Pas verslininkus apgyvendintiems ukrainiečiams trūksta maisto: saldainių jau net nedrįstame prašyti

  • Teksto dydis:

Kaune apgyvendinta daugiau nei 2 tūkst. ukrainiečių. Patalpas parūpinę verslininkai socialiniuose tinkluose prašo pagalbos, žmonėms trūksta būtiniausių maisto produktų, praneša LNK.

Trūksta maisto

Buvusiame viešbutyje Kaune, Žaliakalnyje, apsistojo beveik 200 ukrainiečių. Ukrainietė Olena kartu su dukra Lietuvoje jau 20 dienų, pabėgo nuo siaubo Dniepre, kur liko jos 20-metis sūnus ir vyras.

„Namuose buvo baisu miegoti, viskas griūva, šaudo, langai dreba, raketos skraido, bombarduoja, lėktuvai skrido kasdien. Ten likę beveik nemiega“, – prisiminė Olena.

Suaugusiųjų čia 93, vaikų nuo mėnesio iki 17 metų yra beveik 90, visiems reikia maisto. Nors virtuvėje šiandien jo yra, tačiau taip būna ne visada. Verslininkai, apgyvendinę ukrainiečius, jau ne pirmą kartą pagalbos šaukiasi socialiniuose tinkluose, kad gyventojai paaukotų bent būtiniausių maisto produktų.

„Didžiausia bėda yra duonos gaminiai, pieno gaminiai, mėsos gaminiai ir daržovės, vaisiai. Sausainių, saldainių jau net nedrįstame prašyti. Ukrainiečiai yra labai kuklūs, jie prašo tik to, ko reikia išgyvenimui“, – sakė įmonių grupės „Nuova“ valdybos narė Liuda Znaidauskienė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Ukrainietė Alyona, atsakinga už maisto paskirstymą, sakė, kad maisto reikia didžiuliais kiekiais.

„Dabar parsivežėme 20 pakelių pieno, vakare jų jau gali nebūti. Pirmą kartą išgirdus, kad atveža toną bulvių, pagalvojome: „Kam tiek daug?“. Kai pradėjome skaičiuoti, žmogui išėjo 8 kg savaitei – visai nedaug“, – teigė Alyona.

Maistas taupomas.

„Kai atveža vynuogių, atrodo daug. Kai išdalini jas vaikams, nieko nebelieka. Darome bendrą stalą, kad vaikai, grįžę iš mokyklos, turėtų ką pavalgyti“, – pasakojo Alyona.

Darome bendrą stalą, kad vaikai, grįžę iš mokyklos, turėtų ką pavalgyti.

Kai kurių produktų žmonės nėra valgę nuo karo pradžios.

„Labiausiai laukiame mėsos, vištienos, bet kokių jos dalių. Iš visko galime kažką pagaminti. Žuvies dar iš viso nesame gavę“, – tikino Alyona.

Prisideda „Maisto bankas“

Šį savaitgalį vykusios „Maisto banko“ akcijos metu žmonės paaukojo 1,5 karto daugiau produktų nei pernai, didžioji dalis jų bus skiriama Lietuvos organizacijos, penktadalis – ukrainiečiams.

„Dalį surinktų produktų skirs žmonėms iš Ukrainos, iš jų bus formuojami paketai. Tie paketai keliaus tiesiai žmonėms arba bu siunčiami tiesiai į Ukrainą“, – šnekėjo „Maisto banko“ direktorius Simonas Gurevičius.

Maisto trūksta ir dėl to, kad migracijos dokumentų tvarkymo procesai pašalpoms gauti užtrunka ilgai, tenka laukti ne vieną savaitę. Į Lietuvą atvykę ukrainiečiai, užsiregistravę Migracijos centre ir susitvarkę dokumentus, gauna „Maisto banko“ korteles su 115 eurų ir gali juos išleisti maistui. Bet laukti tenka ir jų.

„Kol kas mes negavome šitų kortelių. Biurokratijos Lietuvoje yra, bet aš suprantu, kad yra didelis kiekis tų žmonių, ir tikiu, kad mes jas gausime“, – vylėsi L. Znaidauskienė.

Savivaldybė sakė, kad situacijai blogėjant, o žmonių daugėjant, nuo šios savaitės į Kauną atvykstantiems ukrainiečiams skiriama vienkartinė išmoka būtiniesiems poreikiams patenkinti.

„Yra trys bazinės socialinės išmokos – 126 eurai asmeniui. Jei šeimoje gyvena keli asmenys, tai dar kiekvienam po 42 eurus – po vieną bazinę socialinę išmoką“, – komentavo administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė.

„Maisto banko“ vadovas sakė, kad dėl stringančių migracijos dokumentų tvarkymo žmonėms tenka maisto davinius vežti ir ne po kartą, tačiau dabar procesai turėtų pagreitėti.

„Užtruko ilgiau gauti kodą, dėl to mes dalinome vieną maisto davinį, o po trijų keturių dienų kartodavome dar vieną maisto davinį. Taip mes padėdavome iki tol, kol žmonės po truputį pradėjo susitvarkyti dokumentus, nes nuo karo pradžios jau yra praėjęs mėnuo. Pačioje pradžioje procedūros strigo, bet dabar jau jos vyksta žymiai efektyviau“, – kalbėjo S. Gurevičius.

Prieš mažiau nei savaitę „Maisto bankas“ pradėjo ukrainiečiams dalinti maisto korteles. Jų iki šios savaitės galo turėtų būti išdalyta netoli 30 tūkst. Lietuvoje dabar registruota daugiau nei 35 tūkst. karo pabėgėlių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių