Profesorė R. J. Nadišauskienė amžinojo poilsio atgulė Karmėlavos kapinėse

  • Teksto dydis:

Praėjusį penktadienį amžinybėn iškeliavo gydytoja akušerė ginekologė, Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė profesorė Rūta Jolanta Nadišauskienė. Pirmadienį artimieji, bičiuliai, kolegos ir žinomos medikės talento gerbėjai išlydėjo profesorę amžinojo poilsio.

Atsisveikinti su profesore buvo galima sekmadienį ir pirmadienį laidojimo namuose „Tylos namai“, o urna išnešta pirmadienio vidurdienį.

62-ejų žinoma medikė amžinojo poilsio atgulė Karmėlavos kapinėse.

Kolegos profesorę prisimena kaip reiklią vadovę, savo laiku dideles permainas inicijavusį žmogų.

Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Nėštumą komplikuojančių ligų sektoriaus vadovo, gydytojo akušerio ginekologo docento Vlado Gintauto teigimu, R. J. Nadišauskienė inicijavo pokyčius iš sovietmečio akušerijos ir ginekologijos į vakarietišką.

„Kai Lietuva atkūrė nepriklausomybę, visa medicina dar buvo sovietmečio stiliaus. Reikėjo pereiti į vakarietišką. Tuo metu mums didelę įtaką darė Švedijos kolegos, ir maždaug apie 1994 metais, padedant švedų gydytojams, mums pavyko padaryti virsmą Lietuvoje akušerijos ir ginekologijos srityje. Šios permainos Lietuvoje pirmiausia įvyko Kauno klinikose, per Kauną jos atėjo ir į Vilnių, – sakė docentas. – Įvyko didžiuliai pokyčiai, ir tai yra didele dalimi būtent R. J. Nadišauskienės nuopelnas. Nes būtent ji su kolegomis iš Švedijos palaikė kontaktus ir jos iniciatyva jie atvažiavo ne į sostinę, o į Kauną. Švedai matė, kad čia galimos rimtos permainos – švedai mus mokė. Tokiu būdu nuo čia prasidėjo permainos Lietuvos akušerijos ir ginekologijos, o ypač – akušerijos, srityje.“

V. Gintautas patikslino, kad prasidedant šioms permainoms R. J. Nadišauskienė nebuvo Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė, tačiau vadovavo Lietuvos akušerių ginekologų draugijai.

„Anapilin išėjo mano klasiokė, kursiokė, kolegė, bendramintė ir labai nuoširdi bičiulė: gydytoja, akušerė ginekologė, mokslų daktarė, profesorė Rūta Nadišauskienė. Šeimų, moterų ir nėščiųjų sveikatos kontekste ji labai domėjosi užkrečiamųjų ligų prevencija, skiepais, todėl dažnai turėjome apie ką pasitarti, diskutuoti. Dar visai neseniai buvome susitikę, po to dar kalbėjome telefonu ir tikrai  neatrodė, kad tai paskutinis kartas. Labai skaudu, labai jos trūks. Šviesus Rūtos atminimas ilgai išliks širdyje“, – teigė užkrečiamųjų ligų specialistas Saulius Čaplinskas.

Gražių žodžių apie šią medikę negaili ir nėštumo metu jos prižiūrėtos mamos. „Teko lankytis pas profesorę laukiantis pirmagimės Elenos. Nėštumas buvo komplikuotas, o atidus profesorės žvilgsnis, profesionalumas ir ramybė leido sulaukti sveikos ir labai stiprios mergaitės. Užuojauta profesorės šeimynai“, – tokiais žodžiais apie R. J. Nadišauskienę atsiliepė žurnalistė Rūta Vizbarienė.

Užuojautą dėl medikės netekties pareiškė ir prezidentas Gitanas Nausėda bei sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Reiškiu užuojautą profesorės šeimai, artimiesiems, kolegoms, studentams ir doktorantams, visai Lietuvos medikų bendruomenei netekus iškilios, charizmatiškos asmenybės, aukščiausio lygio profesionalės, savo asmeniniu pavyzdžiu drąsinusios ir skatinusios kitus žengti dar nepramintais takais. Profesorė Rūta Jolanta Nadišauskienė, pašventusi profesinį gyvenimą akušerijai ir ginekologijai, įgyvendino savo pačios pagrindinį principą: „Vertingi yra darbai, o ne kalba apie juos“, – rašoma prezidento užuojautoje.

„Reiškiu nuoširdžią užuojautą prof. Rūtos Jolantos Nadišauskienės šeimai, bičiuliams ir bendražygiams. Telydi Velionę Amžinybės šviesa, jos artimuosius – dvasios stiprybė bei paguoda, o mus visus – Jos prasmingų darbų tąsa bei įkvėpimas“, – savaitgalį sakė A. Dulkys.

R. J. Nadišauskienė buvo Didžiosios Britanijos Karališkosios akušerių ginekologų draugijos garbės narė, tarptautinės ginekologijos ir akušerijos federacijos tarybos narė, Lietuvos akušerių ir ginekologų draugijos garbės narė.

Nuo 2002 metų R. J. Nadišauskienė vadovavo LSMU Akušerijos ir ginekologijos klinikai, kuri yra didžiausias gydymo, mokymų ir mokslinių tyrimų akušerijoje ir ginekologijoje centras Lietuvoje. 

R. J. Nadišauskienė aktyviai dalyvavo kuriant naujas LSMU studijų programas, numatant universitetinės ligoninės vystymo strategiją. Profesorės iniciatyva pirmą kartą Lietuvoje pritaikytas objektyvaus struktūruoto klinikinio egzamino metodas, įdiegti kiti inovatyvūs mokymo metodai. Akušerijos ir ginekologijos klinikai, pirmajai šio profilio klinikai Baltijos šalyse, buvo suteikta Europos akušerių ir ginekologų tarybos ir kolegijos akreditacija.

Profesorė bendradarbiavo su Kazachstano, Azerbaidžano, Tadžikistano ir kt. šalių mokslo ir gydymo įstaigomis, siekdama pagerinti šių šalių moterų ir naujagimių sveikatos priežiūrą, užsienio šalyse nuolat atstovavo Lietuvos ir Europos moterų reprodukcinės sveikatos priežiūros sistemai.

Už nuopelnus profesinėje, mokslinėje, pedagoginėje, sveikatos priežiūros sistemos gerinimo veikloje R. J. Nadišauskienei suteiktas Didžiosios Britanijos Karališkosios akušerių ginekologų draugijos garbės nario vardas, medikei buvo skirtas ir Lietuvos prezidento apdovanojimas – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Labai gaila

Labai gaila portretas
Kad nėra gražių komentarų nei nuo kolegų,nei nuo pacientų.

Aldona

Aldona portretas
Buvo puiki specialiste savo srityje, o sirgo jau senokai ir mire nuo vėžio nes pagyti kaip žinote nuo jo beveik negalima.

To ponia

To ponia portretas
Jau visi nupušote. Moteris sirgo vėžiu
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių