Spręsti jaunų žmonių emocines problemas padės kinas

Filmo peržiūra gali virsti puikiu terapijos seansu, padėsiančiu prakalbinti vaiką, paauglį ir net suaugusį žmogų.

Kine kaip gyvenime

Sutikite, pažiūrėjus kokį nors filmą ar serialą, galima nesunkiai įsilieti į ekrane matytų žmonių bendruomenę, sėkmingai joje veikti, išgyventi visas dramas ir net susitapatinti su tam tikrais personažais.

Tarkim, pirmadienį iš spintos traukti žudikus aukštakulnius, nes advokatei iš serialo jie netrukdė vairuoti naujo „Lamborghini“, o kavos puodeliu ir laikraščiu pradėtą dieną užbaigti pasisėdėjimu populiarioje miesto kavinėje, kaip tai darė šarmingas chirurgas iš vienos kino juostos.

Taigi, serialai, filmai tampa ne tik pramoga, laisvalaikio leidimo forma, bet ir švietimo, ugdymo, bendravimo įrankiu. Teisingai jį panaudojus, skirtingo amžiaus žmonės prabyla apie tai, kas kelia nerimą – santykiai su artimaisiais, patyčios mokykloje, konfliktai darbe, nelaiminga meilė ar išdavystė.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Patraukli jaunimui

Įvertinusi kino galią ir per pastaruosius kelis metus smarkiai pašlijusią jaunimo psichinę sveikatą, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba kartu su kino centru „Romuva“ pristato kino terapijos projektą, skirtą šalies mokyklose, dienos centruose, globos įstaigose su jaunuomene dirbantiems psichologams, psichoterapeutams, socialiniams pedagogams. Kaune startavusio ciklo metu bus apmokyta 100 su vaikais dirbančių specialistų.

„Viena iš priežasčių, kodėl filmai vis dažniau randa kelią į terapiją, yra jų universalumas. Paprastai filmas yra patrauklus, ypač jaunam žmogui, tad jis gali tapti ir terapijos forma. Terapijos seansas gali vykti įvairiose erdvėse arba namų aplinkoje, taikomas įvairiose grupėse nepaisant amžiaus, lyties, tautybės ar socialinio statuso“, – „Romuva“ kultūrinės veiklos organizatorė Indrė Mikelaitytė patikino, kad leistis į kino pasaulį gali būti ne tik įdomu, bet ir labai prasminga.

Ši metodika skatins pažvelgti į sunkumus iš perspektyvos, suteiks vilties, padės labiau save pažinti.

Ypač tais atvejais, kai po filmo peržiūros  žiūrovai apmąsto tai, ką matė, gilinasi į savo jausmus, aptaria juos su specialistu.

Jai antrino ir viena iš kino terapijos metodikos kūrėjų, vaiko teisių gynėja Giedrė Starkevičiūtė. Anot jos, filmų terapija jaunam žmogui gali būti puiki priemonė, padedanti kalbėti apie sudėtingus išgyvenimus, retai liečiamas temas ir puiki platforma reflektuoti savo emocinę būseną. 

„Ši metodika skatins pažvelgti į sunkumus iš perspektyvos, suteiks vilties, padės labiau save pažinti. Ji padės ne tik tiems, kurie nori tiesiog geriau save pažinti, bet ir tiems, kurie susiduria su emociniais sunkumais ir iššūkiais gyvenime“, – kalbėjo G. Starkevičiūtė.

 Keliaus po Lietuvą

Penktadienio vidudienį į atnaujintą „Romuvą“ susirinko bemaž dvi dešimtys viešnių. Joms buvo parodytas lietuvių režisierės Marijos Kavtaradzės filmas „Išgyventi vasarą“, pripažintas geriausiu Baltijos šalių filmu ir apdovanotas „Sidabrine gerve“, kalbantis svarbia psichinės sveikatos tema.  

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Su kino juosta ir žinių bagažu, pilotinė specialistų grupė  keliaus po visą Lietuvą. Parodomieji seansai numatyti Alytuje, Utenoje, Telšiuose, Marijampolėje, Šilalėje, Kėdainiuose ir Kaune.

„Prakalbinti jauną žmogų nėra paprasta.  Kai girdi kitą arba kai kalbi per kito žmogaus istoriją, tada ir pats sveiksti“, – Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė vylėsi, kad  specialistai, ieškantys unikalių būdų dirbti su jaunais žmonėmis, turinčiais emocijų, elgesio sunkumų ar tiesiog patiriančiais sudėtingą laikotarpį, atkreips dėmesį į filmų terapiją ir ją panaudos savo praktikoje. Šią priemonę gali naudoti ir mokytojai, ir tėvai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių