Vienybės aikštėje jau matosi pagrindiniai kontūrai: kada bus atverta kauniečiams?

Vienybės aikštėje prasidėjo finalinis rekonstrukcijos etapas. Jau ryškėja pagrindinės aikštės detalės, pradėtos kloti ir granito plokštes. Planuojama, kad aikštė visuomenei bus atverta šių metų spalį.

Ryškėja vaizdas

Po Vienybės aikšte jau įrengta dviejų aukštų, 500 vietų automobilių stovėjimo aikštelė, tad prasidėjo pačios aikštės formavimo darbai. Šiuo metu liejami specialios technologijos betoniniai kalneliai, klojamas didelių plokščių granitas.

Vienybės aikštėje Kaune įsibėgėja finalinio etapo darbai: pradėta kloti iš Portugalijos atplukdyto granito danga, iš specialaus balto betono liejami architektūros elementai, vežamas gruntas augalams žaliosiose zonose sodinti. Numatoma, kad tarptautinį pripažinimą už architektūrą pelniusi aikštė taps atvira miestiečiams jau rudens pabaigoje.

„Vien į aikštę ir požeminį parkingą bendrovė investavo daugiau nei 10 mln. eurų, maždaug pusę sumos sudaro aikštės įrengimas, neskaičiuojant, jog granito plokštes pirko savivaldybė. Kiek mes domėjomės, tai yra didžiausia investicija į aikštę regione. Projektas labai sudėtingas savo kompleksiškumu, bet tikime, kad ši vieta taps pagrindine miesto širdimi“, – kalbėjo aikštę atnaujinančios SBA grupės nekilnojamojo turto bendrovės „Urban Inventors“ vadovas Lionginas Šepetys.

„Turėsime ir kokybišką dangą, gerą apšvietimą. Šiuolaikinė miesto aikštė turi turėti daug funkcijų, turi apimti ne tik šventes, bet būti patrauklios kiekvieną dieną. Žinoma, svarbūs ir aikštės istoriniai aspektai. Vienas iš tų dalykų, kuriuos išlaikėme, tai aikštėje augantį ąžuolą, kuris turi savo vertę. Kiti dalykai galbūt sunkiau fiksuojami akimi, bet iš teisų išlaikytos tam tikros ašys. Laiptai yra jungtyje su Karo muziejumi ir jo bokštu. Dangomis bus pabrėžta ašis su S.Daukanto gatve, nes istoriškai gatvė kažkada ėjo iki Žaliakalnio“, – kalbėjo projekto architektas Rimantas Giedraitis.

Jau dabar matyti dalis žaliųjų zonų formų, aiškėja per aikštę tekėsiančio dirbtinio upelio vaga, baigiamos rengti vietos gėlynams ir medžiams. Taip pat arčiau K.Donelaičio gatvės bei „Laisvės“ statulos bus įrengtas 40-ies purkštukų fontanas, kuris tekės iš granito. Skaičiuojama, jog šiuo metu jau atlikta apie 85 proc. visų darbų.

Vieta riedutininkams

Betonavimo darbus aikštėje atlieka Latvijos bendrovė, kuri specializuojasi išskirtinių betoninių elementų liejime, riedučių parkų, laisvalaikio zonų statyboje. Sudėtingos formos lenkti architektūriniai elementai iš specialaus balto betono Lietuvoje liejami pirmą kartą.

Specialios technologijos betoną reikia lieti saugant nuo saulės spindulių bei lietaus, o formas gludinti rankomis, todėl šiuo metu darbininkai darbus atlieka pasislėpę po laikinais stogeliais. Vienybės aikštėje latviai jau atliko daugiau nei trečdalį suplanuotų betonavimo darbų.

„Tai tikrai didžiausias iššūkis, kokį man tekę padaryti, nes tiek medžiagos yra sudėtingos, tiek pačios formos asimetriškos. Nėra vienodų kampų, todėl daug darbų reikia gludinti rankomis. Mes jau dešimt metų įrenginėjame riedučių zonas, bet tokio sudėtingo projekto dar neturėjome. Tokiame projekte mes nesijaučiame kaip statybininkai, o daugiau kaip menininkai. Kai užbaigsime, tai bus vienas geriausių dalykų mieste, kur kraštovaizdis bus funkcionalus, erdvė pritaikyta įvairioms veikloms“, – apie liejamus betoninius kalnelius, kuriais galės važinėti riedlentininkai, riedutininkai pasakojo „City Playgrounds“ vadovas Janis Kundzins.

Šiuolaikinė miesto aikštė turi turėti daug funkcijų, turi apimti ne tik šventes, bet būti patrauklios kiekvieną dieną.

Iššūkiai klojant granitą

Vienybės aikštėje klojamos ypač didelės granito plokštės. Viena plokštė sveria apie pusę tonos, todėl reikėjo ne tik specialios kėlimo technikos, bet ir apmokyti darbuotojus.

„Tai unikalus projektas, kuris pagal savo apimtis bei technologiją yra pirmas Lietuvoje. Buvo atvykę specialistai iš Italijos ir Norvegijos apmokyti mūsų darbuotojus. Ši technologija reikalauja kruopštumo. Tai nėra vien mišinys, tai – visa sistema, kuri pralaidi vandeniui, nebijo šalčio, druskų. Plokštės pritaikytos ir sunkiasvoriams automobiliams, tad tikrai į aikštę bus galima laisvai atvežti koncertams reikiamą įrangą“, – pasakoja klojimo darbus vykdančios bendrovės „Gevalda“ projektų vadovas Jonas Dogelis.

Verslo centras

Kartu su Vienybės aikštės projektu vykdomas ir verslo centro statybų ir rekonstrukcijos projektas. Planuojama, kad jis bus užbaigtas iki vasaros pabaigos.

„Čia dalinai atnaujintas sovietinis statinys, taip pat yra ir naujų korpusų, tad buvo rasti sprendimai kaip juos apjungti. Manau, kad bus įdomūs įėjimai, su kabančiais tilteliais į skirtingus korpusus. Pirmuosiuose aukštuose čia įsikurs kavinės. Manome, kad atsivers ir panoraminis restoranas viršutiniame aukšte“, – kalbėjo architektas R.Giedraitis.

Naujai rekonstruojamame BLC2 verslo centre jau pradėtos rezervacijos, tačiau tikimąsi, kad didžioji dalis vietų užsipildys, kai bus atidengtas visas pastato fasadas. Pasak L.Šepečio, dauguma nuomininkų rezervuoja 300-500 kv.m plotą.

Projekto vystytojai tikino, kad pastatas bus pabaigtas vasaros pabaigoje, o Vienybės aikštė – spalį. Aikštės įrengimas, anot jų, trunka ilgiau, nes viską reikia derinti su granito pristatymo grafikais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

keista

keista portretas
prie sankryžų - rombai, Laisvės al. - rombai, prie savivald. gėlių klombos - rombai, tai kodėl čia nėra vieningo stiliaus - surombėjimo?

Šiuolaikiniam viso ko Vartotojui

Šiuolaikiniam viso ko Vartotojui portretas
Šiuolaikinis viso ko Vartotojas, priklausantis gaujai prie lovio, nesirūpina, kada ir kaip bus atlikti darbai. Jis rūpinasi, kaip greičiau nusiurbti miesto ir valstybės pinigėlius.

žingsnis

žingsnis portretas
į priekį ..........asfaltavom ,asfaltavom neišsimiegodami , o čia betonuosim , granitą portugališką klosim vieningai........ kaip pasaka - vieningas Kaunas Vienybės aikštę vieningai pagal grafiką iki šalčių sustiguos ...........
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių