Vilniaus gatvė uždaroma: statomos užtvaros, vaikomi žmonės

Nuo šiandien oficialiai startuoja Vilniaus gatvės rekonstrukcija. Ši seniausia miesto gatvė senamiesčio pusėje tveriama tvoromis, nurinktos šiukšliadėžės, išmontuojami šviestuvai. Žmonių, užsukančių į čia veikiančias kavines, kepyklėles ir parduotuves – netrūko nuo pat ryto, tačiau įsibėgėjus tvėrimo darbams žmonės imti vaikyti šūksniais ir grasinimais baudomis.

Teko vaikyti žmones

Pirmadienį iki pietų kavinės dar aptarnavo žmones iš Vilniaus gatvės. Tačiau tuo pačiu jau buvo surenkama lauko kavinių įranga, išvežami didžiuliai skėčiai.

Naudodamiesi proga nemažai vietinių gyventojų ir atvykusiųjų iš toliau pasinaudojo paskutine proga pereiti Vilniaus gatve, nusipirkti čia kavos ar pan.

Bromai (tarpuvartės – aut past.) jau užtverti. Nurenka šiukšliadėžes. Girdėjau, kaip pradėjo rėkauti darbininkai. Ėmė gąsdinti viešąja tvarka. Sako, baudas jums išrašys, per kur jūs čia praėjote?“ – apie tai, kas vyksta uždaromoje Vilniaus g. portalui kauno.diena.lt, pasakojo vienas vietinių gyventojų.

Skaitytojo nuotr.

Gatvę atverti planuojama tik po metų. Kol vyks darbai, gatve pašaliniams nebus galima praeiti ar pravažiuoti. Vietiniai gyventojai reaguoja santūriau, tačiau verslininkai vėl sėda skaičiuoti būsimų nuostolių.

 

 

Vieni teigė suprantą, kad rekonstrukcija būtina, net džiaugėsi, kad ji pradėta šią vasarą, o ne kitą, nes šis sezonas jau ir taip sugadintas, turistų net ir leidus prekiauti labai mažai, kiti remontu piktinosi lyg paskutine vinimi į jų finansinį karstą.

Į kai kuriuos verslo objektus bus galima patekti per vidinius kiemus, pagalbinius įėjimus, tačiau klientų srautai neabejotinai dar labiau sumenks, nors jie ir taip šią vasarą nebuvo tokie sraunūs kaip anksčiau. Kauniečiai atostogauja, o užsienio turistų – maža.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Verslas per vidinius kiemus

Vietiniai gyventojai labiausiai sunerimę dėl tikėtinų dulkių. „Į Vilniaus gatvę ir mes negalėsime išeiti. Visi bromai užbarikaduoti. Realiai, ko ir eiti į remontuojamą gatvę. Visi turi išėjimus į kiemo pusę. Bent jau man išeiti iš namų ir be Vilniaus gatvės yra keturi“, – kalbėjo kalbintas vienas gyventojų.

Jis pasakojo, kad iki šiol buvo pratęs lankytis vienoje Vilniaus g. kavinių, tačiau gerai, kad į ją bus galima užsukti iš kiemo pusės. „Daugelis kavinių, parduotuvių neturi išėjimo į kiemą. Tiems, kurie turi labai pasisekė. Bent taip galės priimti klientus“, – sakė gyventojas, pridūręs, kad jau susižinojo, kad į kepyklėlę bus galima patekti per V. Sladkevičiaus g.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Vilniaus gatvėje nebeliks lauko kavinių klientų keliamo šurmulio, kaip ir kitų triukšmo šaltinių. Tačiau dar nežinia, kokių nepatogumų atneš gatvės remonto darbai. „Dėl dulkių – nežinau, kada jos bus. Žadėjo, kad laistys. Man nuskilo, mano namas – kieme“, – vylėsi nesulaukti nei dulkių, nei darbininkų ir technikos keliamo triukšmo. „Bet kieno langai į Vilniaus g. – bus baisiau už kavinių triukšmą“, – prognozavo vietinis gyventojas. 

Ėmė gąsdinti viešąja tvarka. Sako, baudas jums išrašys, per kur jūs čia praėjote?

Jo manymu, lauko kavinės vietiniams nelabai ir trukdė. „Nėra tokio triukšmo kaip čia visi hiperbolizuoja. Baisiau yra paspirtukai, paliekami prie bromų ir pypsintys, cypiantys, „šnekantys“ visą naktį“, – lygino vyras. Daug triukšmo keldavo ir lėktuvų įgula, kažkur netoliese apsistojusi, ir švintant su lagaminais eidavusi Senamiesčiu. Lagaminų ratukų, dardančių per nelygų grindinį, garsas žadindavo visus iš eilės.

Fiksuodavo nelaimes

Pirmasis Vilniaus gatvės kapitalinio remonto etapas vyks jos atkarpoje nuo Rotušės aikštės iki požeminės pėsčiųjų perėjos.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Iš pradžių bus išimami grindinio akmenys, tvarkomos požeminės komunikacijos. Žadama, kad atnaujinus gatvę ji bus patogesnė ir neįgaliesiems, ir tėvams su vaikais vežimėliuose. Patogumas atsiras nulyginus išimtus akmenis.

Taip pat bus atnaujinti šviestuvai, suoliukai bei kiti mažosios architektūros elementai.

Vyro nuomone, Vilniaus g. remontas buvo reikalingas. Vakarais lauko kavinėse gerdamas kavą tapęs daugybės nelaimių, kai dėl nelygaus grindinio žmonės niksteldavo kojas ar net nugriūdavo, liudininku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gražina

Gražina  portretas
Jau 6 metai kaip vienu metu visas Kaunas apkasuose. Visus konkursus laimi viena įmonė ir darbus visam mieste apžiojusi, kad kuo daugiau europinių pinigų įsisavinti, didžiausias neūkiškumas ir nesiskaitymas su kauniečiais

Anonimas

Anonimas portretas
kodėl klausiat tik verkiančių verslininkų?Kodėl neklausiat visų miestiečių?Su mielu noru pereičiau Vilniaus gatve.Deja, po traumos ja eiti net negalvoju.Ten galima užsimušt.

štai

štai  portretas
Priekulėje sunaikino ką tik miestelio centrinės gatvės akmenų grindinį, kuris buvo atsilaikęs net tik prieš sovietinę okupaciją, bet ir visą 150 metų laikotarpį . Nors miestelis istorinis ir jo senamiestis kultūros paveldosauginė zona, medžiai tik vienoje vietoje buvo išsaugoti, nors juos galima ir atsodinti, o štai akmeninį grindinį sunaikino niekam nepranešdami visiems laikams. Kultūros paveldo apsauga nebrandi ir nekompetetinga...
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių