Prieš Zoologijos sodo uždarymą rekonstrukcijai – lankytojų antplūdis

Po savaitės Lietuvos zoologijos sodas užsidarys rekonstrukcijai, tad lankytojai suplūdo pamatyti, kaip viskas atrodo dabar bei galėtų palyginti, kai ši vieta vėl priims smalsuolius. Tiesa, kai kurie rekonstrukcijos darbai jau prasidėjo, tad ne visi gyvūnai jau yra matomi praeiviams.

Žmonių srautai

Liko vos savaitė, kuomet galima pasigrožėti retomis gyvūnų rūšimis, nes jau nuo rugpjūčio 8 dienos zoologijos sodo vartai bus užverti rekonstrukcijai. Panašu, kad žmonės šią žinutę išgirdo, tad atvežė mažuosius smalsuolius susipažinti.

Apie tai, kad lankytojai suskubo atsisveikinti su kai kuriais gyvūnais, kurių po rekonstrukcijos nebebus, dar buvo galima matyti net neįėjus į zoologijos sodo teritoriją. Mat prie pagrindinio įėjimo esanti automobilių aikštelė buvo visiškai pilna, transporto priemonių pristatyta ir kitąpus gatvės. Netyčia vieną laisvą vietą ir dar pavėsyje radome kiek atokesnėje aikštelėje, matyt, ji buvo tik atsilaisvinusi, nes kiti lankytojai buvo priversti važiuoti dar toliau ir ieškoti laisvesnės vietos.

Prie kasų didesnių eilių nebuvo. Pati sodo teritorija yra didelė, tad žmonės kiek prasisklaidė, tačiau visuose takuose buvo galima matyti vaikštinėjančias šeimas ir prie tvorų smalsiomis akimis prilipusius vaikus.

Daugiau lankytojų susibūrė prie mėgiamų gyvūnų: žirafų, ruonio Kajaus, stumbrų bei kupranugarių, kurių voljerai yra bene arčiausiai įėjimo, tad prie jų stabteli dažnas praeivis, vaikai nesustojami klausinėja tėvų apie tankų kailį, ką šie gyvūnai valgo ir kam reikalinga kupra.

Vaikštinėjant zoologijos sodo takeliais buvo galima girdėti lankytojų, kabančių ne tik lietuviškai. Kelios šeimos rusų kalba vaikams aiškino apie žirafas ir apie tai, kad joms labai gardi yra medžių žievė. Dar keletas lankytojų angliškai teiravosi, kur rasti mažus kailinius gyvūnėlius. Tad taip bevaikštinėjant susidarė įspūdis, kad ir Kauno svečiai užsuko pamojuoti zoologijos sodo augintiniams.

Paskutiniai šansai pamatyti

Šeštadienį šioje gyvūnų oazėje sutikti žmonės tikino, kad tiesų naudojasi proga ir savo laisvalaikio planus padėliojo būtent taip, kad dar spėtų vaikams parodyti gyvūnėlius. Tiesa, šiuo metu gyvūnų sode jau yra mažiau.

Girdėjome, kad sodas užsidaro, tad nusprendėme aplankyti, toks paskutinis šansas, o dar oras geras išpuolė.

Kai kurie jų jau perkelti į laikinus voljerus ir juose dar neįpratę, tad ir lankytojams nenori pasirodyti. Ant kai kurių voljerų kabo iškabos, kad šiuo metu čia ekspozicijos nėra, kitur ant tvoros lankytojus pasitinka užrašai „Žvėriškai atsiprašome už nesklandumus. Vyksta laikinų voljerų statybos darbai. Ačiū už supratimą“. Vietomis galima matyti iškastą žemę ir ruošiamus laikinus voljerus dar kitiems gyvūnams, kuriuos tiesiogiai palies rekonstrukcija.

„Girdėjome, kad sodas užsidaro, tad nusprendėme aplankyti, toks paskutinis šansas, o dar oras geras išpuolė. Matosi, kad jau mažiau gyvūnų yra, bet vis tiek su vaikais smagu pasivaikščioti, nors ir reikia viską iš pagrindų tvarkyti. Kiek skaičiau, kad po rekonstrukcijos dalies gyvūnų jau nebebus, bet bus kažkokių naujų, tai ir, manau, bus įdomu pamatyti“, – nuomonę išsakė mažuosius kauniečius į sodą atvedęs Gintaras.

Kai kurie voljerai tušti buvo ir dėl šeštadienį pleikusios saulės, tad dalis augintinių slėpėsi nuo kaitrių spindulių ir taip pat buvo nematomi praeivių akims. Kai kurie lankytojai neslėpė iš šiokio tokio nusivylimo, kad gyvūnų yra mažiau, nei įprastai, bet bilietų kaina išlikusi ta pati.

Tiksi daugiau erdvių

Visgi šeštadienio popietę kalbinti žmonės tikino, kad rekonstrukcija sodui iš tiesų būtina, o po jos viliamasi, kad bus daugiau šviesos, erdvesni voljerai ir dar nematyti gyvūnai.

Manau, kad reikėtų daugiau narvų ir pašviesint pačias alėjas, nes dabar labai viskas apaugę, tad ir nelabai matosi.

„Po rekonstrukcijos tikiuosi atsinaujins pati aplinka, nes kai kurie narvai dar nėra sudėvėti“, – sakė vaikams tamarinus rodžiusi Aurelija.

„Manau, kad reikėtų daugiau narvų ir pašviesint pačias alėjas, nes dabar labai viskas apaugę, tad ir nelabai matosi. Mes čia pirmą kartą, dar ne viską apėjome, bet iš pirmo įspūdžio atrodo, kad kai kurie voljerai apleisti ir niūroki, tai gal po tvarkymo darbų bus šviesiau ir jaukiau“, – kalbėjo vežimėlyje vaiką sūpavęs Valdas.

Dar kiti lankytojai svarstė, kad galbūt būtų galima padidinti paukščių zonas ir leisti jiems skraidyti didesnėje teritorijoje. Buvo ir tokių, kuriems labai gaila ruonio Kajaus, mat jo po rekonstrukcijos jau nebus, o jo baseine įsikurs naujakuriai.

Įgyvendinus infrastruktūros atnaujinimo projektą, zoologijos sodas pasikeis neatpažįstamai. Keletą metų truksiančios renovacijos metu bus atnaujinami arba statomi nauji, didesni pastatai ir voljerai, įrengiamos naujos edukacinės erdvės, laboratorijos.

Didžiausias iššūkis rangovams – renovuojamas senasis, 1954 m. statytas, liūtų pastatas, išlaikant jo autentiškumą. Prie jo jungsis daugiau nei 2 tūkst. kv. metrų užimsiantis egzotariumas – šilumamėgiams gyvūnams skirtas pastatas su edukaciniu centru. Vaikams bus kuriama nauja erdvė „Mažylių zoo“ – su triušiais, paukščiais, ožkomis ir kitais naminiais gyvūnais. Palengvinti lankytojų judėjimą, bus įrengtas apžvalgos bokštas su liftu, jungiantis viršutinę ir apatinę zoologijos sodo teritorijos dalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gyvūnų draugas

Gyvūnų draugas portretas
Ar liūtas ėstų rasistinius komentatorius ar jų mėsa galutinai supuvusi?

Rima

Rima portretas
labai liūdna buvo po apsilankymo sode, gyvūnų mažai, pasislėpę visi likusieji, ruonis be vandens, nėra į ką žiūrėti, o kainavo šeimai - 13 eurų.geriau jokio zoologijos sodo, nei toks. sovietmečiu ir tai buvo gausiau gyvūnų.

Reikia panaikinti zoologijos sodą !

Reikia panaikinti zoologijos sodą ! portretas
Kam kankinti gyvūnus ! Jie ten visi išprotėję.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių