Šimtmetį pasitinkančioje gimnazijoje – dvikalbis ugdymas

  • Teksto dydis:

Baigiantis mokslo metams, Kauno Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gimnazija skelbia svarbią naujieną, kuri laukia nuo rugsėjo – tai dvikalbis ugdymas.

Domina vokiečių kalba

Nuo naujų mokslo metų gimnazijoje dvikalbio ugdymo klasėje bus pradėtas įgyvendinti dvikalbis mokymas vokiečių ir lietuvių kalbomis. Šioje klasėje mokomieji dalykai bus dėstomi integruotai vokiečių ir lietuvių kalbomis; verslumo ir užsienio kalbos integruoto ugdymo klasėje atskiri moduliai bus dėstomi užsienio kalbomis.

Gimnazijos direktorė Nijolė Šimkevičienė nebejoja, kad dvikalbis ugdymas bus ypač aktualus tiek iš emigracijos grįžtančių tėvų vaikams, tiek ir Vokietijos įmonių, veikiančių Lietuvoje, darbuotojams, kadangi jiems svarbu užtikrinti savo vaikams kalbinį ir kultūrinį ugdymą gimtąja kalba. Jau kurį laiką pastebima tendencija, kad vokiečių kalba domina vis daugiau mokinių.

Mokomuosius dalykus gimnazijoje dėstys profesionali mokytojų entuziastų komanda ir mokytojas iš Vokietijos. "Mūsų tikslas – galimus iššūkius ir problemas paversti pranašumais. Tai vertiname kaip tam tikrą vizionierišką iššūkį, suteikiantį gimnazijai unikalumo", – teigia N.Šimkevičienė.

Suteikia priemones

Pasak direktorės, vokiečių kalbos mokymas ir mokymasis gimnazijoje pasiekė šiuolaikinių, modernių metodų lygmenį. Gimnazijoje sukurta šiuolaikinė mokymosi aplinka, organizuojamas realaus pasaulio pažinimu pagrįstas ugdymas už mokyklos ribų esančiose aplinkose. "Kauno diena"  rašė, kad nuo 2018 m. gimnazija bendradarbiauja su pasaulinės automatizavimo sprendimų milžinės Vokietijos bendrovės "Festo" paslaugų centru Kaune. Vykdomas bendradarbiavimo projektas "Ugdymas karjerai: kaip atsakingai ir sėkmingai veikti sparčiai kintančiame pasaulyje. Žingsnis į ateitį".

Gimnazija aktyviai bendradarbiauja su akademiniais ir verslo partneriais, vykdydama įvairius projektus (STEAM, STEM, "Erasmus+", "Etwinning"). Projektinė veikla, pamokos netradicinėse aplinkose, patyriminis mokymasis nuosekliai integruojami į ugdymo ir ugdymosi procesą, N.Šimkevičienės įsitikinimu, paverčia mokymąsi patrauklia, įdomia veikla, kur mokytojas yra kolega ir patarėjas.

Modernus jaunuolis siekia būti ne tik mokomas, bet nori pažinti pasaulį pats.

"Studijuojant užsienio ar Lietuvos universitetuose, kur dėstymas užsienio kalbomis taip pat yra įprasta praktika įsisavinant tarptautines mokymosi patirtis, labai svarbu integruoti studijų medžiagą, sukuriant vientisą ir nuoseklią žinių visumą. Tai ypač aktualu mokant tiksliųjų, gamtos, socialinių mokslų", – pastebi gimnazijos direktorė. Ir priduria, kad šiuolaikinis pasaulis diktuoja naujus uždavinius ir iššūkius, modernus jaunuolis siekia būti ne tik mokomas, bet nori pažinti pasaulį pats, tad gimnazija jam suteikia įvairių mokymosi priemonių ir galimybių.

Laukia jubiliejus

Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gimnazijos pedagogai stengiasi įsiklausyti į mokinių interesus. Pasak N.Šimkevičienės, išklausyti ir girdėti mokinių poreikius yra viena reikšmingiausių šiuolaikinės mokymo įstaigos sėkmės sąlygų. "Solidarumo, savanorystės idealai yra pilietiško mokinio, kuriam stengiamės sukurti būtinas veiklos galimybes, imperatyvas. Tik visapusiškai brandi asmenybė gali siekti savo gyvenimo pilnatvės ir visuomenės gėrio, o tam reikalingos ne tik mokslo žinios, bet ir esminės bendražmogiškosios vertybės. Pastarosios turi būti ne tik įdiegtos, bet ir mokinio perprastos bei suvoktos kasdienių darbų ir veiklų metu", – kalba gimnazijos vadovė.

Gimnazijoje vokiečių kalbos mokymo tradicijos gilios – šios kalbos mokoma nuo 1969 m. Nuo 1997-ųjų mokykla yra tarptautinio vokiečių kalbos egzamino "Das Deutsche Sprachdiplom II" (DSD II) centras, O 2013-aisiais tapo ir "Das Deutsche Sprachdiplom I" (DSD I) egzamino centru. DSD I ar DSD II diplomai atveria dideles studijų Vokietijoje galimybes, padeda įsitvirtinti Vokietijos darbo rinkoje.

Kauno Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gimnazija 2019-ųjų lapkritį minės 100 metų jubiliejų. N.Šimkevičienė atkreipia dėmesį, kad, kaip ir prieškariu, taip ir dabar šią mokslo įstaigą renkasi žmonės, kuriems daugiatautė ir daugiakalbė kultūrinė aplinka nėra tik skambi frazė: "Jie žino, kad šiuolaikiniame globaliame pasaulyje greta kitų disciplinų kalbų mokymasis yra vienas svarbiausių uždavinių, siekiant rezultatų pačiose įvairiausiose mokslo srityse."



NAUJAUSI KOMENTARAI

>Hm

>Hm portretas
Nenumušė vokiečiai Dariaus ir Girėno lėktuvo - nuvykite į Aviacijos muziejų ir jums paaišškins, dėl ko nukrito lėktuvas.

Hm

Hm portretas
Kaip simboliška, vokiečiai numušė Darių ir Girėną, dabar ir lietuvių kalbą jų vardo gimnazijoje:). Kalbas tikrai reikia mokyti, bet nebūtina daryti dvikalbės, didinkite vokiečių kalbos pamokų skaičių, aktyviau bendradarbiaukite su Vokietijos mokyklomis ir pan. Kai argumentas, kad grįžtantiems emigrantams būtų lengviau, tai net nejuokinga, išvyksta nieko nemokėdami, nieks jiems nesudaro lietuvuškos aplinkos sąlygų, kad būtų lengviau ir nesiskundžia, greit išmoksta, bet jau grįžus jau lietuvių kalbos nemoka, kur tėvų atsakomybė? Vokiečiai nenusileidžia ir greit kiti priditaiko ir išmoksta, o mes vis...

raimondai, Aitvarui ir Geniui

raimondai, Aitvarui ir Geniui portretas
Lojat bele loti. Puiku, kad Kauno mokyklos gali pasiūlyti kokybiškai mokytis vis įvairesnių užsienio kalbų. Taip, anglų šiais laikais būtina, bet kiekviena papildoma išmokta užsienio kalba atveria naujus pasaulius - tiesiogine ir netiesiogine prasme.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių