Suvalkijos mokiniams patraukliausia – Zapyškio bažnyčia

  • Teksto dydis:

Tai paaiškėjo vykdant Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) projektą "Rink(is) kultūrą". Pirmajame projekto etape moksleiviai rinko savo regiono patraukliausius kultūros objektus, o antrajame teikė pasiūlymus, kaip juos paversti dar patrauklesniais, įdomesniais ir smagesniais lankytojams.

Suvalkijos regiono mokiniai daugiausia balsų atidavė už Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčią, vadinamą bažnyčių motina, nes yra viena seniausių Lietuvoje, pastatyta 1578 m., ant upių tėvo kranto, vietoje, kur stovėjo pagonių šventykla.

Ši šventovė regėjo marą, gaisrus, karus ir potvynius, o savyje saugo įdomių paslapčių ir yra apipinta legendomis. Kai kurie tyrinėtojai mano, kad, iššifravus fasado nišose esančius ženklus, galima numatyti Mėnulio užtemimus. Viena legendų liudija, kad Švč.Marijos paveikslą, kuris bažnyčioje kabo ir šiandien, elnias į šią vietą atplukdė ant ragų Nemunu.

Prieš 442 metus pastatytoje šventovėje pamaldos nevyksta jau seniai, bet kasmet organizuojamas respublikinis, o šiemet pretendavęs tapti net tarptautiniu, aitvarų festivalis "Tarp žemės ir dangaus", skamba Pažaislio muzikos ir "Kaunas Jazz" festivalių koncertai, minias žmonių ne tik iš pakaunės sutraukia kiti renginiai.

Patraukliausiu Aukštaitijos regiono objektu mokiniai išrinko Anykščių istorijų dvarelį, Dzūkijos regiono nugalėtoju tapo Užutrakio dvaro sodyba, Mažosios Lietuvos – Šilutėje veikiantis Hugo Šojaus muziejus, Žemaitijos – Kretingos Šv.Pranciškaus Mažesniųjų brolių vienuolynas.

Moksleiviai įvardijo, kad informacija apie įvairias kultūros veiklas juos geriausiai pasiekia per socialinius tinklus.

Konkurso dalyviai nurodė: kultūros objektus jie lankytų dažniau, jei pastarieji būtų šiuolaikiškai sutvarkyti, pasitelktų daugiau išmaniųjų technologijų, virtualiųjų turų, siūlytų susitikimų su įdomiais žmonėmis, rengtų naktines ekskursijas ar konkursus.

"Vis dėlto nemaža dalis moksleivių pastebėjo, kad daugelis kultūros objektų jau šiandien yra gana patrauklūs ir įdomūs", – tvirtino kampaniją "Rink(is) kultūrą" inicijavusios CPVA Kultūros projektų skyriaus vadovė Eglė Menkevičienė.

"Išmanioji karta domisi ir mūsų protėvių gyvenimo būdu – daug kas nurodė, kad lankomose vietose norėtų pažaisti senovėje populiarius žaidimus, kurti senovinius rankdarbius, susipažinti su maisto ruošimu, verpimu, arklių kinkymu ir panašiai", – sakė CPVA Kultūros skyriaus vadovė.

Pasak E.Menkevičienės, moksleiviams patiktų persirengti įvairiais kostiumais bei su jais nusifotografuoti. Taip pat konkurso dalyviai siūlo teatralizuoti muziejų darbą – tam tikrais drabužiais persirengę gidai juose galėtų ne tik pasakoti, bet ir vaidinti įvairias situacijas, įtraukdami į jas ir lankytojus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mokinukams

mokinukams portretas
sako ta betoninė čiuožykla parūpo ........... ir žiema , ir vasara su paspirtukais ir pačiūžom slysta kaip ant sviesto , nukrites dar palaižyt betoną kaip cukrų gali į kryžių žiūrėdamas

:)

:) portretas
Tai ar tas arkitektas iš betono yra krikščionis?

man tai taip patinka

man tai taip patinka portretas
, kai BET KOKIAME reportaže, staripsnyje apie Zapyškį nuotraukoje NIEKADA NEPAMATYSI to " išgirto" betoninio aerodromo prie bažnytėlės. Turi dar gėdos ir sąžinės prisidirbę, mato kaip tas prisvilęs blynas atrodo. Negi nepasimokė ir Vilniaus gatvę išvoluos, nupjaustys ? :)))
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių