Snieguotos pramogos kauniečiams atnešė ir labai sunkių traumų: kai kuriems teks sveikti net pusmetį

Iškritęs gausus sniegas daugybę žmonių išviliojo į lauką. Vis gi išsiilgtos žiemos pramogos atnešė ne vien tik teigiamas emocijas.

Per šį savaitgalį vien LSMU Kauno ligoninės traumatologai ortopedai pagalbą suteikė 187 pacientams, kurie kreipėsi dėl rankų, čiurnų, kojų traumų.

Dar keturiolikai prireikė sudėtingesnio stacionaraus gydymo. O septyniems iš jų diagnozuoti blauzdikaulio lūžiai, laukia operacijos ir ilgas, net iki pusmečio gijimo laikotarpis. Šis kaulas ilgai gyja, be to, gijimas gali būti komplikuotas.

Ligoninės Priėmimo, skubios pagalbos ir traumų skyriaus (Traumatologijos punkto) vedėjas Artūras Šulnius portalui kauno.diena.lt pasakojo, kad blauzdos kaulas yra tvirtas. Jis, pavyzdžiui, lūžta nebent, kai žmogus nesėkmingai visu savo svoriu nugriūva ant savo kojos. 

Pirmieji nukentėjusieji dėl žiemos pramogų traumų skyriuje pasirodė šeštadienį popiet.

 

Šis skyrius  pacientų, susižalojusių dar savaitgalį, sulaukė ir pirmadienį, ir antradienį. Kai kurie dar bandė kentėti, tikėjosi, kad jaučiamas skausmas, kitas diskomfortas praeis be medikų pagalbos.

„Bendrai pacientų labai nepadaugėjo, tik pasikeitė traumų pobūdis. Traumos pasidarė sudėtingesnės. Prie tokių pacientų daugiau darbo“, – kalbėjo gydytojas. 

Iki sniego traumatologus kauniečiams dažniausiai tekdavo prisiminti dėl namuose ar lauke patirtų patempimų, žaizdų, sumušimų, patempimų.

Bendrai pacientų labai nepadaugėjo, tik pasikeitė traumų pobūdis. Traumos pasidarė sudėtingesnės.

„Pagyvenę žmonės ir vasarą, ir žiemą pas mus važiuoja su panašiomis traumomis. Jie dažniausiai susižaloja namuose. Būna šlaunikaulių, žastų kaklų lūžimai. O per praėjusį savaitgalį padaugėjo traumuotų jaunų žmonių, keturiasdešimtmečių“, – vardijo A. Šulnius.

Žmones galima suprasti: lauke – geras oras, daug išsiilgto sniego, užsisėdėjus namuose norisi pajudėti. Tačiau gydytojai prašo prieš smagiai pasileidžiant nuo kalno įvertinti rizikas ir galinčias pasitaikyti kliūtis.

 

Pirmadienį skyriuje pirminė pagalba teikta 67 žmonėms, dar 187 užsuko pakartotinio vizito dėl tolesnio gydymo. Tokius skaičius A. Šulnius vis tik vadina karantininiais, kai daugiau žmonių laiką leidžia namuose.

„Vienais metais per parą pas yra buvę ir 300 pirminių pacientų. Jie vos tilpo skyriuje“, – prisiminė A. Šulnius. Jis atkreipė dėmesį, kad atidiems reikia būti ne tik skriejant nuo kalniukų, bet ir pėdinant paprastais takeliais. Pavyzdžiui, Panemunės šile keliukai išasfaltuoti, sutvarkyti, bet jais praėjus labai daug žmonių šie virsta čiuožykla. Slidus tapęs ir pats tiltas.

Pacientų po slidinėjimo, čiuožinėjimo Kleboniškio ar kuriame kitame parke netrūko ir Kauno klinikose. 

„Šalį nuklojus išsiilgtam sniegui, nubalo ir ligoninių Skubios pagalbos skyriai. Tik snaiges čia atstoja besitaškantis gipsas, pusnis vaidina it amžinasis variklis besisukantys binto ritinėliai, o norą daryti sniego angelus keičia nerimas dėl to, kaip šita „pašikniukų“ ir rogučių pasiutpolkė kelias ateinančias savaites sniego gniūžtės pavidalu ritinėsis mūsų epidemiologinės statistikos kalneliais, darydama mirties kilpas“, – savaitgalį rašė klinikų atstovai socialiniame tinkle.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pikts

pikts portretas
2021ieji Kaune paskelbti šaligatvių nebarstymo ir nevalymo metais? Grynas ledas Ąžuolyne, grynas ledas miegamuosiuose rajonuose, parkuose.

Rolas

Rolas portretas
Kažkada tik tokias pramogas teturėjom.buvom laimingi,luždavom,guzus gydydavom ,neverkėm !užtai vaikyste matėm tokia,apie kuria dabartinė karta mato iš televizijos ekrano

kazkokie

kazkokie portretas
skystablauzdziai ta naujoji karta
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių