„Lapinų“ grupuotės vadeiva veržiasi į laisvę, bet nesėkmingai

  • Teksto dydis:

Kauno apylinkės teismas pirmadienį atmetė „lapinų“ grupuotės vadeivos Tomo Čaikausko prašymą jį paleisti lygtinai.

Kaip nurodo teismas, priimta nutartis, kuria atmestas Lygtinio paleidimo iš laisvės atėmimo vietų įstaigos komisijos nutarimas dėl lygtinio paleidimo taikymo T. Čaikauskui.

T. Čaikauskas buvo nuteistas 15 metų laisvės atėmimo bausme dėl daugybės nusikalstamų veikų epizodų ir vadovavimo ginkluotam nusikalstamam susivienijimui.

Nors Lygtinio paleidimo iš laisvės atėmimo vietų įstaigos komisija nuteistojo elgesį įvertino teigiamai, duomenis įvertinęs teismas konstatavo, kad jis toliau nekeičia savo kriminalinių nuostatų.

Anot komisijos, nuteistasis galiojančių nuobaudų neturi, už gerą elgesį, darbą, dalyvavimą pozityvaus užimtumo priemonėse buvo skatintas, motyvuotai tęsia darbinę veiklą, aktyviai dalyvauja resocializacijos programose bei pozityvaus užimtumo priemonėse, palaiko socialinius ryšius su artimaisiais, laisvėje turi tinkamas gyvenimo sąlygas, reguliariai vyksta į trumpalaikes išvykas Lietuvos teritorijoje esančią gyvenamąją vietą, elgiasi motyvuotai.

T. Čaikauskas savo prašymą motyvavo ir sunkia savo abiejų tėvų sveikatos būkle.

Kauno apygardos prokuratūros prokuroras prašė komisijos nutarimo dėl lygtinio paleidimo netvirtinti. Anot teismo, nors nuteistasis yra atlikęs privalomai atliktinos bausmės dalį, siekiant lygtinio paleidimo, tačiau vien tik tokio formalaus pagrindo nepakanka.

Pasak teismo, socialinio tyrimo išvados duomenys patvirtino, kad vertinant nuteistojo nuostatų ypatumus, stebimas tam tikras kriminalinių nuostatų palaikymas, tai reiškia, kad nuteistasis nekeičia savo pažiūrų, nesiekia savo elgesio korekcijos kreiptis tik pozityvia, moralinėmis nuostatomis paremta, linkme.

Teismas taip pat nurodė, kad socialinio tyrimo išvados rodo, jog nuteistasis įstaigoje reiškė ištikimybę savo „bičiuliams“, ilgą laiką bausmės atlikimo metu nesilaikė nustatytos tvarkos, darė pažeidimus.

„Nors išvadoje nurodyta, kad ilgainiui bausmės atlikimo metu nuteistasis stengėsi koreguoti savo elgesį, laikytis nustatytos tvarkos, įsitraukti į mokslus, pozityvų užimtumą, tačiau vis dar išlieka rizika, kad nuteistojo negebėjimas atsiriboti nuo jį destabilizuojančios aplinkos gali skatinti pakartotinio nusikalstamo elgesio raišką“, – nurodė teismas.

Pasak teismo, įvertinus aplinkybes, negalima spręsti, kad nuteistasis jau ilgą laiką pasižymi nuosekliai teigiamu elgesiu ir tai jau sudaro pagrindą lygtinio paleidimo taikymui.

Be to, nuteistojo pateikti duomenys apie tėvų sveikatos būklę neturi įtakos teismo sprendimui dėl lygtinio paleidimo taikymo, kadangi lygtinio paleidimo institutas yra išskirtinai susijęs su nuteistu asmeniu ir jo asmenybės pokyčiu atliekant laisvė atėmimo bausmę, kuris leistų spręsti, kad nuteistojo teigiami asmenybės pokyčiai jau yra tokie akivaizdūs ir įtikinantys, kad būtų galima spręsti apie lygtinio paleidimo efektyvumą.

Didelė narkotikų platintojų grupuotė Vilniuje veikė nuo 2002 metų, pareigūnai ją sutriuškino 2009 metais. Kaip manoma, tai buvo vienas didžiausių Vilniaus mieste ir apskrityje veikusių nusikalstamų susivienijimų. Tuometinis Kriminalinės policijos biuro vadovas Algirdas Matonis yra sakęs, kad ši grupuotė buvo kuriama remiantis Italijos mafijos struktūros principais, jos nariai laikėsi italų mafijos ir japonų jakudzų elgesio taisyklių.

Nusikalstamam susivienijimui be T. Čaikausko vadovavo Karolis Lenkovskis ir Stanislavas Romeiko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Prajuokino

Prajuokino portretas
Tai kiek tu vadeivu yra gal visi vedėjai ir Lapinas ir sitas ir kiekvienas vadeiva. Raso belaka cia

Anonimas

Anonimas portretas
Paleiskite ta lapinini juk zmoga nori buti Lietuvos priezidentu jis juk labai pritaptu prie situ kurie sedi valdzioja :-)))

Gar ko

Gar ko  portretas
Visi lapinai agurkai tulpiniai kamuoliai turi sedet
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių