Daugėja pasiklydusių grybautojų: policija dalijasi svarbiais patarimais

  • Teksto dydis:

Socialinėje erdvėje vis dažniau matomi miško gėrybių vaizdai slepia ir tamsiąją pusę – su išaugusiu noru vykti į mišką ieškoti grybų, uogų, išauga ir pranešimų dėl pasiklydusių žmonių skaičius.

Kaip teigia Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pareigūnai, dažniausiai miškingose vietovėse pasiklysta garbaus amžiaus asmenys. Skaičiuojama, jog liepos mėnesį Kauno apskrityje pareigūnai išgelbėjo šešis pasiklydėlius.

Pranešimai apie miškuose pasiklydusius asmenis vis dažnėja. Kaip teigia Kauno apskr. VPK Viešosios tvarkos valdybos Operatyvaus valdymo skyriaus viršininkė Virginija Bagdzevičienė, iki rugpjūčio mėnesio pradžios Kauno apskrityje išgelbėti šeši grybauti išėję ir pasiklydę senjorai.

„Laimei, šie pasiklydę senjorai su policijos pareigūnų pagalba saugiai ir sveiki sugrįžo namo. Du iš jų pavyko išvesti iš miško tiesiog bendraujant. Kadangi jie turėjo pakrautus mobiliuosius telefonus, prie miško privažiavę pareigūnai susisiekė su pasiklydusiuoju pranešėju ir įjungę garsinius tarnybinio automobilio signalus padėjo išeiti“, – pasakojo pareigūnė.

Paskambinę pranešėjai teigia, jog neberanda kelio atgal, pametė kryptį ir nebežino, kaip išeiti.

Patirtis rodo, jog pasiklystama dažniausiai netikėtai. „Paskambinę pranešėjai teigia, jog neberanda kelio atgal, pametė kryptį ir nebežino, kaip išeiti. Pastarieji šeši atvejai buvo fiksuoti itin miškingose vietovėse – Kėdainių r. (Surviliškių sen. ir Dotnuvos sen.), Kauno r. (Vilkijos sen. ir Čekiškės sen.) bei Kaišiadorių r. (Kruonio sen.). Dažniausiai pasiklydę miške praleidžia apie pusdienį. Miško gėrybių sezonas tik prasideda ir, tikėtina, jog pranešimų sulauksime vis daugiau, todėl labai svarbu žinoti, o vyresniems giminaičiams ir priminti, ką daryti, jog į tokią situaciją nepapultų nei vienas mūsų gyventojas“, – pabrėžė V. Bagdzevičienė.

Rugpjūčio 7 d. įvyko dar dvi sėkmingos gelbėjimo operacijos. Apie 11.30 val. buvo gautas pranešimas, jog Kauno r., Eigirgalos k., grybautojai pasiklydo miške. Pranešėjai teigia atvykę automobiliu „Nissan“. Atskubėjęs policijos ekipažas kartu su tarnybiniu policijos šunimi pradėjo paiešką. Tarnybinis šuo vedė gilyn į mišką, o pareigūnai sekė iš paskos. Netrukus pareigūnai išgirdo tarnybinio šuns lojimą, o tai reiškė tik vieną – rasta. Su grybų pintinėmis rasta moteris (gim. 1958 m.) ir vyras (gim. 1958 m.), kurie sėkmingai išvesti iš miško. Vėlai vakare pranešta apie dar vieną pasiklydusį grybautoją Kėdainių r. Garbaus amžiaus vyras (gim. 1943 m.) išėjo į mišką ir pasiklydo. Apie 1.45 val. policijos pareigūnai kartu su tarnybiniu šunimi sėkmingai iš miško tankmės išvedė sveiką ir gyvą vyrą.

Besileidžiant į mišką ieškoti gėrybių, policijos pareigūnai pataria nepamiršti su savimi pasiimti pakrauto mobiliojo telefono, pasirūpinti maisto atsargomis – turėti vandens ir užkandžių. Taip pat gyventojai raginami prisiminti ir pasiimti švilpuką bei dėvėti ryškesnę aprangą, jog būtų geriau pastebimi. Ir, žinoma, visada apie planus uogauti, grybauti ir tikslias vietas, į kur ruošiamasi eiti, pasakyti savo artimiesiems.

Pasiklydus miško tankmėje ar krūmynuose, raginama nepanikuoti ir nedelsiant skambinti pagalbos telefonu 112.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fritz

Fritz portretas
Is godumo praranda atsarguma. Gelbejimo kastus turetu sumoketi patys isgelbetieji.

Žemaitis

Žemaitis portretas
Patikimiausia - turėti su savimi kompasą.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių