Tvinstanti gatvė varo į neviltį: ar tikrai pagrindinė priežastis – rekonstrukcija?

Kauną merkiant lietui, gausiai skęsta kai kurios miesto vietos. Kaip vieną iš didžiųjų skaudulių gyventojai įvardija vykdant Žemaičių gatvės rekonstrukciją vis atsinaujinančią bėdą K. Donelaičio gatvėje. Pasak kauniečių, iškritęs gausesnis kritulių kiekis užtvindo pastarąją gatvę ne tik dideliu kiekiu vandens, bet ir purvu bei šiukšlėmis.

Kauniečiai neslepia pasipiktinimo dėl, tikėtina, neapgalvotų veiksmų atliekant Žemaičių gatvės remonto darbus, atsižvelgiant į tai, jog jos nuokalnė susijungia su jau minėta K. Donelaičio gatve. Gyventojai pabrėžia – Lietuvoje lyja dažniau nei kitose šalyse, todėl rangovui, atliekančiam rekonstrukciją, vertėtų pamąstyti apie tai, kaip iškritus didesniam kritulių kiekiui išvengti minėtų nepatogumų.

„Akivaizdu, kad apie pastarąjį aspektą pagalvota nebuvo. Žemaičių gatvėje darbininkų sustumtos smėlio užtvaros netenka vertės, nes pliaupiant stipriam lietui, smėlis suteka į K. Donelaičio gatvę. Dėl to, darbininkai turi daug kartų dirbti tą patį darbą“, – portalui kauno.diena.lt kalbėjo viename iš K. Donelaičio gatvėje esančių pastatų dirbanti ir vis pasikartojančią situaciją fiksuojanti moteris.

Ji sakė pastebinti kur kas gilesnes įvardytos problemos ištakas – prastus lietaus nuotėkų sistemos plano sprendimus Kauno centre. „Centrinėje miesto dalyje iškylant naujiems pastatams arba vykdant senųjų rekonstrukcijas, prie lietaus nuotėkų sistemos kiekvienas iš jų jungiasi taip, kaip išmano. Vadinasi, aiškaus planavimo čia nėra“, – kritikos strėles laidė pašnekovė.

Moters teigimu, savaitės pradžioje gausiai palijus, iškritę lietaus lašai taip užtvindė K. Donelaičio gatvę, kad praeiviams tapo iššūkiu ją pereiti. „Kadangi vykome pro šalį ir viską matėme, vežiojome žmones tarsi būtumėme valtininkai. Gelbėjome ir iki viešbučio negalėjusiems nueiti turistams, nes problema tapo ne tik lietaus vandens sankaupa gatvėje, bet ir į ją įsimaišęs smėlis bei statybinės šiukšlės. Žmonėms teko saugotis pravažiuojančių automobilių, kitaip grįžus tektų skelbti aptaškytus drabužius“, – prisiminė kaunietė.

K. Donelaičio gatvėje dirbanti moteris užsiminė apie problemą privačiai šnektelėjusi ir su asmenimis, išmanančiais šią sritį. Jie esą sukritikavo Zanavykų g. atliekamų darbų niuansus, nes nuo jos nuokalnės į Donelaičio g. sutekantis smėlis ir jau minėtos statybinės atliekos vėliau nusėda į kanalizacijų groteles ir šulinius juos užkimšdamas. Gali būti, įsitikinusi ji, kad ateityje esama situacija miesto centre dar labiau paūmės.

Jei aš būčiau šių remonto darbų užsakovė, tokiam rangovui pinigų nemokėčiau.

„Minėtos gatvės remonto darbų rangovas, mano nuomone, elgiasi neatsakingai, nes pavesdamas atlikti numatytus darbus, nemenkai kenkia kitoms miesto centre esančioms gatvėms anksčiau minėtais aspektais. Jei aš būčiau šių remonto darbų užsakovė, tokiam rangovui pinigų nemokėčiau“, –pabrėžė moteris.

Kaip portalui kauno.diena.lt teigė bendrovės „Kauno vandenys“ Gamybos skyriaus vadovas Karolis Ambrazas, nedidelė K. Donelaičio gatvės atkarpa patvino iškritus didesniam lietaus kiekiui. Jis pripažino, jog susiklosčiusios situacijos priežastis – nuo rekonstruojamos Žemaičių gatvės įkalnės nuplautas gruntas ir užneštos lietaus nuotėkų tinklo šulinių groteles.

„Patvinusios gatvės klausimas sprendžiamas valant lietaus nuotėkų tinklo šulinių grotas. Lietaus nuotėkų tinklai kaip ir šulinių grotos yra profilaktiškai tikrinami bei valomi. Minėtoje įkalnėje praėjusias metais buvo pradėti Kauko laiptų, o šiemet Žemaičių g. rekonstrukcijos darbai. Užbaigus rekonstrukcijas, lietaus metu situacija neturėtų kartotis“, – įsitikinęs „Kauno vandenų“ Gamybos skyriaus vadovas.

Gegužės pabaigoje Kauno miesto savivaldybės puslapyje skelbta, kad Žemaičių gatvės rekonstrukcijos metu bus atstatytos buities ir lietaus kanalizacijų sistemos. Teigta, jog įgyvendinus pastaruosius niuansus, didelių liūčių metu bus išvengta didelio kiekio vandens nubėgimo nuo kalno viršaus į K. Donelaičio g. ir Laisvės alėją.


Šiame straipsnyje: lietusužlieta gatvėapsemta gatvėŽemaičių g. rekonstrukcijaK. Donelaičio gatvėskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jūs nessuprantate,

Jūs  nessuprantate, portretas
remontas ir rekonstrukcijos daromos taip kad nesibaigtų . Tai yra klano ,užvaldžiusio miestą ,verslo planas.

Tomas

Tomas portretas
Prie ko cia rangovai? Rabgovai gauna paruosta projekta ir pagal ji dirba. Gal predekim galu ieskot nuo projektuotoju? Lietuvoje gera projektuotoja rasti gana sunku, univera baiges kiekvienas zmogelis nenori dirbti fizinio darbo, isidarbina projektuotoju kokioje nors imoneje ir braizo protu nesuvokiamus projektus patys nezinodami ka ten daro...

KEMBRIKAS

KEMBRIKAS portretas
Krabas,gal karpius ruosia auginti??
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių