Įkliuvo kaunietis verslininkas: ant žmonių stalo tiekė pasenusius maisto produktus

  • Teksto dydis:

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai, bendradarbiaudami su Lietuvos kriminalinės policijos biuro Sunkaus ir organizuoto nusikalstamumo tyrėjais, išaiškino kaunietį verslininką, galimai prekiavusį pasenusiais maisto produktais bei klastojusį jų tinkamumo vartoti terminus, savavališkai juos pratęsiant.

Vykdydami šešėlinės ekonominės veiklos prevenciją, Kauno mieste esančiame sandėlyje pareigūnai sulaikė beveik 7 tonas įvairių fasuotų maisto produktų, kurių tinkamumo vartoti terminai buvo pasibaigę. Visa nesaugi produkcija turės būti utilizuota, kad nepatektų vartotojams.

Tikslinio patikrinimo metu didmeninės prekybos sandėlyje rasti ir įrankiai, kuriais buvo pratęsiamas produktų galiojimo laikas.

Kontrolės metu pareigūnai nustatė, kad kai kurie maisto produktai buvo realizuojami Vilijampolės turgavietėje. Ant nebetinkamų vartoti produktų tiesiog buvo klijuojami lipdukai su išgalvotu terminu, o gamintojo nurodytas tinkamumo vartoti terminas nutrinamas specialiomis priemonėmis.

Pas prekiautoją rasta per 30 skirtingų pozicijų maisto produktų – nuo duonos gaminių, trapučių, bulvių traškučių, sausainių, iki įvairių grūdų dribsnių košių, arbatų, majonezo, konservuotų žirnelių, alyvuogių, marinuotų agurkų ir kt. Pareigūnams jis negalėjo pateikti produktų įsigyjimo dokumentų, kurie patvirtintų, jų atsekamumą bei tinkamumą vartoti. Maisto produktai sandėlyje buvo laikomi antisanitarinėmis sąlygomis.

VMVT nuotr.

Pasak VMVT direktoriaus Manto Staškevičiaus, maisto produktų klastojimo atvejų nustatymas, maisto saugos stiprinimas išliks vienu pagrindinių VMVT tikslų ir prioritetinių kontrolės sričių.

„Ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje daugėjant maisto klastojimo atvejų, aktyviai toliau tęsime bendrus tyrimus su kolegomis iš kitų kontrolės institucijų, skirdami sustiprintą dėmesį kovai su šešėlinio verslo apraiškomis. Šiandien akivaizdu, kad bendros pareigūnų pastangos duoda reikiamus rezultatus, o Tarnybos siekis – kad nesaugūs ir nekokybiški produktai į rinką nepatektų ir nepasiektų vartotojų“, – komentavo Mantas Staškevičius.

Artimiausiu metu VMVT Kauno departamento inspektoriai priims sprendimą dėl visų balandžio 27 d. Kaune sulaikytų produktų utilizavimo, atsakingiems asmenims bus taikomos atitinkamos administracinio poveikio priemonės. Tyrimas tęsiamas toliau, specialistai aiškinasi visas susijusias aplinkybes.

Pasak VMVT atstovų, vartotojams vertėtų atidžiai rinktis prekybos vietas ir ypač atkreipti dėmesį į tinkamumo vartoti terminus, jų žymėjimą ant maisto produktų.

Kilus bent menkiausiam įtarimui apie galimus sukčiavimo atvejus ir galimą pirkėjų klaidinimą, patariama palyginti tinkamumo vartoti termino žymėjimą su produkto gamintojo nustatyto termino žymėjimo metodu (šie neturėtų skirtis), iki kurio pabaigos tinkamai laikomas produktas išlaiko savo specifines savybes. Jei žymėjimai skiriasi, jeigu akivaizdžiai matyti, kad užklijuotas papildomas lipdukas su galiojimo data, turi kilti pagrįstų įtarimų, apie kuriuos reikėtų nedelsiant pranešti VMVT nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403. Prekiautojo visuomet galima paprašyti ir produktų įsigyjimo dokumentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AS

AS portretas
O to barygos vardas kartais ne Algelis ?

Kostas

Kostas  portretas
Jau senai tas Vilijampoles turgus Man asmeniskai zuves nu ji n c h ypac zuvininkes paziurekit kaip jos laiko zuvi salej kur zmones vaiksto isdeliotos kur vet .tarnyba ? ir ta kur kiaulina parduoda tpfu ant ju o siaip brangus ir jo gali nebuty nueinu i Rimi kur salia namu ir aksijos buna liux

Siaip

Siaip portretas
Pats juk negamino?tai kaip neimanoma atsekti is kur gavo tuos produktus?dabar nuteise kazkoki verslinikeli,tuoj atsiras kitas .o gal jau ir yra ir ne vienas
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių