„Ekologistikos“ gaisro byloje baudžiamojon atsakomybėn traukiamos aplinkosaugininkės

Dėl gaisro Alytuje esančioje padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistikoje“ įtarimai pareikšti dviem aplinkosaugininkėms, pirmadienį pranešė Kauno prokuratūra.

Kauno aplinkos kokybės kontrolės vyriausiosios specialistės Aušra Bružienė ir Aušra Kričenienė įtariamos netinkamai atlikusios savo pareigas, joms įtarimai pareikšti penktadienį.

„Prokuratūra turi pakankamai duomenų teigti, kad šios dvi pareigūnės turėjo pareigą ir galimybę jau praeitų metų spalio mėnesį kalbėti apie tam tikrus pažeidimus įmonėje ir spręsti, ar nestabdyti tos įmonės veiklos, naikinant taršos leidimus“, – žurnalistams pirmadienį sakė Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

Kadangi jos šių veiksmų nesiėmė, joms pareikšti įtarimai dėl pareigų neatlikimo.

Pasak prokuroro, pareigūnai gavo informaciją, kad pernai buvo atliekamas įmonės veiklos patikrinimas ir spalio 3 dieną surašytas jo aktas, kuriame konstatuojama, kad įmonė savo veiklą vykdo tinkamai.

„Mūsų manymu, jau tuomet buvo galima atitinkamai reaguoti ir, mūsų manymu, buvo galima išvengti nelaimės“, – sakė D. Valkavičius.

„Manome, kad jos turėjo galimybę jau tuo metu kalbėti apie tam tikrus teisės aktų pažeidimus gamtos apsaugos srityje ir turėjo galimybę jau tuo metu kelti tam tikrus klausimus ir, be abejo, turėjo galimybę kalbėti apie taršos leidimų panaikinimą“, – pridūrė jis.

Prokuratūra neturi duomenų, kad aplinkosaugininkės už tai būtų gavusios atlygį.

Abi specialistės ikiteisminio tyrimo metu atsisako bendradarbiauti su teisėsaugos institucijomis, jokių parodymų neduoda bei įvykio aplinkybių neaiškina.

„Abi specialistės ikiteisminio tyrimo metu atsisako bendradarbiauti su teisėsaugos institucijomis, jokių parodymų neduoda bei įvykio aplinkybių neaiškina. Valstybės tarnautojoms skirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti“, – rašoma pranešime.

Šiuo metu dėl gaisro „Ekologistikoje“ iš viso įtariami penki asmenys.

Įtarimai taip pat pareikšti ir „Ekologistikos“ gamybos vadovui A. P.

Generalinė prokuratūra pernai gruodį įtarimus įteikė „Ekologistikos“ vadovui Juozui Cicėnui ir dar vienam „Ekologistikos“ darbuotojui Romualdui Varanauskui, atsakingam už aplinkosaugos reikalavimų laikymąsi.

Juozas Cicėnas

Jiems pareikšti įtarimai dėl statinių, kuriuose yra potencialiai pavojingų įrenginių ar atliekami potencialiai pavojingi darbai, priežiūros ar naudojimo taisyklių pažeidimo, taip pat dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo.

„Įtariama, kad šie asmenys netinkamai vykdė savo pareigas ir neužtikrino saugios aplinkos, todėl gaisro metu išsiskyrus teršalams Lietuvos valstybės orui buvo padaryta daugiau nei 5 milijonų eurų žala. Visiems įtariamiesiems paskirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti“, – teigia prokuratūra.

Baudžiamasis kodeksas už šias nusikalstamas veikas numato baudą, areštą, arba laisvės atėmimą iki šešerių metų.

D. Valkavičiaus teigimu, įtariamųjų ratas ikiteisminiame tyrime dar greičiausiai plėsis.

Gaisras Alytaus Pramonės rajone įsikūrusioje įmonėje „Ekologistika“ kilo spalio 16 dieną, ugniagesiai su ugnimi ir jos padariniais kovojo ilgiau nei savaitę.

Alytaus mieste ir rajone dėl spalį vykusio gaisro vis dar galioja paskelbta ekstremali situacija.

Aplinkosaugininkų vadovas tarsis, ką daryti dėl „Ekologistikos“ byloje įtariamų pavaldinių

Aplinkos apsaugos departamento vadovas Vaidas Laukys žada tartis, kokių priemonių imtis dėl įtariamų aplinkosaugininkių, tačiau galimų sprendimų kol kas nedetalizuoja.

jau tuomet buvo galima atitinkamai reaguoti ir, mūsų manymu, buvo galima išvengti nelaimės.

„Čia vyko penktadienį, tai šiandien nespėjau to klausimo paanalizuot, tai kol kas negaliu nieko pasakyt, bet faktas tas, kad peržiūrėsim dabartinę situaciją ir jų statusą, ar turėtume kažką keist, ar ne“, – BNS pirmadienį sakė V. Laukys.

„Per šiandien pasitarę, matyt, apspręsim, kokia galimybė su šitom pareigūnėm ir kokį sprendimą reikia priimt“, – pridūrė jis.

„Kol kas vertinu taip, kad yra tokių aplinkybių, o paskui žiūrėsim, aiškinsimės“, – įtarimus įvertino departamento vadovas.

V. Laukys teigė kol kas negalintis komentuoti, kodėl jo pavaldinės nebendradarbiauja su teisėsauga.

„Aš tokios informacijos nežinau (...) Negaliu pakomentuot, nes kiek žinau, tai jos penktadienį vyko atsiimti pareiškimų dėl įtarimų. Kaip suprantu, jos dabar turi laiko pateikti savo vertinimus, tai, matyt, tą ir darys“, – sakė departamento vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
ŽINANT kas Alytuje VERTĖ užterštą vandenį pilt į Nemuną - prie ko čia kažkokios eilinės 'paklodės'?..

klp

klp portretas
norint bendradarbiauti reikia pradziai zmogu idarbinti kitaip tai vadinasi nelegalus darbas, o apklausa yra paslaugos forma kuriirgi vadinama darbu, reiktu darbo inspekcija nusiusti prokuroramspakonsultuoti apie darbo kodeksa

Faktas

Faktas portretas
Nukentės pilkosios pelytės, o riebūs katinai liks šešėlyje. Visada pirmoje eilėje yra atsakingas įstaigos vadovas ir įstaigos vadovo įsakymu paskirtas atsakingas asmuo už priešgaisrinę apsaugą įmonėje. Kas atsakys už gaisrą įmonėje?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių