Žaibiškai reagavusių aplinkinių dėka išgelbėtas sportavęs ir susmukęs vyras

  • Teksto dydis:

Jei ne greita ir profesionali aplinkinių reakcija bei laiku atlikti gaivinimo veiksmai, tai netikėtai Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Sporto centre sąmonę praradęs ir susmukęs vyras galėjo neišgyventi.

Čia dirbę ir sportavę asmenys – Sporto centro vadovas dr. Deivydas Velička, Veterinarijos fakulteto profesorius Arūnas Stankevičius ir veterinarijos gydytojas Rokas Macijauskas – pastebėję, kad 56 metų vyras sportuodamas prarado sąmonę ir susmuko, nedelsdami iškvietė greitąją pagalbą ir ėmėsi gaivinimo veiksmų. Buvo įvertinta paciento būklė, atlikti krūtinės ląstos paspaudimai ir, svarbiausia, – sėkmingai panaudotas išorinis defibliriatorius, teigia Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) atstovai.

„Rezultatas – atkurta spontaninė kraujotaka, pacientas sąmoningas bei sėkmingai transportuotas į Skubios pagalbos skyrių. Visuomenės neabejingumas išties džiuginantis! Ačiū jums, jūsų greita reakcija ir suteikta pagalba iki GMP atvykimo – be galo svarbi“, – rašoma GMPS feisbuko paskyroje.

LSMU nuotr.

Pasak dr. D. Veličkos, gaivinimas vyko pakaitomis. „Kartu su prof. A. Stankevičiumi gaivinimą atlikome pakaitomis, siekdami išlaikyti krūtinės ląstos paspaudimų tempą. R. Macijauskas iškvietė greitąją pagalbą. Kiti kolegos padėjo kuo tik galėjo. Visi stengėmės, kad tik žmogus atsigautų“, – sakė dr. D. Velička.

Ačiū jums, jūsų greita reakcija ir suteikta pagalba iki GMP atvykimo – be galo svarbi.

LSMU pranešime greta padėkos bendruomenės nariams už neabejingumą, šaltą protą ir profesionalumą, gelbstint nelaimėje atsidūrusio žmogaus gyvybę, dar primenama, kaip reikėtų naudoti, esant reikalui, automatinį išorinį defibriliatorių.

Instrukcijoje pasakyta: „Aparatą padėkite šalia paciento galvos, įjunkite ir vykdykite defibriliatoriaus nurodymus. Išimkite iš pakuotės defibriliatoriaus elektrodų lapelius ir priklijuokite prie nuogos ir sausos gaivinamo asmens krūtinės ląstos, kaip pavaizduota ant elektrodų lapelių.

Pirmasis elektrodas turi būti klijuojamas dešinėje krūtinės pusėje, žemiau raktikaulio. Antrasis klijuojamas kairėje pusėje, į šoną nuo kairiojo spenelio. Jeigu gaivinate ne vienas, nenutraukite gaivinimo, kol priklijuosite elektrodus.

Palaukite, kol defibriliatorius analizuoja širdies ritmą. Nelieskite ir niekam neleiskite liesti nukentėjusiojo. Toliau vykdykite aparato duodamas garsines ar vizualines komandas. Paspauskite analizavimo mygtuką, jei to prašo aparatas. Jeigu defibriliatorius automatinis, jis atliks tą pats. Jeigu aparatas praneša, kad defibriliuoti nereikia, toliau tęskite krūtinkaulio paspaudimus ir oro įpūtimus santykiu 30:2. Nenuimkite defibriliatoriaus elektrodų, kol atvyks medikai“.

LSMU defibriliatorių buvimo vietos yra jo padaliniuose Kaune, (Tilžės g. 18, G. Jankaus g. 2, Eivenių g. 2), taip pat Palangoje (J. Šliūpo g.7 bei Vydūno al. 4). 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius

Saulius portretas
Šiuo laiku būkite atidesni ,visiems žmonėms, nes ne visi tvirti. Daug dėmesio vienas kitam!

kaunietis

kaunietis portretas
Pagarba! Neabejingi žmonės yra gyvenimo puošmena. Su D. Velička yra tekę bendrauti. Atsakingas, geranoriškas žmogus. Sėkmės visiems. Malonu skaityti.

AnI nuomonė.

AnI nuomonė. portretas
Panaudoti ta defibriliatorių reikėtu mokinti ir moksleivis. Juk bet kas jo uždėti nesugebės .Tai yra skubus reikalas ir reikia žinių.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių