Siekiant pritraukti naujų investuotojų siūloma plėsti Kauno LEZ

Ekonomikos ir inovacijų ministerija siūlo Kauno laisvosios ekonominės zoną (LEZ) padidinti iki 1054 hektarų (ha), prie dabartinės 534 ha teritorijos prijungiant dar 520 ha.

Ekonomikos ir inovacijų viceministras Karolis Žemaitis sako, kad LEZ teritorijos išplėtimu siekiama pritraukti naujų investuotojų.

„Pirmas žingsnis yra atstatyti plotą teisiškai, bet akivaizdu, kad žemės greitai surasti nepavyks. Bus ilgas procesas (...) o pats LEZ indikuoja, kad yra nusiteikęs pritraukti daugiau investuotojų, bet tam, kad jie ateitų, reikia turėti kur juos fiziškai patalpinti, todėl čia ir yra tas žingsnis į priekį, kad ateityje turėtume daugiau potencialios erdvės pritraukti investuotojus – kad investuotojui atėjus, nereikėtų laukti, o iškart steigtųsi“, – BNS sakė viceministras. 

Ministerijos iniciatyvą dėl LEZ ploto didinimo dar svarstys Vyriausybė, o vėliau – Seimas.

Šiuo metu Kauno LEZ veikia 53 užsienio bei Lietuvos įmonės, įsikūrusios 179 ha teritorijoje. LEZ valdymo bendrovė naujiems investuotojams gali pasiūlyti įsikurti dar 97 hektaruose.

1054 ha dydžio Kauno LEZ buvo įsteigta 1996 metais priėmus jos veiklą reglamentuojantį įstatymą, tačiau po trejų metų js plotas buvo sumažintas iki 1 tūkst. ha, o 2005 metais – iki 534 ha.

Kauno LEZ teritorija buvo sumažinta atsisakius joje buvusių valstybės miško, pelkės, dujotiekiui bei keliams skirtų ir zonos reikmėms netinkamų plotų, taip pat dėl sudėtingo ir ilgus metus trunkančio privačios žemės paėmimo visuomenės poreikiams.

Kauno LEZ valdytojas yra tarptautinis konsorciumas, kuriam atstovauja Belgijos kompanija „Abcservices“.  


Šiame straipsnyje: LEZinvesticijosplėtraįmonės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Na

Na portretas
Aš irgi noriu laisvos ekonominės zonos.....savo kieme. Ir 10 metų nemokėti mokesčių... Aš irgi investuoju į savo versliuką, o kodėl man reikia mokėti mokesčius, o aniems ne? Na, manau, tai nelygios konkurencinės sąlygos. Kur žiūri konkurencijos taryba?

...

... portretas
kol tokie visokie broileriai vadovaus užsienio politikai jokių naujų investuotojų nebus,seni irgi pabėgs

nuomonė

nuomonė portretas
Mano nuomone, LEZ plėtra gerai,bet teritorija turėtų būti labiau apželdinta, neužstatyta ištisai. Žmonių sveikata ne mažiau svarbu.negu gamybos plėtra. Manau,kad atliekų deginimo gamykla yra per arti gyvenamųjų rajonų,bet čia jau šaukštai po pietų - gal filtrai ant kamino padės sumažinti aplinkos taršą?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių