Taikią akciją norėjo užčiaupti policija

Rugsėjo 1-ąją studentai galėjo sužinoti, kuo dirbs pabaigę universitetą. Šmaikščioje akcijoje Laisvės alėjoje pasukę laimės ratą, jie linksmai juokėsi, kai likimas jiems lemdavo darbus fabrikuose, prekybos centruose ar telerinkodaroje.

Rugsėjo 1-ąją studentai galėjo sužinoti, kuo dirbs pabaigę universitetą. Šmaikščioje akcijoje Laisvės alėjoje pasukę laimės ratą, jie linksmai juokėsi, kai likimas jiems lemdavo darbus fabrikuose, prekybos centruose ar telerinkodaroje.

Ne visiems pasiseka

Deja, akcijos iniciatoriai teigė, kad tai – niūrioji aukštųjų mokyklų studentų perspektyva. „Į šią šventę, kurią oficialiai priimta sutikti kaip džiaugsmingą ir pilną vilčių dieną, norėjome įnešti kritinį momentą, pasvarstymą, kurį patiria dauguma studentų ir abiturientų“, – sakė vienas akcijos dalyvių, Vytauto Didžiojo universitete (VDU) studijuojantis Benas.

Anot jo, į aukštąjį mokslą vis labiau žiūrima kaip į investiciją, kaip žingsnį link išsvajoto darbo ar karjeros, o į universitetą – kaip į stebuklingą instituciją, kurioje tarsi nėra juodo darbo lygmens, o tik švarus išsilavinimas, kuris ateityje neš naudą. Tuo metu studentų patirtis rodo ką kitą.

„Daugelis ir emociškai, ir fiziškai pervargsta tiek studijuodami, tiek baigę studijas, ieškodami darbo ir jo nerasdami. Tik labai mažai daliai pasiseka pasiekti tas karjeras, kurių tikėjosi, kai sistemiškai žadama tai visiems. Todėl norime įnešti abejonės, ar tikrai viltys, su kuriomis einama į universitetą, yra pamatuotos, bet tuo pačiu nenorime teisti tų, kurie pasirenka savo studijas, o labiau paskatinti juos pastebėti, kaip veikia konkurenciniai rinkos mechanizmai, kaip jie apsunkina mokslo procesus“, – sakė pašnekovas.

Nekritikuoja konkretaus universiteto

Pasak jo, ne visi susimąsto, kad pabaigę mokslus gali atsidurti tokioje situacijoje, kad teks dirbti žuvų fabrike ar prekybos centre. „Studentai turėtų solidarizuotis tarpusavyje kovodami už savo teises ir tuo pačiu su jau pabaigusiais studijas darbuotojais, kurie galbūt jau dirba ne pagal išsilavinimą ir kurių viltys jau yra sutryptos“, – teigė VDU studentas.

Nors akcija vyko tuo pačiu metu, kai prie Vytauto Didžiojo paminklo bendrai nuotraukai rinkosi VDU studentai, Benas tikino, kad akcijos tikslas nėra pulti kažkurią konkrečią instituciją.

„Daugelis mūsų esame jei ne VDU studentai, tai kitos Kauno institucijos studentai arba kauniečiai. Todėl susirenkame ten, kur šią dieną Kaune daugiausia apie tai bus kalbama, kur sulauksime daugiausia dėmesio. Akcija kalba apie visą aukštojo mokslo sistemą ir apie valstybės politiką, ir apie Darbo kodeksą“, – sakė kaunietis.

Akcija patiko ne visiems

Vis dėlto akcija užkliuvo policijos pareigūnams. Tik pastačius laimės ratą, netikėtai atsiradę du pareigūnai paprašė jaunuolius išsiskirstyti, nes apie akciją nebuvo pranešta savivaldybei. Akcijos dalyviai išsiskirstė ir nuėję į savivaldybę pateikė prašymą susibūrimui. Prašymo, kuris iš karto suteikia teisę vykti akcijai, kopiją jie parodė tiems patiems policijos pareigūnams. Tačiau ir tada jie nenusileido, teigę, kad renginį nutraukti prašo nutraukti VDU rektorius Juozas Augutis. Kartu su draudimu rengti akciją pareigūnai į pagalbą pasikvietė dar du kolegas, apsiginklavusius elektrošoku.

„Tai nereikėjo manęs priimti į universitetą“, – pasipiktino viena iš akcijos dalyvių, studijuojanti VDU.

Po diskusijų su policijos pareigūnais, šie nuleido rankas ir davė leidimą renginiui, nes šis nepažeidė jokio įstatymo. 

VDU atstovai teigė, kad rektorius į policiją nesikreipė, netgi priešingai – sveikina kritinį mastymą, visas iniciatyvas. 

"VDU sveikina visas iniciatyvas ir visas nuomones, kurias galima apginti. Tikrai nekvietėme policijos", – tokius J. Augučio žodžius portalui kaunodiena.lt perdavė VDU Marketingo ir komunikacijos tarnyba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Andriukas dviratukas

Andriukas dviratukas portretas
Teisiniams beraščiams straipsnio ir mano pastabų tęsinys: http://m.kauno.diena.lt/naujienos/kaunas/miesto-pulsas/taikios-kauno-studentu-akcijos-rengejai-atsidure-teisme-714299

Andriukas dviratukas

Andriukas dviratukas portretas
Žurnaliūgos painiai rašo. Ar rektorius prašė išvaikyti klientus, ar ne? Jei - ne. Tada už melą reikia bausti policajus. Jei taip, tada už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą dar reikia bausti ir jį. Ar nuleido rankas policajai? Ar leido burtis klientams? Jei leido, tada už ką klientus teis? Gal neleido. Gal nuleido rankas kažkas kitas. Mokslo įmonių klientai turėtų žibėti mokslais, žiniomis, veržlumu jas taikyti. Vadinu viską taip, nes, kaip ir blaivyklose, dabar nebėra ligonių (pacientų), Įstaigų, studentų. Dabar visi - prekiauja, klientai. O kaip man vienos mokslo įmonės vėpla vadovas sakė: "klientas visada teisus". Tad jums nereikia įrodinėti savo tiesos. Jūs - teisūs savaime. Todėl teismas jūs turėtų išteisinti.

Andriukas dviratukas

Andriukas dviratukas portretas
Jei teismo įmonė išdrįs bausti, tada sužibėkite tomis žiniomis, kurių jums kažkodėl neprikimšo galvon mokslas. Konstitucijos 36 str. draudžia ne tik drausti bet ir bent trukdyti jums rinktis ir lėbauti nesamų mokslų pirmą dieną. Šią teisę galima tik riboti, o ne visai naikinti, drausti, trukdyti. Ir tik jeigu "reikia apsaugoti" kažką. Jūs ne gailesčio iš rektoriaus reikalaukite, o žinių. Reikalaukite kad Švietimo Ministerija jį atstatydintų už tai, kad taip šiurkščiai vengia Konstitucijos. Gal nedraudė rinktis. Bet jis jūsų neužstojo. Jis privalėjo ne pezėti, neva jūs nesate susirinkimo dalyviai... O gal jis nebuvo dalyvis?.. Jis privalėjo sakyti: Mano klientai visada teisūs. Nei vienas policajus neaiškino ką būtent jis saugo. Todėl veikė ir reikalavo bet ko neteisėtai. Reikalauju atstatydinti visus policajus, kurie pažeidė Konstitucijos 36 straipsnį, kurie anų neprižiūrėjo. Aš irgi atsistatydinu, nes to nereikalauju ir nieko gero klientų nemokinau, nors ir esu mokymo įmonė.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių