Savaitė po nelaimės: „Kauno energija“ iškuopė užpiltą Parako sandėlio teritoriją

Po to, kai paskutiniąją balandžio dieną, bendrovei „Kauno energija“ vykdant šilumos tiekimo vamzdyno drenavimo darbus, buvo užlieta aikštelė prie Kauno tvirtovės parako sandėlio, atsakingos institucijos pradėjo savo tyrimus. „Kauno diena“ iškart po įvykio rašė apie nuogąstavimus, kad gali tekti nukelti gegužės 10 d. planuojamą renginį, tačiau šiandien sulaukta informacijos, jog unikali erdvė sutvarkyta.

Tokią žinią pranešė „Kauno energijos“ atstovai. Pasak jų, nelaukta, kol bus pateiktos atliekamų tyrimų išvados dėl nelaimės kaltininkų.

„Siekdami, kad planuojamas renginys įvyktų, bendrovės „Kauno energija“ darbuotojai savo iniciatyva gegužės 7 dieną sutvarkė buvusią užlietą aikštelę. Buvo nuvalytas dumblu padengtas autentiškas grindinys, nukasta ir išvežta dalis per ilgus dešimtmečius susikaupusio grunto, surinkta ir išvežta dalis susikaupusių šiukšlių. Gruntui ir šiukšlėms nukasti bei išvežti buvo pasitelkta ir statybinė technika“, – atsiųstame pranešime teigia bendrovės atstovai.

Jų teigimu, atliekamus darbus stebėjo asociacijos „Kauno tvirtovė“ bei Kultūros paveldo departamento atstovai. Pastarieji įvertino, kad aikštelė sutvarkyta geriau, nei tikėtasi. Užliejimo padariniai likviduoti su kaupu. Planuojamas renginys galės įvykti kaip numatyta.

„Kauno energija“ bendradarbiauja su visomis suinteresuotomis institucijomis ir laukia tyrimų išvadų.

„Kauno diena“ primena, kad gegužės 1-ąją internete pasirodė nuotraukos, kuriose buvo matyti, kad visa Parako sandėlio teritorija užlieta vandeniu. Kiemas pasidengęs storu dumblo sluoksniu, o jame – negyvos varlės. Ši situacija netruko sulaukti daugybės dėmesio. Pasidomėjus paaiškėjo, kad nemalonų įvykį jau aiškinasi ir „Kauno tvirtovės parko“ atstovai bei Kultūros paveldo departamento specialistai.

„Kauno tvirtovės parko“ Teritorijų tvarkymo skyriaus vedėjas Alvydas Rimkus „Kauno dienai“ tikino, kad čia buvo nuleistas labai didelis kiekis vandens – gali būti net iki 1 tūkst. kubinių metrų.

„Taip galima manyti, nes sugriuvo net betoninė pralaida, kuria buvo leidžiamas vanduo. Jei tiksliau – tokio vandens kiekio neatlaikė 600 centimetrų diametro vamzdis. Vanduo išplovė visas pralaidas, išplovė daug šiukšlių, apsėmė teritoriją“, – „Kauno energijos“ atliktų darbų padarinius iškart po nelaimės detalizavo specialistas.

A. Rimkus patvirtino, kad kone visa teritorija buvo pasidengusi dumblu, o vaizdas buvo išties niūrus. „Kauno tvirtovės parko“ atstovas tikino, kad planuojant tokio masto darbus būtina įsitikinti, ar jiems atlikti yra tinkamos sąlygos, ar saugu ir ar veiksmai nepridarys žalos.

Vadim Poluškin nuotr.

„O jei tuo metu ten būtų buvę žmonių? Tikrai galėjo nutikti nelaimė“, – apie baisesnį scenarijų tuomet užsiminė A. Rimkus ir patikslino, kad „Kauno energija“ šį kartą darbų su parko atstovais nederino.

Pasiteiravus, kokia žala padaryta šiai saugomai teritorijai, „Kauno tvirtovės parko“ atstovas labiau akcentavo moralinius dalykus.

„Pinigais pamatuoti sunku, ji labiau moralinė. Čia nuolat dirba daugybė savanorių – jie tvarkosi, organizuoja renginius. Labiausiai ir nekentėjo teritorija lauke, sandėlio viduje vandens nedaug. Tačiau manau, kad atsakingi asmenys turėtų skirti kompensaciją“, – sakė pašnekovas.

Siekdami, kad planuojamas renginys įvyktų, bendrovės „Kauno energija“ darbuotojai savo iniciatyva sutvarkė buvusią užlietą aikštelę.

Turės atlyginti padarytą žalą

Kadangi Kauno fortai – saugomi objektai, į šią vietą kitą dieną po įvykio vyko ir Kultūros departamento atstovai. „Kauno dienai“ susisiekus su Kauno skyriaus vyr. specialistu Andriumi Liaku, jis patvirtino, kad šiam kultūros paveldo objektui padaryta žala.

„Žala padaryta galimai išleidus vandenį – užpilta teritorija, purvu užneštos pralaidos ir autentiškas akmens grindinys“, – po vizito patikslino specialistas.

Pasiteiravus, kokių veiksmų bus imamasi, A. Liakas teigė, kad bus teikiamas reikalavimas kaltininkams.

„Jie privalės atkurti pirminę padėtį ir atlyginti kultūros paveldo valdytojui padarytą žalą. Kol kas kaltininko neįvardijame, nes vyksta tyrimas. Po jo viskas ir paaiškės“, – sakė jis. Specialisto teigimu, teisės aktuose nėra numatyta, kad su Kultūros paveldo departamentu tokie vandens nuleidimo darbai turėtų būti derinami, tačiau, pasak jo, atliekant juos negali būti daroma žala kultūros paveldo objektui.

Kauniečių ir miesto svečių pamėgtą buvusį parako sandėlį naujam gyvenimui prikėlė ilgametė Žemųjų Šančių gyventoja Vida Bliumkienė, o nuolat tvarką prižiūri būrys savanorių. Čia organizuojami ir nemažai smalsuolių pritraukiantys renginiai.

Artilerijos sandėlių kompleksas Aukštuosiuose Šančiuose statytas 1883-1889 metais, kai kurie pastatai iškilo XX a. pradžioje. Sandėliai buvo skirti Žemuosiuose Šančiuose dislokuotai 28 artilerijos brigadai. Pastatai buvo naudojami panašiai paskirčiai, todėl mažai keitėsi. 1993 metais dalis pastatų perėjo Lietuvos kariuomenės medicinos tarnybos žinion. Kaip skelbia asociacija „Kauno tvirtovės parkas“, pilnai išliko autentiška teritorijos plano struktūra, susiformavusi XIX a. pabaigoje. Yra išlikę 36 istoriniai statiniai, įskaitant šulinius, atrastos septynios vandens pralaidos po keliais ir pravažiavimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
Už mūsų pinigus .

Pagalvojus ...

Pagalvojus ... portretas
Būtų stipriau buvę, jei tokį darbą būtų atlikę "Parako" vadovės organizuotoje šeštadienio talkoje ir dar asmeniškai savais finansais, parėmę technikos nuomą. Dabar tai tik atliktas pasirodymas ir darbai atlikti jų darbo laiku su įmonių technika ...

Nuomonė

Nuomonė portretas
Laukiu nesulaukiu, kada Kauno savivaldybės įmonės taps socialiai atsakingos ir prieš atlikdamos darbus įvertins visus UŽ ir PRIEŠ variantus, kad nebūtų UPS (kaip šį kartą) ir bandyma atsakomybę permesti kietiems. Nes klaidų padariniai šalinami ne klaidą padariusių sąskaita, o mokančių mokesčius kauniečių sąskaita. PAprasta mintis - juk niekas netrukdė apsidairyti aplinkui ir techniškai įvertinti ar toks kiekis vandens paleistas vienu metu, teisingai ir be padarinių nutekės ten kur reikia ...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių