VDU paskelbė konkursą vardinei kompozitoriaus V. Kuprevičiaus stipendijai gauti

Gerai besimokantys, kultūrinėje ir meninėje veikloje aktyvūs Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Menų, Humanitarinių mokslų, Katalikų teologijos fakultetų ir Muzikos akademijos magistrantūros studijų studentai turėtų suskubti iki lapkričio pabaigos pateikti reikiamus dokumentus Viktoro Kuprevičiaus stipendijai gauti.

V. Kuprevičiaus stipendijos steigėjas – jo sūnus, kompozitorius prof. Giedrius Kuprevičius. Ši stipendija kasmet nuo 2003-iųjų G. Kuprevičiaus lėšomis kasmet skiriama vienam gabiam ir darbščiam VDU Menų, Humanitarinių mokslų, Katalikų teologijos fakulteto arba Muzikos akademijos magistrantui, tiriančiam Lietuvos, o ypač Kauno, tarpukario ir sovietmečio kultūrą.

V. Kuprevičius (1901–1992) – Lietuvos kompozitorius, pedagogas, meno veikėjas, 1932-aisiais apdovanotas Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino ordinu. 1956 m. menininkas restauravo karilioną Karo muziejaus bokšte ir pradėjo rengti kauniečiams (kartu su savo sūnumi Giedriumi) varpų muzikos koncertus, ne kartą koncertavo ir Magdeburge (Vokietijoje). Sulaukę didelio populiarumo, abu kompozitoriai, tėvas ir sūnus, neoficialiai buvo vadinami Kauno varpininkais.

Pažymėtina, jog tarpukariu V. Kuprevičius dirbo Vytauto Didžiojo muziejuje, su Pauliumi Galaune organizavo liaudies meno tyrimų ekspedicijas ir pats asmeniškai jose dalyvavo. Jis rūpinosi ir Kauno radiofono, kino studijos darbų muzikiniu apipavidalinimu, dirbo Kauno jaunojo žiūrovo teatre koncertmeisteriu, dirigentu, taip pat dėstė Kauno valstybiniame universitete, mokytojavo J. Jablonskio mokykloje. Kauno miesto garbės piliečio kompozitoriaus V. Kuprevičiaus kūrybinį palikimą sudaro daugiau kaip 300 dainų, kūrinių spektakliams, kino filmams, karilionui, taip pat opera „Žiogas ir skruzdės“, radijo operetė „Paukščių koncertas“, baletas „Piemenaitė ir kaminkrėtys“ bei nemažai kitokios muzikos. V. Kuprevičiaus vardu pavadinta progimnazija Kovo 11-osios gatvėje.

Pernai vienkartinė Viktoro Kuprevičiaus vardinė stipendija buvo įteikta VDU Menų fakulteto Meno kuratorystės studijų II kurso magistrantei Mildai Gineikaitei už baigiamąjį bakalauro darbą „Tarpukario modernizmo ir medžio santykis. Fotografijų serija „Miestovaizdžio balsai“.

Tai – ne vienintelė kompozitoriaus G. Kuprevičiaus įsteigta stipendija, - antroji, pavadinta „Eureka“, kasmet, nuo 2015-ųjų, skiriama vienam iš talentingų, kūrybingų bet kurioje srityje Kauno technologijos universiteto studentų.

„Gali kilti klausimas, kad G. Kuprevičius yra labai turtingas, daug pinigų sukaupė ir jų negaili jaunimui. Negailiu tai tikrai, tačiau dėl to turtingumo, tai priešingai, – nesu verslininkas ir materialinių turtų per savo gyvenimą nesusidėjau, nes tokio tikslo niekada nesiekiau. Aš dirbu, kuriu ir iš kiekvieno savo honoraro šiek tiek atidedu stipendijoms. Kai tokių pinigų nebesusikaups, mano stipendijų studentams neliks – taip paprastai galiu tai paaiškinti. O kol galiu, dalinuosi, nes labai noriu paskatinti jaunus žmones kurti, ieškoti ir atrasti“, – antradienį Eltos pakalbintas, paaiškino kompozitorius G. Kuprevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

K

K portretas
Tada, Kuprevičiaus laikais toks klausimas buvo neaktulus. Vieni kūrė, kiti stengėsi išlikti, dar kiti tarnavo okupantams. Tie tretieji tarsi turi kažką bendro su tais kurie generuoja tokias problemas.

tadas

tadas portretas
o vardinę stipendiją tik žmoga gaus ar ir žmonės?

kur

kur portretas
mero (iš asmeninių, o ne valdiškų lėšų) ar jo draugų turtingų Kauno verslininkų stipendija?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių