Siekia aktyviau integruoti senjorus į socialinį, politinį ir kultūrinį gyvenimą

  • Teksto dydis:

Kauno rajono savivaldybė su kitomis Lietuvos savivaldybėmis dalyvauja Europos Komisijos finansuojamame projekte, kuriuo siekiama sukurti palankias galimybes vyresnio amžiaus žmonėms integruotis į socialinį, politinį, kultūrinį gyvenimą ir dalyvauti darbo rinkoje. Projektas įgyvendinamas bendradarbiaujant su Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EPBO) ekspertais.

Renka duomenis

„Lietuva sensta labai greitai, kaip ir kitos Europos šalys, todėl šis projektas leis atlikti išsamią jūsų savivaldybės esamos situacijos analizę, parengti rekomendacijas, kurios galbūt palengvins šį procesą, supažindins, kaip su tuo susitvarko kitos šalys“, – lankydamasi Kauno rajono savivaldybėje sakė EPBO ekspertė Shruti Singh.

Įgyvendinant projektą, svarbiausias dėmesys skiriamas šioms sritims: užimtumui, socialinei integracijai ir dalyvavimui viešajame ir politiniame gyvenime.

„Džiaugiamės, kad turime galimybę dalyvauti tokiame projekte, kuris leis mums pamatyti savo silpnąsias vietas, įsivertinti save. Sužinosime, kur turime pasitempti ir patobulėti. Labai lauksime galutinių išvadų ir rekomendacijų“, – pabrėžė Kauno rajono mero pavaduotojas Paulius Visockas.

Ekspertai jau yra surinkę nemažai duomenų, kaip pakaunėje teikiamos paslaugos senjorams, kaip jie integruojami į socialinį, politinį ir kultūrinį gyvenimą.

Džiaugiamės, kad turime galimybę dalyvauti tokiame projekte, kuris leis mums pamatyti savo silpnąsias vietas, įsivertinti save.

Trečdalis gyventojų – senjorai

Kauno rajonas yra viena iš nedaugelio šalies savivaldybių, kuri kasmet auga, čia gyvena labai daug jaunų žmonių, tačiau beveik trečdalis gyventojų, t.y. 29 proc., yra vyresnio amžiaus.

EPBO ekspertų nuomone, yra dalis vyresnio amžiaus žmonių, kurie norėtų dirbti, bet dėl savo amžiaus jiems nepavyksta įsidarbinti. Išspręsti šią problemą padėtų įvairios persikvalifikavimo programos, į kurias reikėtų įtraukti senjorus. Savivaldybės atstovai akcentavo, kad asmenų integracija į darbo rinką – ne savivaldybių funkcija, o valstybės, todėl šioje srityje tikimasi didesnio centrinės valdžios postūmio įgyvendinant panašias programas.

Kauno rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Margarita Venslovienė informavo, kad savivaldybė dar šiais metais pradės įgyvendinti bandomąjį projektą, kurį inicijuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, dėl bedarbių integracijos į darbo rinką.

„Savivaldybėje bus įdarbintas užimtumo vadybininkas, kuris konsultuos ilgalaikius bedarbius, padės jiems įgyti reikiamų žinių, rasti darbą“, – paaiškino M.Venslovienė.

Aktyvūs politikoje

EPBO ekspertai labai teigiamai įvertino pakaunės vyresnių asmenų dalyvavimą viešajame ir politiniame gyvenime.

Kauno rajono savivaldybės tarybą sudaro 27 nariai, šešiolika jos narių yra vyresni nei 55 metų. Savivaldybė turi 192 seniūnaičius, daugiau nei pusė jų yra vyresni nei 50 metų. Anot Kauno rajono savivaldybės tarybos sekretorės Nijolės Linkuvienės, įvairiose komisijose, komitetuose ir darbo grupėse aktyvesni taip pat yra senjorai, jie noriai dalyvauja politiniame gyvenime.

„Savivaldos rinkimuose taip pat aktyvesni yra vyresnio amžiaus rinkėjai. 2019 m. rinkimuose dalyvavo 44 proc. pakaunės rinkėjų, iš jų 57 proc. buvo 65–74 metų“, – skaičius vardijo N.Linkuvienė.

Rinkimų sistema yra labai palanki senjorams, nes jiems sudaromos visos galimybės dalyvauti politiniame gyvenime: jie gali balsuoti namuose, iš anksto, jeigu asmuo negali pats atvykti, organizuojamas jo pavėžėjimas.

Paslaugų įvairovė

Kauno rajone vyresnio amžiaus žmonės turi kur save realizuoti, paslaugos yra prieinamos ir didelė jų dalis nemokamos.

„Mūsų savivaldybėje veikia 64 nevyriausybinės organizacijos (NVO), susibūrę daug bendruomenių, gausu įvairių meno kolektyvų, sporto organizacijų, veikia Trečiojo amžiaus universitetas, jo padalinių yra visose seniūnijose. Seniūnijose veikia bibliotekų filialai, kultūros centrai, laisvalaikio salės. Visos organizacijos patenkina visų amžiaus grupių žmonių poreikius“, – pasakojo savivaldybės administracijos NVO koordinatorė Žaneta Danauskienė.

Ekspertams pristatyti keli projektai, pagal kuriuos vyresnio amžiaus pakaunės gyventojai integruojami į darbo rinką, jiems sudaromos sąlygos gauti visas reikalingas paslaugas. Ekspertų teigimu, Lietuva užtikrina labai aukštos kokybės nemokamas paslaugas senjorams.

EPBO ekspertai turėjo galimybę apsilankyti Socialinių paslaugų centre, Kauno rajono visuomenės sveikatos centre, kitose įstaigose ir įvertinti juose teikiamų paslaugų kokybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rasa

Rasa portretas
Nejuokinkit šita neadekvačiu valdžiukė kuri ne tik nieko neišmano bet ir pasodinti tik rankas kilnoti Viska tvarko grybė šimonė ir amerikės ambasadorius lietuvoje ir tas turbut su sijonu ir auskaru Senjorai supranta kad lietuva reik gelbėti nuo vagiu niekšu ir išsigimėliu kol dar kvėpuojam o tai jau ir taip netenkam anuku

onute

onute portretas
GAL JUS GERIAU PAS DULKI SUSITARKIT DĖL SKIEPU VADINAMIEM SENJORAM KAD NESIKANKINTU RUDENI tAI BUS DEMOKRATIŠKA AR JAU PRIĖMĖT TA ISTATYMO TEISE TRUČINTI NEREIKĖS VARGTI KAIP SENELIU NAMUOSE KUR JUSU GERI DARBAI UŽSITESE KOL SENUKAI KOJAS PAKRATO

kauniete

kauniete portretas
Nejuokinkit grynas blefas Susirinko pakalbėjo pinigėlius pasidalino ir svarbiausei daug prirašė pripasakojo kaip rūpinsis Neskaitykit mus durnais ir palikit ramybėje nes net šlykštu darosi pensijos jau nesuteikia orei gyventi bet ir išgyventi Zelenskiui pasiuntėt milijonus visas jūsu gerasis darbas bet ir tai žudimui
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių