SAM: didžiuosiuose miestuose planuojama steigti ankstyvosios vaikų reabilitacijos centrus

Siekiant užtikrinti vaikų raidos sutrikimų ankstyvąją reabilitaciją Lietuvoje bus įdiegti penki regioniniai ir du universiteto ankstyvosios vaikų reabilitacijos centrai Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Panevėžyje ir Klaipėdoje.

Kaip pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), centrai bus atsakingi už ambulatorinių sveikatos priežiūros paslaugų teikimo savivaldybėse koordinavimą.

Anot ministerijos, tai reiškia, jog specialistams kitose šalies savivaldybėse galės padėti gydytojai iš penkių didžiųjų sveikatos priežiūros centrų: prireikus tiesiogiai ar nuotoliniu būdu pagelbėti konsultuojant pacientus, teikti metodinę pagalbą sveikatos, ugdymo ir socialines paslaugas vaikams teikiančioms įstaigoms ir specialistams ir kt.

SAM sako, jog pokyčiai reikalingi, kad vaikų raidos sutrikimų ankstyvąją reabilitaciją šeimos gautų vienodai greitai ir patogiai visoje Lietuvoje, o pačių paslaugų kokybė augtų.

Ministerija pranešime pažymi, kad speciali pagalba turi būti suteikiama ne tik raidos sutrikimų turinčiam vaikui, bet ir jo tėvams ar globėjams: kasdien susiduriant su unikaliais iššūkiais rūpinantis vaiku su raidos sutrikimais, artimiesiems taip pat reikia tiek emocinės, tiek fizinės sveikatos priežiūros profesionalų pagalbos.

Vienu iš svarbesnių siūlomų pokyčių įvardijamas tėvų mokymas. „Raidos sutrikimą turinčių vaikų tėvai turi būti mokomi, kaip taikyti ankstyvosios reabilitacijos intervencijas namuose, pritaikyti aplinką, naudoti kompensacines priemones“, – nurodoma pranešime.

Pasak SAM, šiuos mokymus vykdys specialistų komandos nariai pagal savo kompetenciją kiekvieno terapinio užsiėmimo metu.

Ambulatorines vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos paslaugas teiks specialiai tam suburta specialistų komanda, kuriai vadovaus gydytojas socialinis pediatras. Komandą turėtų sudaryti: gydytojas socialinis pediatras, kineziterapeutas, ergoterapeutas, klinikinis logopedas, medicinos psichologas, socialinis darbuotojas ir bendrosios praktikos slaugytojas. Stacionare ši specialistų komanda dar pasipildys meno terapeutu ir specialiuoju pedagogu.

Ankstyvosios raidos sutrikimų gydymo kokybei ir prieinamumui gerinti bus sudarytas vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos paslaugų valdymo komitetas, kuris vertins universiteto ankstyvosios vaikų reabilitacijos centrų pateiktas analizes, teiks išvadas ir pasiūlymus dėl šių paslaugų teikimo organizavimo tobulinimo. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Sveikintinas sumanymas

ir vėl pinigų plovykla ?

ir vėl pinigų plovykla ? portretas
dabar yra daugelyje poliklinikų ir teikiamos paslaugos. Nuplauks pinigai statyboms, o specialistų ir paslaugų nepadaugės. Gėdinga.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių