Tarp LGBT eisenos palaikytojų – ir olimpinė čempionė R. Meilutytė

  • Teksto dydis:

Šiandien Kauno apygardos administracinis teismas pradeda nagrinėti LGBT eisenos organizatorių skundą, kuriame prašoma įpareigoti Kauno miesto savivaldybę leisti žygiuoti bent Laisvės alėja.

Į pirmąjį posėdį susirinko eisenos „Kaunas Pride“ rengėjus palaikantys žmonės. Jie savo palaikymą išreiškė susibūrimu lauke. Tarp LGBT eisenos palaikytojų – ir olimpinė čempionė Rūta Meilutytė.

Teismo posėdyje dalyvauja prašymą savivaldybei dėl eisenos teikusios Gegužės 1-osios profsąjungos vadovas Jurgis Valiukevičius.

Eisenos palaikytojai su plakatais buriuojasi kitoje gatvės pusėje. Į teismo salę palaikytojai nebuvo įleisti dėl COVID-19 apribojimų. Nė vienas palaikytojų ir neišreiškė noro būti teismo salėje.

Rūta Meilutytė (dešinėje)/Justinos Lasauskaitės nuotr.

Posėdyje dalyvauja ir Kauno miesto savivaldybės, kaip atsakovės, ir Kauno policijos, kaip trečiosios suinteresuotos šalies atstovai. Byla nagrinėjama mišriu būdu – dalis prisijungę nuotoliniu būdu, dalis yra teismo salėje. 

Vyks kitas renginys?

Teisme paaiškėjo, kad tą pačią dieną vyks vaikų renginys su šešiais tūkstančiais dalyvių. Apie jį pateikti duomenys – labai migloti.

Eisenos rengėjų atstovas Aivaras Žilvinskas klausė, kodėl iš pradžių apie šį renginį net neužsiminta.

Jis stebėjosi, kad LGBT renginiui su 2 tūkst. žmonių Laisvės alėja netinka, nes remontuojama, o 6 tūkst. žmonių pritrauksiantis vaikų renginys jau įsileidžiamas, jam remontas – ne kliūtis.

Beje, prašymas dėl eisenos pateiktas gegužės 6 d., dėl vaikų renginio – gegužės 20 d. Pastarasis, kaip nurodė savivaldybės atstovė teisme, tą pačią dieną buvo apsvarstytas ir patvirtintas.

Pernai Laisvės al. planuota rudens mugė – dar skaitlingesnė. „Renginiai vyko ir vyksta nuolat. Mugės dalyvių nurodyta 100-200 tūkst. per tris dienas. Mūsų renginys – daug kartų mažesnis“, – atkreipė dėmesį teisininkas.

Gavome pasiūlymą apie už miesto esantį parką. Tai būtų pažeminimas, nes rengiant eitynes, protestus svarbu yra matomumas.

Jis akcentavo, kad tai įrodo, jog grėsmės dėl spūsčių, dėl ko neva nerimauja savivaldybė, nėra. Pasak teisininko, lauko kavinių darbui eisena esą netrukdytų, netgi turėtų teigiamą efektą. Jis pateikė pavyzdį iš Berlyno, kur šiuo metu yra, ir kur neseniai vyko LGBT eitynės. Anot jo, kavinių atstovai buvo patenkinti, sulaukė daug klientų.

Savivaldybė, kaip tikino advokato padėjėjas, tik prisidengia rūpesčiu kavinėmis, Laisvės al. remontu, kuris realiai jau baigtas, ir fiksuoti vos keli taisytini defektai, kurie nurodomi net ne pačioje alėjoje, o jos prieigose.

„Laisvės al. remonto korta ištraukta ne iš karto, tik neatlyžtant eisenos rengėjams“, – tikino jis.

Atstovas minėjo, kad savivaldybės buvo teiraujamasi, kur būtų galima rengti eitynes, tačiau susidurta su nenoru bendradarbiauti. Rekomendacijų, variantų pasiūlyta nebuvo.

„Į visus mūsų pasiteiravimus, klausimus savivaldybė atsakydavo „pateikit prašymą, svarstysim““, – teigė advokatas. Jis tokią taktiką prilygino vilkinimui.

„Iš susitikimo su savivaldybės atstovais negavome jokių žinių, kur galėtume rengti. Tiesa, gavome pasiūlymą apie už miesto esantį parką. Tai būtų pažeminimas, nes rengiant eitynes, protestus svarbu yra matomumas“, – sakė J. Valiukevičius.

Apie vaikų renginį viešai nekalbėjo

Savivaldybės atstovė per posėdį nurodė, kad apie renginį „Sveikas, rugsėji!“ buvo žinoma jau gegužę. Tikino, kad apie jį nurodė ir LGBT rengėjams, tačiau apie šį renginį savivaldybės atstovai neužsiminė iki šios dienos nė viename iš daugybės komentarų žiniasklaidai, kai buvo klausiama apie priežastis, kodėl negalimos eitynės.

Vaikų renginys vyks rugsėjo 4-5 d. Teisėjų kolegijos pirmininkė Janina Vitunskienė pasidomėjo, koks tai renginys. Savivaldybės atstovė Eitvydė Nacevičiūtė atsakė, kad konkrečios programos dar nėra. Galėjo įvardyti tik tiek, kad bus veiksmas ant scenų, vyks edukacinės veiklos. Organizatoriai – Kauno vaikų ir moksleivių laisvalaikio rūmai. Programa neva paaiškės iki renginio likus dešimčiai dienų.

Vertiname ne tik organizatorių pateiktą informaciją, bet ir taktiniu požiūriu – kaip pareigūnams pavyktų užtikrinti viešąją tvarką ir saugumą.

Per posėdį pasisakė ir Kauno policijos atstovai Joana Gudelytė, Virginijus Petraitis.

„Vertiname ne tik organizatorių pateiktą informaciją, bet ir taktiniu požiūriu – kaip pareigūnams pavyktų užtikrinti viešąją tvarką ir saugumą. Svarbu atsižvelgti į renginio formatą“, – komentavo J. Gudelytė.

Anot jos, rudens mugės dalyviai būna išsisklaidę po didelę erdvę, o eitynės – didelis žmonių tankumas, jie judės kolona. Policijos atstovė mano, kad būtų sudėtinga per koloną privažiuoti specialiosioms tarnyboms, jeigu gyventojams ar eisenos dalyviams prireiktų jų pagalbos.

Kauno policijos atstovė sakė įžvelgianti pagrįstas rizikas, grėsmes, dėl kurių galimai negalės užtikrinti savo funkcijų atlikimo. Jai pritarė ir posėdyje dalyvavęs kolega, minėjęs, kad dalyvių kolona išsitęs apie 1 km ilgyje, o siauriausia Laisvės al. dalis – vos trys metrai. Jis klausė, o kas, jeigu Laisvės al. kiltų gaisras, panika. Minėjo, kad būtina įvertinti ir atsižvelgti, kaip greitai būtų galima evakuoti žmones. Tą apsunkintų tai, kad Laisvės al. yra apribota pastatais.

Kalbėdamas apie tai, kad pernai Laisvės al. minint Baltijos kelio jubiliejų išsirikiavo apie 5 tūkst. žmonių, jis teigė, kad kiekvienas renginys yra savitas. „Siūlymo, kaip eisenos dalyviai galėtų saugiai išsidėstyti, nėra“, – tikino pareigūnas, atsakydamas į eisenos rengėjų klausimą, kiek žmonių būtų saugu. 

Netinka vieta

Rengėjai į teismą kreipėsi iš savivaldybės sulaukę trijų neigiamų atsakymų. Visi trys eisenos maršrutų variantai, įvardyti rengėjų, savivaldybės nuomone, yra negalimi dėl remontų ar kitokių nurodytų priežasčių.

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis praėjusią savaitę eitynių organizatorius pasirinkti renginio „vietą, o ne statybvietes“.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Kauno mero patarėjas ryšiams su visuomene Tomas Jarusevičius portalui kauno.diena.lt prieš tris savaites teigė, kad negali būti jokio kompromiso.

„Pirmiausia patikslinu, kad „sprendimas neleisti“ yra kiek netiksli sąvoka, nes tai nėra kažkoks draudimas, o tik bandymas realiai atsižvelgti į objektyvias faktines aplinkybes“, – komentavo T. Jarusevičius, kalbėjęs apie fizines kliūtis vykti eisenai Vilniaus g.

Eisenai idealiausias maršrutas, anot „Kaunas Pride“ renginių iniciatorės Viktorijos Kolbešnikovos, – Kauno pilis – šv. Gertrūdos gatvė – Laisvės alėja – Nepriklausomybės aikštė.

Dėl eisenos ją reikėtų uždaryti, pakaks ir pusvalandžio.

„Vilniaus gatvės rekonstrukcija prasideda, todėl suprantame, kad ten tikrai neįmanoma. Tada renkamės eiti šv. Gertrūdos gatve. Taip, dėl eisenos ją reikėtų uždaryti, pakaks ir pusvalandžio“, – nesureikšmino eismo sustabdymo V. Kolbešnikova.

Tačiau su tuo savivaldybė irgi nesutinka, kaip nenorima eisenos įsileisti bent į Laisvės alėją. Neva ji dar nebaigta remontuoti: „Rangovas iki rudens privalo pašalinti smulkius defektus, be to, kavinėms sudarytos galimybės išplėsti staliukų zonas, tad planuojamam žmonių srautui saugaus praėjimo nėra“.

Jeigu teismas skundo nepatenkins ir nei ilgesnio maršruto, nei Laisvės alėjos „Kaunas Pride“ negaus, šį sprendimą bus galima apskųsti. „Bet iš pradžių pasižiūrėsime, kokie argumentai bus atsakyme“, – sakė „Kaunas Pride“ atstovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jonas

jonas portretas
Kad ta Meilutyte myzancia sutrauktu, uz homiku propogandos skleidina, slykstyne, jos medaliai man dabar yra sudo verti, gejo b.... istraukto is draugo siknos.

Arvydas

Arvydas portretas
Suklaidinti žmonės. Nesupranta kas yra lytis ,lytiniai organai ir jų paskirtis. Pasiskaityk medicinos encikloprdiją. Tamsuoliai. Kai kurie paprasti paleistuviai. O dauguma pagydomi,nors taip nemano. Geriausiai vaistas Šventasis Raštas .Sėkmės būti tikrai laimingiems gavus Dievo atleidimą.

olimpine cempione nere giliai y dugna

olimpine cempione nere giliai y dugna portretas
is kurio jei isnyrt ir atstatyt savo reputacija jau nebera sansu, ne tik lietuvoj bet ir visam pasauliniam sporte..
VISI KOMENTARAI 91

Galerijos

Daugiau straipsnių