Kol gyventojai vaikomi iš vienos tarnybos į kitą, fasadai byra ant judrių šaligatvių

Byrantys senamiesčio namų balkonai, krentantys tinko gabalai nuo fasadų seniai nieko nebestebina. Nors Kaunas namų renovacijai skiria didelę finansinę paramą, tačiau vis dar likę daugybė pastatų, kurie laukia bent jau išorės remonto.

Vienas tokių pastatų – Kęstučio g. 80 namas.

Jame be gyventojų įsikūręs ir verslas. Veikia siuvykla, siūlų prekybos bendrovė ir antstolio kontora. Tiesa, kabo skelbimas, kad pastaroji du mėnesius nedirbs.

Pro judrioje vietoje esantį namą kasdien kursuoja šimtai praeivių – šalia Kauno valstybinis muzikinis teatras, viešojo transporto stotelė, J. Naujalio muzikos mokykla, Laisvės alėja su Kauno apskrities centriniu paštu, muziejais, kavinėmis ir kt. Nemažai praeivių pro šią vietą praeina ir keliaudami į darbus.

Vienas tokių praeivių pirmadienio rytą tik laimingo atsitiktinumo dėka toliau galėjo sveikas gyvas eiti savo keliu, atsipirkęs išgąsčiu, kai netikėtai visai šalia jo šlumštelėjo tinko gabalai. Netrukus jie buvo surinkti, šaligatvis sutvarkytas, bet portalo kauno.diena.lt fotografė dar spėjo juos užfiksuoti.

"Jau devyniolika metų čia dirbu. Tai pirmas toks atvejis. Tačiau namo fasadui tikrai reikia remonto. Namo bendrijos pirmininkas jau dvejus metus mina savivaldybės slenkstį, kad namas būtų įtrauktas į renovuojamųjų sąrašus", – sakė siuvyklos atstovė, pasiteiravus, ar ją suneramino šio ryto incidentas.

Namo savininkų bendrijos pirmininkas Alvydas Paunksnis teigė, kad fasado būklė iki šiol bėdų nekėlė. "Neseniai buvo atlikta namo techninė apžiūra. Nurodyta, kad reikia susitvarkyti apirusius balkonus, kurie yra iš kiemo pusės, kai kuriuos kitus dalykus, nesusijusius su fasadu", – pasakojo A. Paunksnis.

Gyventojai tvarkosi balkonus, kitus rastus trūkumus bendrija jau pašalino, o staiga ėmė byrėti tinkas virš laiptinės. 

Namo bendrijos pirmininkas jau dvejus metus mina savivaldybės slenkstį, kad namas būtų įtrauktas į renovuojamųjų sąrašus.

Namui, pirmininko nuomone, labiausiai reikėtų atnaujinti šiluminį mazgą, pasikeisti stogą, kuris buvo dengtas dar 1934 metais ir apsišiltinti vieną sienų, tačiau susipainiojo tarp savivaldybės, paveldosaugininkų ir Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) nurodymų. Vieni siuntinėja pas kitus, vieni stebisi kitų nurodymais. 

"Vaiko mus iš vieno kampo į kitą. BETA siunčia į paveldą. Jo leidimo reikia norint namą apšiltinti. Nueiname į senamiestį pas paveldosaugininkus, jie neleidžia, nes pastatas, kaip aiškino, yra tarpinis tarp paveldo ir nepaveldo.  Po to liepia išsiaiškinti istorinę kultūrinę pastato vertę. Kur ją aiškintis, nežinom. Nuėjom į archyvą, čia nustebo, kad taip gyventojus vaiko. Taip ir vaikščiojam pirmyn atgal", – pasakojo bendrijos vadovas.

"Esu gydytojas, man sunku ginčytis su statybų žinovais", – traukė pečiais A. Paunksnis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Jei kažkas byra, reikia skydo: "Kaunas tvarkosi".

...

... portretas
Tokiais tempais 50% namu tuoj paveldu taps. Ka tada darysime.

minde

minde portretas
mieste reik tvarkyt tvarko krusciovkes ukrainieciai ten gyvens su tokia politika kitu neliks
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių