Kalėjimų departamente – tyrimas dėl smurto Pravieniškėse neužkardžiusių pareigūnų

Kalėjimų departamentas pradėjo tarnybinį patikrinimą dėl smurto prieš Pravieniškių pataisos namų naujokus neužkardžiusių pareigūnų veiksmų.

„Prie ikiteisminio tyrimo pradėtas tarnybinis patikrinimas. Jo metu išsiaiškinsime konkrečiai, kur, koks pareigūnas buvo, ką jis turėjo daryti, ko nepadarė, ar viską padarė, kas įeina į jo pareigas“, – BNS trečiadienį sakė departamento direktorius Robertas Krikštaponis.

Gavęs vaizdo įrašą Kalėjimų departamentas šią savaitę pradėjo ikiteisminį tyrimą, kur nagrinės prieš kalėjimo naujokus smurtavusių nuteistųjų elgesį.

Vaizdo medžiagoje matyti, kaip nuteistieji šlapiais rankšluosčiais muša kelis kalinius. Tyrimo metu kol kas nustatyti du įtariamieji.

Praėjusį savaitgalį Pravieniškėse kalintys nuteistieji planavo tradicinę „Jūros šventę“, kurios metu „krikštijami“ per pastaruosius metus į įkalinimo įstaigą atvykę nuteistieji.

Pareigūnai teigia, kad siekiant užkardyti šiuos planus, praėjusį penktadienį 1-ajame pataisos namų lokaliniame sektoriuje buvo atliktos kratos, jų metu rasti mobiliojo ryšio telefonai ir alkoholis.

Tačiau tuo pačiu metu 3-ajame sektoriuje galimai įvyko vaizdo įraše užfiksuotas incidentas.

R. Krikštaponis teigia, kad geriausiai nuteistųjų smurtą užkardytų kamerinio tipo patalpos, nes bendrabučių tipo kambariuose gyvena daug nuteistųjų, o taip formuojasi kalėjimo subkultūra. Tuo metu kamerinio tipo patalpose gali gyventi po vieną ar du nuteistuosius.

Pravieniškių pataisos namuose šiuo metu baigiama rekonstrukcija, po jos čia atsiras 360 kamerinio tipo patalpos. Pataisos namuose Alytuje po rekonstrukcijos atsiras beveik 200 tokių kambarių, o į kitas patalpas iki 2021 metų iškėlus Šiaulių tardymo izoliatorių jose bus dar 600 kamerinio tipo patalpų.

Pasak R. Krikštaponio, visa tai leis tokio pobūdžio patalpose laikyti apie trečdalį iš daugiau nei 6 tūkst. Lietuvos kalėjimuose šiuo metu kalinčių nuteistųjų.

Dar daugiau kamerinio tipo patalpų būtų statoma, jeigu Lietuvai kitąmet pavyks susitarti dėl 20 mln. eurų Norvegijos paramos įkalinimo sąlygoms gerinti.

Kalėjimų departamento vadovas tvirtino, kad pagerinti nuteistųjų drausmę leistų ir didesnis prižiūrėtojų skaičius, bet šiuo metu bausmių vykdymo sistema turi 400 neužpildytų pareigūnų etatų.

„Kiekvienas pareigūnas mums yra tikrai svarbus ir reikalingas, tačiau rasti pareigūną į pataisos įstaigą yra sudėtinga, nes tai nėra patraukli profesija ir čia ateina tik pasiryžę“, – kalbėjo R. Krikštaponis.

Pasak jo, didelė dalis jaunimo šiandien nepraeina sveikatos patikros, o daug kas nesiryžta dirbti kalėjimų sistemoje dėl prastų darbo sąlygų ir mažų atlyginimų.

Bausmių vykdymo sistemoje šiuo metu dirba daugiau nei 3,4 tūkst. žmonių.

R. Krikštaponis teigė, kad administracinį aparatą planuojama mažinti kai kurias pareigybes pakeičiant iš statutinių į nestatutines.

Jo teigimu, centralizuoti dalį funkcijų leis ir planuojamas kalėjimų sistemos sujungimas į vieną juridinį asmenį – šiuo metu Kalėjimų departamentas ir visos įkalinimo įstaigos yra atskirtos.

Pareigūnas tvirtino, jog buhalterijos ir personalo funkcijos bus centralizuojamos vyriausybiniame bendrųjų funkcijų centre.

„Taigi, tas mūsų administracinis aparatas mažės natūraliai tiek valstybės politikos pasekmėje, tiek mums centralizuojant sistema į vieną juridinį asmenį“, – kalbėjo Kalėjimų departamento direktorius.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius žada, kad kitais metais kalėjimų sistemos biudžetas išaugs, o tai leis padidinti atlyginimus prižiūrėtojams bei kriminalinės žvalgybos darbuotojams.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas Plioraitis

Antanas Plioraitis portretas
Šimašius jau optimizavivo įstaigas 2011,šiandiena turime pasekmes ir skiname vaisius,nereikia vien kalbėti apie palikimą,

Anonimas

Anonimas portretas
popierinė ataskaita...o tikrovė kad niekas nesikeičia kol prižiurėtojai tie patys.Žmogaus charakterio pakeisti negalima,....įpročiai.

Anonimas

Anonimas portretas
Vietoj pinigu kaulijimo is norvegu, pasamdykit darbuotojus is Norvegijos , po savaites bus tvarka. Kol dirbs tie patys , nepades nei pinigai nei algu kelimas. Visiem vis mazai ir mazai, reikia pasipinigaut papildomai.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių