Verslininkas liko ir be „Porsche“, ir be pinigų

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Audrius Stasiulevičius laisvalaikį skiria pomėgiui – lenktynėms. Kai trasoje sudegė jo automobilis, jis ėmė ieškoti naujo ir, kaip pats dabar pripažįsta, pateko į vieno įtartino veikėjo spąstus.

Rizikingas sprendimas

2021 m. liepą Palangoje vykusiose kasmetėse automobilių lenktynėse kilo gaisras.

Pilotas A. Stasiulevičius spėjo nuvairuoti užsiliepsnojusį bolidą toliau nuo degalinės, pastatyti trasos pakraštyje ir iššokti.

Lenktynininkas pasakojo, kad posūkyje automobilis sudrebėjęs lyg nuo smūgio, netrukus užsiliepsnojo jo galinė dalis. Tikėtina, kad užsidegė tepalas ar degalai. A. Stasiulevičius minėjo, kad automobilio tepalai prieš gaisrą buvo įkaitę iki 160 °C. Tačiau komanda nusprendė važiuoti.

Iš brangaus, jau gamykloje lenktynėms parengto automobilio beveik nieko neliko. Žiūrovų akyse įsisiautėjusios liepsnos pasiglemžė pirmiausia visą automobilio galinę dalį, kurioje buvo variklio skyrius, o vėliau įsisuko ir į saloną.

Užsidegęs automobilis buvo įsitvirtinęs lenktynių lyderių būryje, todėl sportininkams šis incidentas buvo dar apmaudesnis.

Incidentas: lenktynių trasoje Palangoje A. Stasiulevičiaus vairuojamą automobilį „Porsche“ sunaikino liepsnos. (E. Ovčarenko/BNS nuotr.)

Nusižiūrėjo kitą

Nors Palangoje patirta nesėkmė atrodė didžiulė, A. Stasiulevičiaus ji nesugniuždė – verslininkas pradėjo ieškoti kito panašaus automobilio.

„Norėjau toliau dalyvauti varžybose, siekti geresnių rezultatų. Jau anksčiau buvau atkreipęs dėmesį į tai, kad toks pat automobilis „Porsche“ parduodamas Kaune. Kreipiausi į vieną jo savininkų ir jis man elektroniniu paštu atsiuntė patvirtinimą, kad automobilis parduodamas. Kaina – 75 tūkst. eurų. Vėliau nuleido iki 72 tūkst. eurų. Sutarėme, kad aš tą automobilį pirksiu“, – pasakojo A. Stasiulevičius.

Jis ėmė aiškinti, kad negali jam anksčiau pervestų pinigų „iškrapštyti“. Siūlė daryti apgaulingus sandėrius.

Tačiau Anglijoje savo verslą turinčiam A. Stasiulevičiui iškilo automobilio pirkimą sunkinančių specifinių aplinkybių – buvo paprašyta dalį sumos sumokėti grynaisiais, o tai Vakarų valstybėse neįprasta ir nepageidautina.

„Automobilio pardavėjas, vienas jo savininkų, pageidavo, kad dalis numatytos sumos jam būtų duota grynais. Jis aiškino, kad į parduodamą automobilį yra investavęs nemažai pinigų, todėl jam norėjosi tuos pinigus atgauti. Sutarėme, kad grynaisiais jam duosiu 11,5 tūkst.“, – pasakojo A. Stasiulevičius.

Nepadarė išvadų

Dideli nesklandumai verslininką užgriuvo tada, kai dėl grynųjų nusprendė kreiptis į lenktynininkų bendruomenėje neblogai žinomą klaipėdietį, automobilių sporto klubo „ESmotorsport“ prezidentą Ernestą Staponkų.

„Tuomet mažai težinojau apie šį asmenį. Tik tiek, kiek buvo tekę susidurti lenktynėse Palangoje. Iš šalies žiūrint jis galėjo atrodyti solidžiai, patikimai. Buvau girdėjęs apie jį dviprasmiškų istorijų, tačiau, turiu pasakyti, jis mano akyse buvo įgijęs pasitikėjimą. Jis turi  įspūdingą sporto inventorių, krovininių automobilių, autobusų, kažkaip tuos pinigus sugeneruoja, gali teikti paslaugas. Kai 2021 m. dalyvavome lenktynėse Palangoje, jis ėmėsi iniciatyvos pasireklamuoti su mūsų komanda. Apklijavo mano „Porsche“ savo reklama, komanda buvo pavadinta kaip jo įmonė – „ESmotorsport“. Jis komandai skyrė 8 tūkst. eurų“, – prisiminė A. Stasiulevičius.

Padariniai: dideli nesklandumai verslininką A. Stasiulevičių užgriuvo, kai nusprendė kreiptis į lenktynininkų bendruomenėje neblogai žinomą klaipėdietį. (Regimanto Zakšensko nuotr.)

Pašnekovas neslėpė, kad priežasčių nepasitikėti E. Staponkumi būta jau ir bendradarbiavimo pradžioje, tačiau išvadų nebuvo padaryta.

„Mūsų bendradarbiavimas prasidėjo tada, kai jis pasiūlė savo bendrovės paslaugas – prižiūrėti mano lenktyninį automobilį. Jau tada susidūriau su nemalonumais. Sutardavome vienas kainas, bet sąskaitas išrašydavo neadekvačias, neatitinkančias jokių rinkos kriterijų. Serviso darbai dažnai būdavo ypač prastos kokybės. Yra pasitaikę treniruočių, kai neveikdavo vairo ar stabdžių stiprintuvai, tik vairuotojų meistriškumas padėdavo išvengti nelaimės“, – sakė A. Stasiulevičius, apgailestaudamas, kad išvados dėl buvusio kolegos – pavėluotos.

Sutiko padėti

„ESmotorsport“ prezidentas E. Staponkus A. Stasiulevičiui sutiko padėti – patikino, anot A. Stasiulevičiaus, kad dėl pinigų išgryninimo nekils jokių problemų.

A. Stasiulevičius pasakojo, kad buvo sutarta, jog jis į klubo „ESmotorsport“ sąskaitą perves 24 tūkst. Didžiosios Britanijos svarų, iš kurių iš karto gaus 11,5 tūkst. eurų grynais, kad galėtų juos kuo greičiau sumokėti.

Netrukus paaiškėjo, kad įsivėlė į miglotus sandėrius.

„Pervedant pinigus, buvo išrašyta visiškai neadekvati sąskaitą ir atgalinėmis datomis. Neva Amerikoje variklį tvarkė. Tačiau mano pavedimas turėjo būti ne į Amerikos kompanijos, bet į E. Staponkaus įmonės „ESmotorsport“ sąskaitą“ – apie įtarimus keliančias aplinkybes pasakojo A. Stasiulevičius.

Sutaisė ir lenktyniavo

Anot jo, gavęs 11,5 tūkst. eurų, iš karto juos atidavė M. M. (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – red. past.), kuris turėjo automobilį „Porsche“. Pasak A. Stasiulevičiaus, buvo sutarta, kad už automobilį galutinai reikės atsiskaityti iki praėjusių metų rugsėjo.

„Automobilį pasiėmiau, apsiklijavau, nuvežiau į servisą, kur buvo atkurtas lenktynėse pažeistas buferis, sparnai. Automobilį tvarkė tas pats servisas, kuris prižiūrėjo prieš tai mano turėtą automobilį „Porsche“, – pasakojo A. Stasiulevičius.

Rugpjūčio pabaigoje su neseniai įsigytu automobiliu A. Stasiulevičius dalyvavo varžybose Estijoje. Po varžybų, grįžęs namo, automobilį paliko Partizanų gatvėje esančioje automobilių saugojamoje aikštelėje.

Įtampa: dėl lenktynėms skirto automobilio „Porsche“ kilo konfliktas ir nesusipratimų. (racecarsdirect.com nuotr.)

Įtarė galimas apgaules

Artėjo galutinio atsiskaitymo už automobilį laikas, tačiau E. Staponkus, anot A. Stasiulevičiaus, ėmė trypčioti.

„Jis ėmė aiškinti, kad negali jam anksčiau pervestų pinigų „iškrapštyti“. Siūlė daryti apgaulingus sandėrius. Mano bendrovė iš įmonės „ESmotorsport“ gavo suklastotą išankstinę sąskaitą, kurioje buvo įrašyti melagingi duomenys apie „ESmotorsport“ mano įmonei neva suteiktas paslaugas. Be jokio pagrindimo nurodyta, neva mano bendrovė už 23 640 eurų nuomojo iš „ESmotorsport“ lenktyninį automobilį „Škoda Fabia WRX Evo“, nors aš iš jo nieko nenuomojau“, – apie galimas apgaules pasakojo A. Stasiulevičius, tokius pat savo teiginius išdėstęs ir prokuratūrai skirtame pareiškime ir kaip įrodymus pateikęs kai kurias sąskaitas.

Pareiškime prokuratūrai taip pat tvirtinama, kad galiausiai buvo susitarta, jog E. Staponkus A. Stasiulevičiaus vardu dėl automobilio galutinio nupirkimo padarys piniginį pervedimą.

„Tačiau išėjo taip, kad jis tą pervedimą padarė, bet automobilis tapo jo. Nežinojau, kad jis taip sužaidė. Piniginį pervedimą jis padarė iš savo kompanijos, tad buhalteriškai daiktas tapo jo kompanijos pirkiniu“, – sakė A. Stasiulevičius.

Abejonės dėl reputacijos

Verslininkas atkreipė dėmesį į tai, kad toks automobilis gali būti registruojamas tik Lietuvos automobilių sporto federacijoje.

„Galima važiuoti varžybose, bet į gatvę neišvažiuosi. Jis federacijoje to automobilio neužregistravo, tik buhalteriškai tas „Porsche“ yra jo. Pas jį tas automobilis stovi ir jis bando jį parduoti – radau apie tai skelbimus. Su manimi jis jau vengia bendrauti – nurodo kreiptis į advokatą“, – apgailestavo A. Stasiulevičius.

Jis gailisi, kad anksčiau pro akis praslydo abejonių dėl E. Staponkaus reputacijos kelianti informaciją.

„Atidžiau pasidomėjęs jo asmenybe, sužinojau, kad E. Staponkus anksčiau buvo suimtas, kad jo atžvilgiu vykdomas ikiteisminis tyrimas dėl galimo pinigų plovimo ir apgaulingos apskaitos“, – pabrėžė A. Stasiulevičius.

Įžvelgia gąsdinimą

„Kauno diena“ kreipėsi į E. Staponkų, prašydama pakomentuoti A. Stasiulevičiaus išsakytus kaltinimus ir pateikti savo komentarus, aktualius paaiškinimus.

Bendrauti su „Kauno dienos“ žurnalistu E. Staponkus pavedė savo advokatui Simui Tokarčakui, kurio viena užduočių galimai buvo apginti E. Staponkaus reputaciją, paneigti situacijos, į kurią pateko A. Stasiulevičius, kriminalinį pobūdį, tvirtinant, kad tai tik civilinis ginčas.

Schemos: E. Staponkus įsivelia į ne pirmą istoriją, kurią vėliau narplioja teisėsauga. („ES Motorsport“ komandos nuotr.)

Advokato redakcijai atsiųstame tekste, pavadintame „Pranešimu“, dėstoma: „ESmotorsport“ jau anksčiau neoficialiai yra gavusi informacijos, kad A. Stasiulevičius jų atžvilgiu bandys imtis nesąžiningų veiksmų ir kreipsis į teisėsaugos institucijas, siekdamas pradėti ikiteisminį tyrimą siekdamas pagąsdinti „ESmotorsport“ ir jos vadovą Ernestą Staponkų, tačiau akivaizdu, kad tokiu būdu A. Stasiulevičius tik siekia įgyti pranašumą, kad sau palankiai išspręstų tarp šalių kilusius civilinius teisinius santykius. (…) šis procesas, siekiant pradėti „ESmotorsport“ atžvilgiu ikiteisminį tyrimą, yra ne kas kita, tik bandymas dirbtinai kriminalizuoti tarp „ESmotorsport“ ir UAB „Audosta“ (šios įmonės savininkas ir vadovas yra A. Stasiulevičius – red. past.) kilusius civilinius teisinius santykius, kad išvengtų gresiančio bylinėjimosi dėl skolos priteisimo, kuris neabejotinai bus pradėtas artimiausiu metu, kadangi su oponentais taikiai išspręsti tarpusavio santykių, akivaizdu, nesama objektyvios galimybės. Nagrinėjamu atveju tarp šalių susiklostę santykiai akivaizdžiai patenka į Lietuvos Respublikos civilinio kodekso reguliavimo sritį, pagal tarp šalių susiklosčiusias faktines aplinkybes objektyviai matyti, kad nesama jokių BK 182, 222 ir 300 straipsniuose ar kituose Baudžiamojo kodekso straipsniuose įtvirtintų nusikalstamų veikų sudėčių požymių.“

Tuomet mažai težinojau apie šį asmenį. Tik tiek, kiek buvo tekę susidurti įvairiuose lenktynininkų renginiuose. Iš šalies žiūrint, jis galėjo atrodyti solidžiai, patikimai.

Santykiai – sudėtingi

„Pranešime“ tvirtinama apie esą A. Stasiulevičiaus skolą automobilių sporto klubui „ESmotorsport“, kurio prezidentas yra E. Staponkus, tačiau nepaaiškinama ir nepagrindžiama, kaip ta skola susidarė, tik miglotai užsimenama apie susiklosčiusius sudėtingus tarpusavio santykius.

„Šiandien UAB „Audosta“ bendrovei „ESmotorsport“ yra skolinga 34 412,85 eurų, be to, pats A. Stasiulevičius taip pat yra skolingas įmonei „ESmotorsport“ 24 270,18 eurų. Dėl minėtų skolų grąžinimo jau kuris laikas tarp bendrovės  „ESmotorsport“, UAB „Audosta“ ir A. Stasiulevičiaus yra susiklostę sudėtingi tarpusavio santykiai, kadangi minėti asmenys (turbūt asmuo – red. past.) nenori sumokėti savo skolų pagal jiems išrašytas sąskaitas faktūras už įvairias bendrovės „ESmotorsport“ suteiktas paslaugas“, – sakoma „Pranešime“.

E. Staponkaus advokatas tvirtina, kad bendrovė „ESmotorsport“ nedalyvavo A. Stasiulevičiaus nurodytame susitarime dėl pinigų pervedimo bendrovei „Esmotorsport“ ir 11,5 tūkst. eurų išgryninimo.

„Galime konstatuoti tik tai, kad UAB „Audosta“ ir A. Stasiulevičius pirkimo–pardavimo sutarties su bendrove „ESmotorsport“ nesudarė ir jokių mokėjimų šiuo teisiniu pagrindu neatliko, juo labiau „ESmotorsport“ niekada minėtiems asmenims nėra „grąžinusi grynųjų pinigų“, kaip tai nurodoma jūsų pateikiamuose dokumentuose“, – rašoma pranešime (pats A. Stasiulevičius prokuratūrai yra pateikęs banko „Barclays“ dokumentą, iš kurio matyti pinigų pervedimas iš  UAB „Audosta“ į automobilių sporto klubo „ESmotorsport“ sąskaitą).

Atmeta įtarimus

Advokato „Pranešime“ tvirtinama, kad A. Stasiulevičius neva neturėjo pakankamai lėšų įsigyti „Porsche“, todėl pasiūlė ją įsigyti E. Staponkui, o paskui neva ketino automobilį „Porsche“ iš jo nusipirkti.

E. Staponkaus advokatas ėmė tvirtinti, kad „Porsche“ priklauso ne A. Stasiulevičiui, bet E. Staponkaus įmonei „ESmotorsport“.

„Jūsų pateiktuose klausimuose nurodoma, esą Ernestas Staponkus A. Stasiulevičiaus yra kaltinamas: „dėl dokumentų klastojimo ir apgaulingos apskaitos A. Stasiulevičius grindžia iš ASK „ESmotorsport“ vadovo E. Staponkaus gauta, anot A. Stasiulevičiaus, suklastota sąskaita (2021 07 08, Nr. ESM268), kurioje, anot jo, nurodytos netikros faktinės aplinkybės: sąskaitos išrašymo data, negautos, niekada neparduotos, neįsigytos automobilių dalys.“ Su tokio pobūdžio teiginiais negalime sutikti, kadangi jie yra absoliučiai nepagrįsti ir diskredituojantys p. E. Staponkų ir ASK „ESmotorsport“, – pabrėžiama „Pranešime“.


Žinomas veikėjas buvo suimtas

2020 m. automobilių sporto klubo prezidentas E. Staponkus buvo suimtas dėl įtarimų šešėline veikla (kartu buvo suimtas ir jo kolega Andrius Lavrinavičius).

Teisėsaugos duomenimis, viešojo maitinimo paslaugas teikiančio tinklo vadovas ir sporto klubo prezidentas, iš anksto susitarę, nuo 2017 m. sausio 1 d. iki 2019 m. gruodžio 31 d. iš maitinimo paslaugas teikiančio tinklo įmonių į kitos įstaigos sąskaitą kaip paramą pervedė daugiau nei 400 tūkst. eurų, o vėliau už neoficialiai sutartą mokestį A. Lavrinavičius iš E. Staponkaus grynaisiais pinigais susigrąžino automobilių sporto klubui kaip paramą pervestas lėšas. Įtariamieji kaltės nepripažįsta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pinu pinu pasaka

Pinu pinu pasaka portretas
Juokinga, kai zmogus perkantis sportini Porshe negali gauti 11 stuku grynuju, ir reikia sukti kazkokias schemas :D

Arminas

Arminas portretas
Reikalo esmė ne tame, kad nusipirks ar nenusipirks kitą mašiną, bet tokie žulikai, kurie , kaip pasirodo, net su ministerijos atstovų pagalba,- tiesiog šaiposi iš tos pačios teisėsaugos , jau nekalbant apie tuos žmones , kurie konkrečiai yra nukentėję nuo tokių machinacijų. Jie tiesiog jaučiasi nebaudžiami.

Jadzė

Jadzė  portretas
Noriu pamatyti sąžiningą verslininką!
VISI KOMENTARAI 66

Galerijos

Daugiau straipsnių