Suskambusiame Kadagių slėnyje klausytojų neišgąsdino nei žaibas, nei liūtis

Gražiausiu Lietuvoje tituluotas Kadagių slėnio pažintinis takas visais metų laikais traukia žmones. Šeštadienį lankytojų čia buvo dar daugiau, nes vyko  teatralizuotas muzikinis renginys „Skambantis kadagių slėnis“.

Kol vieni džiaugėsi šiltu oru, kai kurie pabumbėjo, kad net per karšta. Netrukus pliūptelėjo lietus. Neapsieita ir be žaibo. Atlikėjų pasirodymas trumpam buvo sustabdytas, bet netrukus slėnis prisipildė muzikos ir dainų.

Virš Kauno marių skardžio vingiuojantis slėnis renginiui pasirinktas neatsitiktinai, nes  atsiveriančios marių ir Dabintos salos panoramos, Ronakalnio atodanga sukuria ypatingą aurą, kuri tampa vienu stipriausių įrankių organizatorių siekiui  – meninėmis priemonėmis priminti visiems, kad žmogus be gamtos yra trapus ir laikinas, o gamtai reikia žmogaus globos.

Rengėjų šiam vakarui suburtiems kūrėjams neabejotinai pavyko suvirpinti sielas, padėti atsispirti nuo kasdienybės.

„Man galėtų kiekvieną savaitę vykti tokie renginiai“, – mėgavosi klausytoja Vilija, nuo scenos pažintinio tako pradžioje patraukusi taku iki kitų pasirodymų. Einančius pasitikdavo varpeliai. Būtina jais paskambinti, norint, kad išsipildytų kuris nors norų, to veiksmingumą patikino organizatoriai. 

„Čia laikas tarsi sulėtėja, užlieja tokia ramybė“, – nei lietus, nei žmonių srautas netrikdė kauniečio Jono.

„Man čia pirmas kartas. Jau spėjau prasieiti taku. Įspūdis dar geresnis nei tikėjausi. Pateisino lūkesčius. Įspūdinga. Jauku smagu eiti, vaizdai įspūdingi“, – savo pasirodymo belaukdamas „Kauno dienai“ sakė Jokūbas Bareikis.

Jis su grupe atsivežė maestro Vytauto Kernagio kūrinių. Programoje – ir mintys apie V. Kernagio muzikinį kelią, jo gyvenimą. Ši programa ruošta kamerinei aplinkai, tačiau gamtos prieglobstis, anot J. Bareikio, taip pat sudarys puikią terpę koncertui.

„Būtų didžiausia klaida bandyti atkartoti tai, kas yra nepakartojama. Vytauto Kernagio kūrybinis užtaisas buvo išskirtinis. Jis davė tiek, kad užteks ateities kartoms. Tai turi skambėti toliau“, – įsitikinęs J. Bareikis.

Renginį pradėjo teatras „Artyn“ ir jo performansas „Sirenos“. „Viso pasaulio vandenų galia koncentruosis Kadagių slėnyje. Pusiau moteris, pusiau paukštis Sirena kvies kitomis akimis pažvelgti į mus supančią gamtą, šalia esantį žmogų, nors tuo pačiu pati trokšta tapti žmogumi“, – pristatė kūrėjai.

Sesės Vestina ir Viltarė Vitkauskaitės susirinkusiesiems padovanojo akustinį koncertą, o edukacinės oazės užpildė veiklos spragas smalsiesiems.

Beje, prie skardžio esantis net 5 ha ploto unikalus Lietuvoje kadagynas, pripažintas valstybinės reikšmės gamtos paminklu. Kai kurių beveik šimtamečių kadagių aukštis siekia net 12,5 m.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių