadovavimą šiam didelį atgarsį sukėlusiam ikiteisminiam tyrimui dar tą patį kovo 17-osios vakarą, kai Kauno apylinkės teismo teisėja Violeta Miceikienė pratęsė V.Šiliausko suėmimą dar vienam mėnesiui. O netrukus po to Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) išplatino nemažesnį atgarsį sukėlusį pranešimą apie tai, kad atsižvelgus, jog šį ikiteisminį tyrimą pradėjusios Kauno valdybos viršininko Dainiaus Januškos brolis yra vienas iš „Autokaustos“ akcininkų, ką jis yra deklaravęs 2020 metais, ir į tai, kad jis yra nusišalinęs nuo bet kokių sprendimų bei veiksmų, susijusių su minėta statybų bendrove, siekiant išvengti bet kokios interesų konflikto regimybės, kreiptasi į Generalinę prokuratūrą siūlant pavesti šį tyrimą atlikti STT Centrinei tyrimų valdybai.

Kauno apylinkės teismas, pratęsęs V.Šiliausko suėmimą, gavo jo advokato Gintaro Černiausko skundą vakar.

Portalui kauno.diena.lt pasiteiravus G.Černiausko, kokie šio skundo motyvai, ir, ko prašoma jį nagrinėsiančio Kauno apygardos teismo, advokatas teigė, kad, jo manymu, V.Šiliausko suėmimą pratęsęs Kauno apylinkės teismas buvo nenuoseklus, o jo sprendimui trūksta logikos.

„Iš pradžių – suimant V.Šiliauską dešimčiai dienų, konstatuojama, kad tiek laiko užteks surinkti įrodymus. Tačiau vėliau ta pati teisėja, kuri priėmė minėtą sprendimą, jau pratęsia šį suėmimą mėnesiui tais pačiais motyvais, nors nebuvo pateikta nieko naujo. Be to, prokurorai yra pareiškę, kad, jeigu ir nebūtų rastas paimtas kyšis, jų turimų įrodymų perduoti šią bylą teismui ir taip užtektų. Tad, kam tada laikyti V.Šiliauską suimtą?“ – klausė G.Černiauskas.

Klausimų – daug

Panaši situacija, pasak V.Šiliausko advokato, ir dėl prielaidos, kad įtariamasis gali pasislėpti, nes ketino išvykti į Tenerifę.

Mes juk priklausome Europos Sąjungai, kaip ir ši Ispanijos sala, kurioje mano ginamasis ketino su šeima atostogauti. Tai apie kokį galimą pabėgimą kalbama?

„Mes juk priklausome Europos Sąjungai, kaip ir ši Ispanijos sala, kurioje mano ginamasis ketino su šeima atostogauti. Tai apie kokį galimą pabėgimą kalbama? Jau nekalbant apie tai, kad tokie atvejai Lietuvos istorijoje buvo vienetiniai“, – toliau dėstė savo argumentus G.Černiauskas, paminėdamas tarp jų ir mažamečius V.Šiliausko vaikus.

Be to, G.Černiauskas teigė, kad lig šiol į prokuratūros sąskaitą yra įmokėtas 10 tūkst. eurų užstatas už V.Šiliausko paleidimą į laisvę, skiriant jam švelnesnes už suėmimą kardomąsias priemones – intensyvią priežiūrą apykojės pagalba ar namų areštą.

Kaip jau rašyta, šis užstatas buvo sumokėtas dar prieš Kauno apylinkės teismo posėdį, po kurio teisėja V.Miceikienė tik iš dalies patenkino prokuroro prašymą pratęsti V.Šiliausko suėmimą dar dviem mėnesiams, motyvuojant tuo, kad jis gali bėgti, trukdyti tyrimui, taip pat daryti poveikį laisvėje esantiems su byla susijusiems asmenims.

Galiausiai G.Černiauskas pareiškė, kad nesuprantantis, kuo geresnis kitas įtariamasis jo ginamojo papirkimu, kuriam teismas neskyrė suėmimo.

Kol kas laimi STT

Kaip jau rašyta, statybų bendrovės „Autokausta“ direktoriui Juozui Kriaučiūnui, kurį prokuroras taip pat prašė suimti, Kauno apylinkės teismas kovo 10-ąją skyrė 50 tūkst. eurų užstatą, kuris taip pat buvo įmokėtas į prokuratūros sąskaitą dar prieš šį posėdį, ir trijų mėnesių intensyvią priežiūrą apykojės pagalba, įpareigojant ne tik neišvykti iš Lietuvos, bet ir būti namų zonoje, bei nebendrauti su V.Šiliausku.

Abu jie buvo sulaikyti kovo 9-ąją – po to, kai naktį galimai buvo perduotas minėtas rekordinis Lietuvoje 140 tūkst. eurų kyšis. Kaip skelbiama, už palankumą sudarant statybų ir susijusių darbų rangos sutartis bei jas administruojant.

Beveik tuo pačiu metu, kai buvo kreiptasi į teismą dėl V.Šiliausko suėmimo pratęsimo, STT feisbuke pranešė ir apie tai, kad ikiteisminiam tyrimui dėl galimos korupcijos Kauno miesto savivaldybės administracijoje vadovaujantis prokuroras areštavo apie 170 nekilnojamojo turto objektų, priklausančiu kyšininkavimu įtariamam V.Šiliauskui. O Kauno apygardos prokuratūros, tuo metu dar vadovavusios šiam ikiteisminiam tyrimui, atstovė vėliau žiniasklaidai paviešimo ir, kas slypi už šio skaičiaus. Teigta, kad daugiausia tarp areštuotų V.Šiliauskui priklausančių nekilnojamojo turto objektų – žemės sklypai ir įvairūs pastatai: ūkiniai, gyvenamieji bei sandėliai. O šis turtas areštuotas, manant, kad jis neatitinka įtariamojo teisėtų pajamų ir gali būti įgytas nusikalstamu būdu.

Per šešiolika valandų trukusią kratą V.Šiliausko gyvenamoje vietoje iš viso, anot teisėsaugininkų, įvairiose slėptuvėse buvo aptikta beveik ketvirtis milijono eurų grynais.

Kauno apylinkės teismo teisėja V.Miceikienė savo sprendimą pratęsti V.Šiliausko suėmimą vienam mėnesiui motyvavo nusikaltimo, kuriuo jis įtariamas, pobūdžiu bei sunkumu, galimos griežtos bausmės už jį neišvengiamumu, įtariamojo bei jo šeimos išvykimo iš Lietuvos bei pasislėpimo galimybe ir V.Šiliausko bei J.Kriaučiūno užimta gynybine pozicija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vyksta vyksta

Vyksta vyksta portretas
Matijošaičio mero sūnus nusipirko sklypa sumažintoje Vičiūnų vandenvietėjė kurį pardavė administracijos direktorius Šiliauskas, sklypas apie 2ha, rinkos vertė 4mln eurų.

vyksta

vyksta portretas
koncervatorių susidorojimas su V.Matijošaičiu,siekiant užgrobti Kauno mero postą,kol šalyje ypatingoji padėtis.

vilius

vilius portretas
vagystes ir korupcija šios savivaldybes administracijos firminis ženklas,kažkodel niekas nemini klestinčios žembgrobystes,kai žeme užuot gražinus paveldetojams,prichvatizuojama,o teisme net negali paaiškint kam savivaldybei ta žeme.deja kai teismai žeme priteisia paveldetojams,savivaldybe rašineja apeliacijas,jiems juk nieko nekainuoja.grobiku tandemas Krabas-Šilas veikebuldozerio principu,atimsim tavo turtą veliau, užkyšius parduos.kad šiliauskas sedi puiku,tik ir jo šefą komunistą-milicininką kartu reik sodint.bet bijau dideli pinigai abu išgelbes,ane kauniečiai
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių