Pusę amžiaus Sporto hale rūpinęsis A. Bartaška: Žaliakalnio sporto kompleksas tikrai atgimė

  • Teksto dydis:

Sporto halė su kiekviena diena vis plačiau atsiveria kauniečiams. Rekonstruotas erdves kasdien užpildo nenutrūkstamas veiksmas – nuo kultūros, neprofesionalaus sporto renginių iki turiningų užklasinių veiklų vaikams ir praktinių paskaitų studentams. Albinas Bartaška – turbūt ikoniškiausia šios sporto tvirtovės asmenybė.

Daugiau kaip 50 metų pastatu ir jame vykusiais renginiais rūpinęsis kaunietis džiaugiasi, kad legendinis Kauno objektas atgimė kartu išsaugodamas savo šlovingą istoriją.

Halės priežiūra – mėgstamas darbas

81-ų inžinierius, pakviestas apžiūrėti halėje įvykusių pokyčių, atvyko nešinas šūsnimi istorinių fotografijų. Jose – tik dalis labiausiai įsiminusių koncertų ir kitų svarbių akimirkų. Prisiminęs legendinius muzikos atlikėjus ir sporto renginius, A. Bartaška teigė netikėjęs, kad kone visą savo gyvenimą paskirs dirbti vienoje vietoje.

„Įsidarbinau būdamas studentas, draugui pamačius skelbimą laikraštyje. Tačiau dar prieš pradėdamas dirbti halėje stebėdavau renginius. Domino techniniai niuansai – pavyzdžiui, kaip prožektoriai sinchroniškai pakeičia spalvas. Tačiau niekada negalėjau pagalvoti, kad visą gyvenimą būtent čia ir pradirbsiu. Vienintelį kartą turėjau galimybę pakeisti aplinką ir persikelti į Kauno valstybinį muzikinį teatrą. Tačiau galutinis susitarimas taip ir neįvyko.

Praėjo dešimt metų, paskui – 20. Supratau, kad čia dirbti man patinka. Išėjau po 56-erių. Man halės priežiūra buvo įaugusi į kraują – mėgstamas darbas. Išėjau, bet nepasakyčiau, kad labai sielojausi. Vis dėlto po mėnesio pradėjau jausti veiklos trūkumą. Ir sapnuose toji halė vis pasirodo“, – juokavo A. Bartaška.

Pokyčiai: rekonstruojant Kauno sporto halę sutvarkytas fasadas, stogas ir laikančiosios konstrukcijos, atnaujinti visi inžineriniai tinklai, šiuolaikiškai įrengtos patalpos./Kauno m. savivaldybės nuotr.

Vyras per savo ilgametę darbo patirtį prie pulto stovėjo per baleto, cirko, estrados pasirodymus. Jam teko bendrauti su tokiais atlikėjais kaip Džordžas Marjanovičius, Ala Pugačiova, Edita Pjecha, Sofija Rotaru, Laima Vaikulė ir kitais. Inžinierius sakė, kad halė tapti daugiafunkciu centru galėjo ir anksčiau – jei prireikdavo, ji pavirsdavo net į lengvosios atletikos maniežą.

Pasak A. Bartaškos, darbuotojams prieš kiekvieną svarbų renginį atsakomybės netrūko. Halėje viskas turėjo būti suderinta iki mažiausių smulkmenų. Didelis atsidavimas darbui, anot jo, padėdavo įveikti visus iššūkius.

„Turėjome daug problemų nuo lubų nukritus lempai ir sudužus šalia atlikėjos. Pasisekė, kad moteris stipriai nenukentėjo, – ne pačią linksmiausią istoriją prisiminė vyras. – Jaunajai kartai galiu patarti tik tiek – mylėti savo darbą. Vieni baigia teisę, žurnalistiką, bet nueina puodų lipdyti. Vadinasi, žmogui puodai patinka labiau. Dirbdamas halėje mažai sėdėjau – tik per pietus. Tad judėjimas – dar viena būtinybė. Galbūt tai ir padėjo man tiek nugyventi.“

Žaliakalnio sporto kompleksas tikrai atgimė. Viskas keičiasi iš pagrindų.

Džiaugiasi pokyčiais visame mieste

Inžinierius priminė, kad Europos krepšinio pirmenybėms statyta ir 1939-ųjų gegužę atidaryta halė iki šiol rekonstruota ne kartą. Anksčiau jos grindys buvo medinės. Po atnaujinimo 1962 m. įrengtos tribūnos, tualetai ir dušai. Rūpintasi, kad sporto objektas atitiktų ir priešgaisrinės saugos reikalavimus.

„Naują apšvietimą įrengėme maždaug 2005 m. Nemažai į jį investavome, parūpinome akumuliatorinę. Įsigiję kopėčias, pradėjome patys keisti lempas. Po naujausios rekonstrukcijos, baigtos šiais metais, pasirinkta juoda vidaus konstrukcijų spalva. Ji nerėžia akies. Vienais metais konstrukcijas buvome nudažę pilkais dažais ir tuomet tikrai gražaus estetinio vaizdo nebuvo“, – prisiminė A. Bartaška.

Prisiminimai: istorinėse fotografijose – tik dalis labiausiai įsiminusių koncertų ir kitų svarbių akimirkų iš Kauno sporto halės istorijos./Kauno m. savivaldybės nuotr.

Vaikštinėdamas po Perkūno alėją senjoras atkreipė dėmesį į besikeičiantį visą Žaliakalnio sporto komplekso paveikslą. Spalio viduryje, greta Sporto halės, Kaunas skambiai atidarė atstatytą Dariaus ir Girėno stadioną.

Čia pat keičiasi Sporto gatvės paveikslas – atnaujintoje erdvėje nušvito LED juostomis papuoštas grindinys. Specialiai šiam projektui gamintos unikalių formų plytelės atkartoja ąžuolo lapo struktūrą.

„Žaliakalnio sporto kompleksas tikrai atgimė. Viskas keičiasi iš pagrindų. Sporto gatvė būsimoje šlovės alėjoje įamžins nusipelniusias sporto asmenybes, o šalia halės ir stadiono kyla lengvosios atletikos maniežas. Veiksmo čia tikrai netrūks. Kaunas pastaruoju metu labai išgražėjo ir toliau gražėja“, – plačiai besišypsodamas komplimentus savo gimtajam miestui žėrė A. Bartaška, gruodžio 16-ąją minėsiantis garbingą 82 metų sukaktį.

Autentiką papildė modernūs sprendimai

Rekonstruojant Kauno sporto halę sutvarkytas fasadas, stogas ir laikančiosios konstrukcijos, atnaujinti visi inžineriniai tinklai, šiuolaikiškai įrengtos patalpos. Pasitelkiant istorinę medžiagą, pastatui sugrąžinta pirminė išvaizda, išsaugotos ir restauruotos vertingosios savybės – stogą laikančios arkos, durys ir langai.

Viduje įrengtos teleskopinės tribūnos, kurias galima išskleisti pagal poreikį. Specialios akustinės užuolaidos leidžia didžiulę erdvę padalyti į keturias mažesnes zonas, kad vienu metu vyktų skirtingi užsiėmimai.

Atnaujintose universaliose, daugiafunkcėse erdvėse, priklausomai nuo renginio pobūdžio ir salės išdėstymo, vienu metu telpa iki 2,5 tūkst. žmonių.

Artimiausius penkerius metus Kauno sporto halė bus išskirtinai skirta neformaliajam ugdymui, kultūros renginiams ir bendruomeninėms veikloms. Vėliau čia galės sugrįžti ir profesionalūs sportininkai.

Artimiausius penkerius metus Kauno sporto halė bus išskirtinai skirta neformaliajam ugdymui, kultūros renginiams ir bendruomeninėms veikloms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LT

LT portretas
Sakot senamiescio nauji sviestuvai apgailetini,bet paziurekit kokius " sedevrus" pastate atnaujintoj aikstej prie naujojo stadiono,pastatyti surudije vamzdziai pro kuriuos prakistos lempos,pigesniu ko gero jau negalima sudet

cha cha cha

cha cha cha portretas
anekdotas- sovietinio milicijos politruko aukštas intelektas :DDD Naglumas, suktumas, amoralumas tikrai aukštas. Todėl gali nuversti nuo laiptų, perlipti per galvą, paruošti įžūliausią schemutę, išduoti ir parduoti. Čia ir rublinių milijonų kilmė.

Atgimęs Kaunas

Atgimęs Kaunas portretas
Eini per gimtą miestą grožiesi ir stebėsi-ar tai ta pati buvusi dar prieš 10 metų aptriušusi "degalinė" kaip vadino visa Lietuva su duobėtom gatvęm, byrančiais pastatais ir sovietiniais šaligatviais,gėda buvo prisipažinti,kad esi kaunietis...Miestas klesti ir gyvuoja, kiek kultūrinių renginių, jaukus gražus tvarkingas Kaunas. O dažytais plaukais naujas "šviesos nešėjas"(kaip pats save vadina) radviliškietis iš Vilniaus, - daininykas tegul dainuoja pagiriamuosius himnus tiems, kas jį "atvežė" į Kauną, kad jį sugrąžintų į netolimus laikus.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių