Sudeginę blukį atsikratė metų blogybių

Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse vyko jau tradicine tampanti senovinė metų pabaigos šventė – Kalėdų blukio deginimas.

Blukvilkis – sena lietuviška tradicija, siekianti dar pagonybės laikus. Susirinkusieji Liaudies buities muziejuje į simbolinį kelmą pirmiausia sudėjo praeinančių metų blogybes ir vilko jį kone per visų regionų kaimus. Karts nuo karto kelmą su metų blogybėmis vis padaužydavo lazdomis taip vydami blogį tolyn nuo ateinančių metų.

Taip atvilkę blukį iki sukrauto laužo susirinkusieji jį sudegino nenorėdami viso sudėto blogio ir negerovių perkelti į ateinančius metus.

Blukio vilkimo ir sudeginimo apeiga parodo kalėdinį virsmą – seno sunaikinimą ir naujo gimimą.

Blukis – viso labo rąstigalis ar šiaip koks kelmas ar kaladė. Tačiau kaip simbolis jis turi ypatingą reikšmę – tai senieji metais su visomis per juos užgulusiomis bėdomis, vargais, pykčiais ir nuoskaudomis.

Štai į tokį rąstigali, jį mušant lazda, atidavus mūsų viduje užsigulėjusius neigiamus dalykus, tarsi išsivalome ir švarūs, ramūs, geri sutinkame naujuosius metus.

Vienas iš seniausių, įdomiausių kalėdinių papročių yra rąstigalio vilkimas iš sodybos į sodybą. Blukį valkiodavo po kaimą, lyg surinkdami visą blogį. Blukis – tai simbolis, į kurį sudedama viskas, ko nenorėtum perkelti į kitus metus.

Blukio deginimas labai simboliškas – ugnis viską sunaikina, o pelenus išnešioja vėjas.

Blukvilkio šventė Lietuvių liaudies buities muziejuje vyksta vos antrą kartą. Rengėjai nesisieloja, kad dar nesusirenka gausybė žmonių.

Panašiai buvo prieš daug metų ėmus rengti dabar ypač populiarią ir daugelio lankomą Užgavėnių šventimą. Pradžioje rinkdavosi nedidelis būrelis žmonių švęsti Rumšiškėse Užgavėnių. Šiandien ši šventė – visos Lietuvos šventė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

buvom

buvom portretas
Nuvaziave tik labai mazai zmoniu buvo vos keli..:) visi kiti turbut pahmelinosi po kaledu:)))

miero

miero portretas
ferari....

Pranas MO

Pranas MO portretas
O ką sudeginti Kaune, kad panaikintų duobes gatvėse eigulių seniūnijoje- Riešutų, Purienų, Varduvos, Kalniečių ir t.t. ?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių