Rusų mėlynosios katės – didikų numylėtinės smaragdinėmis akimis

Kaunietės Eleonoros Kasparavičienės namuose gyvena aštuonios rusų mėlynųjų veislės augintinės ir pulkelis mažylių. „Rusų mėlynoji – puikus pasirinkimas tiems, kurie nori gracingos, elegantiškos ir meilios katės“, – sako moteris, su šios veislės katėmis draugaujanti jau keturiolika metų.

Pakerėjo charakteris

E.Kasparavičienė visada žavėjosi elegantiškomis, grakščiomis ir aristokratiškos išvaizdos katėmis. Nusprendusi įsigyti katę, kurį laiką dvejojo, ką pasirinkti – Siamo ar rusų mėlynųjų veislės.

Apsilankiusi Joanos Šimkuvienės rusų mėlynųjų kačių veislyne suprato, kad tai būtent tos veislės gyvūnas, kurio ji nori.

„Sužavėjo jų melsvo kailio su sidabro spalvos galiukais ir žalių, smaragdinių akių derinys. Kačiukų charakterio bruožai ir temperamentas tiesiog pakerėjo, tad mūsų namuose apsigyveno pirmoji rusų mėlynoji katė Aktia“, – iki šiol besitęsiančios draugystės su rusų mėlynosiomis katėmis pradžią prisimena moteris.

Veislyno „Žydroji fėja“ archyvo nuotr.

Nusipirkusi pirmą katytę Eleonora neplanavo nei dalyvauti parodose, nei rusų mėlynųjų veisti. Tačiau veisėja, iš kurios pirko katytę, vis kalbino: „Nusipirkai gražią katytę – atvažiuok į parodą. Kodėl tu jos nerodai?“

„Kartą dalyvavome parodoje, Aktią puikiai įvertino, o man labai patiko parodų atmosfera, tad nusprendėme, kad įsigysime antrą katytę – taip pas mus apsigyveno Tessa, – pasakoja pašnekovė. – Paskui pagalvojau, kad reikia ir patinėlio, nes nebus su kuo katyčių poruoti. Pradėjau ieškoti interneto platybėse ir Latvijos veislyne nusipirkau patinėlį Fomą. Tad 2009 m. užregistravau veislyną „Žydroji fėja“, o po kurio laiko sulaukėme ir pirmosios kačiukų vados.“

Dabar veislyno kačiukai gyvena ne tik Lietuvoje, bet ir įvairiose užsienio šalyse.

Mėgsta žmonių dėmesį

Anot Eleonoros, rusų mėlynųjų veislės atstovės pasižymi išskirtiniu charakteriu: yra švelnios, santūrios, prieraišios, taikaus būdo, lengvai prisitaiko prie buto sąlygų, mėgsta ramybę ir komfortą. Jos puikiai sutaria su vaikais, nors labai mažų vaikų kartais ir prisibijo, tačiau taip yra su visomis katėmis – joms nepatinka būti tampomoms.

Net ir suaugusi katė yra be galo žaisminga, padykusi, šokli, galinti atlikti akrobatinius triukus. Kai žaidžia plunksnomis ant lazdelės, gaudydama pašoka ir atlieka salto. Numestą žaislinę pelytę atneša lyg šuniukas. Nieko nuostabaus, jei ji, ramiai gulėjusi, staiga ims dūkti. Jei išsirinks savo šeimininku jus, negalėsite atsidžiaugti jos meilumu ir parodyta ištikimybe. Jei su šios veislės kate bus tinkamai elgiamasi ir ji jausis mylima, – paklus jums ir taps tikra drauge.

Veislyno „Žydroji fėja“ archyvo nuotr.

Rusų mėlynosios mėgsta žmonių dėmesį – ateis, prisiglaus, susirangys ant kelių. Kadangi Eleonora su vyru gyvena dviese – vaikai jau užaugę, o veislyne kačių yra daug, tai visos nori prisiglausti. Sako, kartais prabundanti naktį visa aplipusi katėmis, sunku net apsiversti.

„Kai grįžtu po darbo – jos visos mane pasitinka, visos laukia, kai kurios dar ir paburbuliuoja, kur taip ilgai buvau, – sako pašnekovė. – Ir visiška netiesa, kad rusų mėlynosios katės yra agresyvios ir labai kerštingos. Tai nežinia iš kur atėjęs mitas.“

Anot Eleonoros, suaugusios katės namų nesiaubia – jos yra ilgakojės, tad kliūtis peržengs, specialiai nieko nenumes. O maži kačiukai mėgsta ir tapetus pakrapštyti, ir užuolaidomis palaipioja – veisėjos namuose pastarųjų jau seniai nėra.

Puikios medžiotojos

Šios ypatingos katės pavergė moters širdį ir tapo neatsiejama jos gyvenimo dalimi. Pasakojama, kad joms palankumą jautė ir didikai – kadaise bene kiekvienas pasiturintis pirklys augindavo savo namuose šios veislės kačių.

Rusų mėlynosios katės buvo vertinamos dėl puikių medžioklės savybių. Petro I dukra Jelizaveta I pareikalavo, kad būtų pristatytos tokios katės, kurios galėtų sumažinti pelių populiaciją. Labai pasitarnavo būtent rusų mėlynieji.

Veislyno „Žydroji fėja“ archyvo nuotr.

XVII a. rusų mėlynosios katės buvo atvežtos į Didžiąją Britaniją karalienei Elžbietai I. Netrukus anglai susižavėjo šiomis katėmis ir pradėjo jas veisti. Nežiūrint to, kad katės gracingos, elegantiškos, puikios medžiotojos ir gana paplitusios, kadaise jos pamažu buvo pradėjusios nykti. Jeigu veisėjų grupė iš Anglijos nebūtų pratęsusi jų populiacijos, ko gero, ši veislė būtų išnykusi. 1967 m. Didžiosios Britanijos felinologai įsteigė rusų mėlynųjų kačių klubą. Iki šių dienų Didžiojoje Britanijoje auginama daugiausiai šios veislės kačių.

„Nepatarčiau šios veislės katės įsigyti tiems žmonėms, kurie mėgsta keliauti, mažai būna namuose, todėl gyvūną dažnai palieka vieną. Jei palieki gyvūną kažkam atostogų metu. – jam tai didžiulis stresas. Kai gyvūnas patiria stresą, silpsta jo imunitetas, o nusilpus imunitetui puola ligos“, – įspėja Eleonora.

Labai svarbu pasirinkti tos veislės atstovą, kurio charakteris, temperamentas ir fizinės savybės derės prie jūsų gyvenimo būdo.

Kad netaptų našta

Tiktų šios katės visiems, kam patinka grakštumas, elegancija, prieraišumas. Jos nereikalauja daug priežiūros, tad puikiai tiks ir vyresnio amžiaus žmonėms.

Tiesa, prieš įsigyjant kačiuką, Eleonora pataria įsitikinti, ar šeimos nariai nėra alergiški kačių plaukams ir seilėms, apsvarstyti, ar turi pakankamai lėšų išlaikyti.

„Labai svarbu pasirinkti tos veislės atstovą, kurio charakteris, temperamentas ir fizinės savybės derės prie jūsų gyvenimo būdo. Rusų mėlynieji labai aktyvūs, judrūs, mėgsta šokinėti, karstytis. Dėl augintinio neretai tenka keisti atostogų, kelionių ar kitus ilgai kurtus planus. Tad gerai pagalvokite, ar augintinis netaps našta jūsų šeimai, – sako pašnekovė. – Įsigijęs augintinį jūs įsipareigojate juo rūpintis gana ilgą laiką – 15–20 metų. Katinas nėra daiktas, kuriam atsibodus galima tiesiog jo atsisakyti.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Egidija

Egidija portretas
Mes pirkome iš šios veisėjos katinėlį. Turime didžiausią džiaugsmą, nuostabų katinuką. Tai mielos Eleonoros darbas - visi šio veislyno kačiukai veisiami su didžiausia atsakomybe, visi mylimi, prižiūrėti. Mes sužavėti! Galime tik dėkoti be galo ir rekomenduoti

Bolto priešas

Bolto priešas  portretas
Padla nebekankink tu katinų....

Sofija

Sofija  portretas
Turiu katę šios veislės, ji rami, protinga, kukli, žaisminga, nuostabi!
VISI KOMENTARAI 18

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių