Skaidrumo pasigedusi Kauno savivaldybė pasirengusi trauktis iš Aleksoto vietos veiklos grupės

  • Teksto dydis:

Laiku nepatvirtinta asociacijos 2020 m. finansinė ir veiklos ataskaita, nepateikiami veiklos vykdymo dokumentai, galimai neteisėtai ar viršijant turimus įgaliojimus priimti sprendimai – tik dalis priežasčių, dėl kurių Kauno savivaldybė inicijuoja pasitraukimą iš Aleksoto vietos veiklos grupės (VVG) narių. Šiam sprendimui dar turės pritarti miesto Taryba.

Aleksoto VVG, įkurta 2015 metais, sudaryta iš 9 narių, tarp kurių yra ir Kauno miesto savivaldybė. Organizacija išsikėlė tikslą gerinti vietines įsidarbinimo galimybes, didinti Aleksoto bendruomenės socialinę integraciją, išnaudojant Aleksoto bendruomenės, verslo ir vietos valdžios ryšius. Asociacija parengė Aleksoto vietos plėtros 2015–2020 m. strategiją ir koordinavo jos įgyvendinimą. Strategijos parengimas ir numatytų veiksmų vykdymas buvo finansuojamas ES struktūrinių fondų lėšomis.

Šių metų pradžioje Kauno miesto savivaldybės atstovams kilo klausimų dėl Aleksoto VVG vykdomų veiksmų teisinio pagrindo. Dėl to kreiptasi į asociacijos pirmininką su prašymu į juos atsakyti ir pateikti dokumentus. Nesulaukus jokio atsakymo į užklausą, balandžio 14 d. vykusiame visuotiniame narių susirinkime pasiūlyta atlikti išorinį asociacijos veiklos auditą, siekiant užtikrinti sklandų ir teisėtą VVG veiklos vykdymą. Šiam siūlymui nepritarta, o prašomi dokumentai nariams ir toliau nepateikti.

„Išorinio audito atlikimas būtų priemonė, kuri leistų išsklaidyti visas abejones dėl VVG vykdomos veiklos ir ją toliau tęsti, tačiau tam nepavyko gauti pritarimo. Visuotiniame susirinkime taip pat nepatvirtinta 2020 m. finansinė ir veiklos ataskaita, nes nariams ji buvo pateikta be audito išvados ir neatitiko teisės aktuose keliamų reikalavimų.

Visgi buvo sutarta, kad VVG pirmininkas iki šių metų balandžio 28 d. pateiks nariams dokumentus, ar Valdyba priėmė svarbius sprendimus turėdama įgaliojimus, valdybos darbo reglamentą. Taip pat vadovas įpareigotas pateikti 2020 m. finansinę ir veiklos ataskaitą kartu su audito išvada“, – sakė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Tadas Metelionis.

Natūraliai kyla klausimas, ar vykdoma veikla ir naudojami ištekliai iš tiesų atitinka vietos bendruomenės lūkesčius.

Nepaisant raginimų, iki nurodyto termino duomenys ir dokumentai apie asociacijos veiklą nebuvo pateikti. Siekiant išspręsti susidariusią situaciją, savivaldybė kreipėsi ir į Vidaus reikalų ministeriją, kuri atsakinga už Lietuvoje veikiančių vietos veiklos grupių koordinavimą. Deja, kuriant šią vietos bendruomenių įtraukimo priemonę, nebuvo numatytas toks įvykių scenarijus ir galimybė imtis išorės kontrolės priemonių iš ministerijos pusės.

„Kasmet savivaldybė prie organizacijos veiklos vykdymo prisideda kiek daugiau kaip 4 tūkstančiais eurų. Savivaldybės atstovai nuolatos kėlė klausimą dėl valdybos sudėties. Be to, negauname jokių aprašytų dokumentų, nesame tikri, ar valdybos pirmininkas turėjo visus įgaliojimus pasirašyti ES struktūrinio fondo lėšomis finansuojamą sutartį.

Mes esame atsakingi už skaidrų ir efektyvų biudžeto lėšų panaudojimą, todėl esant tokiai situacijai, kai negalime dalyvauti sprendimų priėmime ir gauti dokumentus, įrodančius jų teisėtumą, natūraliai kyla klausimas, ar vykdoma veikla ir naudojami ištekliai iš tiesų atitinka vietos bendruomenės lūkesčius. Vietos bendruomenių dalyvavimas miesto planavime ir valdyme yra svarbus, tačiau turime užtikrinti, kad tai būtų daroma skaidriai ir nepažeidžiant teisės aktų“, – pridėjo T. Metelionis.

Miesto taryba klausimą dėl savivaldybės pasitraukimo iš Aleksoto VVG veiklos spręs artimiausiame posėdyje spalio 19 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lbai geria

lbai geria portretas
geari kad miestas nepasiduoda neaiskiu tipeliu manipuliacijom. sitam merui miglos i akis nepripusi, jis gerai permato kai kas bando issidirbinet

Šaunuolis

Šaunuolis portretas
Meras, reikia baigti pagaliau su tuo sukčiumi direktoriumi. Nemuno žiedà į bankrotà suvarė, laikas ir praregėti

hmm

hmm portretas
kur krabai įlenda, ten visada skaidrumo nebelieka.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių