Valstybės dieną Kaune – vienybės jausmas: švęskime ir pasisemkime kuo daugiau teigiamų emocijų!

  • Teksto dydis:

Liepos 6-ąją, minint Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną, kauniečių tradiciškai lauks festivalis „Operetė Kauno pilyje“, iškilminga apdovanojimų ceremonija, rekordinio dydžio trispalvė Vienybės aikštėje, koncertai, edukacijos ir nemokamas muziejų lankymas. Skirtingose Kauno ir viso pasaulio vietose lietuvius suvienys tradicija tapęs „Tautiškos giesmės“ giedojimas.

„Valstybės diena – ypatinga šventė, sužadinanti pasididžiavimo savo šalimi ir jos tauta jausmą. Pastaruoju metu dėl pasaulį kaustančios pandemijos išgyvename nelengvą laikotarpį, todėl ypač dabar svarbu išlikti vieningiems ir puoselėti patriotizmą.

Lietuvos valstybės himno giedojimas vienybės jausmą sustiprina dar labiau, tad švęskime ir pasisemkime kuo daugiau teigiamų emocijų“, – teigė Kauno mero pavaduotojas Mantas Jurgutis.

Liepos 6-ąją šventinės dienos minėjimas Kaune prasidės Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje – vidurdienį vyks Vyčio Kryžiaus ordino vėliavos pakėlimo ceremonija. Skambant Karinių oro pajėgų orkestro muzikai, prie Nežinomo kareivio kapo ir Laisvės paminklo vyks gėlių padėjimo ceremonija, o Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariai Lietuvos valstybei skirs dedikacinius šūvius.

Vakarop Kauno pilyje pasigirs pirmieji 20-ojo festivalio „Operetė Kauno pilyje“ garsai, kur vyks koncertas „Mano meilė – operetė“. Jame pasirodys žinomi šalies atlikėjai, Kauno valstybinio muzikinio teatro choras, baletas ir simfoninis orkestras.

Tęsdamas gražią tradiciją, renginio metu miestas atsidėkos nusipelniusiems kauniečiams, įteikdamas Santakos garbės ženklus ir kitus apdovanojimus.

Pagrindinis šventinės dienos akcentas – 21 val. prasidėsiantis vieningas Lietuvos himno giedojimas. Tryliktus metus skaičiuojanti tradicija privers tautiečių širdis plakti vienu ritmu.

Šiemet Valstybės dieną jau tryliktą kartą giedosime „Tautišką giesmę“. (Eitvydo Kinaičio nuotr.)

Giedoti „Tautišką giesmę“ bus galima ir Vienybės aikštėje, kur SBA grupė kauniečiams dovanos jau tradicija tampantį išskirtinį reginį – ant trylikos aukštų pastato ketinama išskleisti trijų krepšinio aikštelių dydžio vėliavą, sveriančią daugiau nei 100 kg.

Valstybės dienos minėjimo proga kauniečiai ir miesto svečiai turės galimybę nemokamai apsilankyti muziejuose. Svarbu nepamiršti, kad liepos 6-ąją mokėti už keliones autobusais ir troleibusais nereikės.


Dvi minutės vienybės

Šiemet Valstybės dieną jau tryliktą kartą giedosime „Tautišką giesmę“. „Nevienodi, bet vieningi“ – tokia idėja šįkart įprasmins „Tautiškos giesmės“ giedojimą. Nepriklausomai nuo kilmės, amžiaus ar pažiūrų, lietuviai kviečiami vėl pajusti, kokia svarbi ir brangi yra vienybė.

„Tautiškos giesmės aplink pasaulį“ sumanytojas Raimundas Daubaras pastebi, kad Lietuvos himno giedojimas Valstybės dieną tampa pačių įvairiausių žmonių vienybės minutėmis.

„Kad ir kokie skirtingi būtume, kad ir ir kur gyventume, mus vienija artumas, kurį pajuntame vienu metu giedodami „Tautišką giesmę“, – sakė R.Daubaras. – Gali skirtis mūsų patirtys ir galimybės, galime turėti įvairias nuomones ir būti įvairių pažiūrų. Tačiau tos 2 minutės, kurias trunka „Tautiška giesmė“, ir šimtai tūkstančių lietuvių, visame pasaulyje giedantys vieną himną, dovanoja nepakartojamą bendrumo jausmą. Juk svarbiausia, kad mus visus jungia stiprios šaknys ir meilė Lietuvai.“

Pasak idėjos autoriaus, kurti vienybę ir puoselėti tradicijas yra tiek pat svarbu, kaip ir suprasti skirtumų reikšmę.

„Būtent patirčių ir nuomonių įvairovė stiprina valstybę, skatina kalbėtis ir girdėti vieniems kitus“, – įsitikinęs R.Daubaras.

Neprivalome ir neturime būti vienodi, tačiau būkime stiprūs savo vienybe.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė teigia kasmet prisijungianti prie „Tautiškos giesmės“ iniciatyvos. Pasak premjerės, kvietimas labiau įsiklausyti ir priimti vieniems kitus kaip niekad svarbus iššūkių laikotarpiais.

„Pastarųjų metų įvykiai mums puikiai pademonstravo, kad tik vieningumas padeda įveikti iškylančias kliūtis. Skirtingi požiūriai skatina diskutuoti ir ieškoti geriausių sprendimų. Neprivalome ir neturime būti vienodi, tačiau būkime stiprūs savo vienybe“, – sako I.Šimonytė.

Ingrida Šimonytė (G. Skaraitienės / Fotobanko nuotr.)

Gabrielius Liaudanskas-Svaras, „G&G Sindikatas“ įkūrėjas ir lyderis, sako sveikinantis ir besidžiaugiantis tradicija kasmet Valstybės dieną kartu giedoti „Tautišką giesmę“.

„Esu didelis tradicijų gerbėjas – jos primena, įtvirtina ir praskaidrina šventes. Dar nebuvo metų, kad Liepos 6-ąją neatsistotume ir kartu su draugais nesugiedotume „Tautiškos giesmės“, – teigė Svaras.

Jis sako, kad specialiai tos dienos neplanuoja, todėl „Tautišką giesmę“ teko giedoti būnant pačiose įvairiausiose situacijose ir vietose – koncertuose, išvykose arba tiesiog kelyje. Tačiau labiausiai įsiminė himno atlikimas koncerte Vilniuje, „Žalgirio“ stadione.

„Tai buvo laikas prieš pat „Žalgirio“ stadiono nugriovimą. Surengėme simbolinį atsisveikinimą su stadionu ir pakvietėme į jį mūsų grupės gerbėjus. Manėme, kad susirinks keli šimtai žiūrovų, o susirinko 6 000 dalyvių, kurie sunkiai tilpo į mums skirtą erdvę! Tai buvo nepakartojamas jausmas – tokioje vietoje, kartu su fantastiška palaikančia publika kartu giedojome Lietuvos himną, – dalijasi G.Liaudanskas-Svaras. – Be to, liepos 6-ąją yra ir „G&G Sindikato“ gimtadienis, tad mums šios dienos tradicijos yra itin brangios.“


Tūkstantmečio proga gimusi tradicija

„Tautiškos giesmės“ giedojimas šiais metais visame pasaulyje vyks jau tryliktą kartą. Pirmąkart iniciatyva buvo įgyvendinta 2009 m., kai Lietuvos tūkstantmečio proga mūsų šalies buriuotojai jachta „Ambersail“ apiplaukė pasaulį. Pirmaisiais metais „Tautišką giesmę“ giedojo 26 lietuvių bendruomenės visame pasaulyje, o per daugiau kaip dešimtmetį Liepos 6-oji švenčiama ne tik kaip Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo), bet ir kaip „Tautiškos giesmės“ diena.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ErR

ErR portretas
Laisvais metais priveisem begalini skaiciu svenciu... net dirbt nera kada ir nera kam. Dirbantieji jau seniai toli. Buferinej zonoj liko patrijotai ir (kaip pasake pilosofas) ir idijotai.

kaunietis

kaunietis portretas
Kažin kodėl apskritime ne landzbergio portretas?

Loreta

Loreta portretas
Tai gi lauke,kokios kaukės,žiopleliai
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių