Pradėjęs griūti daugiabutis remontuoti bus pradėtas tik žiemą?

Praėjusią savaitę rašėme apie prieš mėnesį pradėjusio griūti daugiabučio Kaune, K. Petrausko g. 38, gyventojų nuogąstavimus, kad nepastebi jokių veiksmų, jog pastatas, likęs be dalies pamatų ir atramų, būtų pradėtas remontuoti. Ypač baiminamasi rudens liūčių ir žiemos šalčių, tačiau, kaip paaiškėjo, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos statytojui duotas terminas iki kada jis turi parengti projektinę dokumentaciją, yra net lapkričio pabaiga. 

Inspekcijos Kauno teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vyriausiasis specialistas Martynas Jonikavičius portalui kauno.diena.lt išdėstė, kad vienam iš namo savininkų, dėl kurio kaltės atsirado statinio deformacijų bei iškilo statinio avarijos grėsmė, buvo surašytas privalomasis nurodymas nevykdyti jokių statinio ar jo dalies statybos darbų, savavališkos statybos aktas bei privalomasis nurodymas pašalinti savavališkos statybos padarinius bei nurodymas  parengti kapitalinio remonto projektą.

„Vadovaujantis Administracinių nusižengimo kodekso nuostatomis statytojui surašyti du administracinio nusižengimo protokolai ir paskirtos administracinės nuobaudos“, – teigė M. Jonikavičius.

Inspekcijos atstovai nurodė, kad „rūsyje esančiose gyvenamosios paskirties patalpose išardytos pertvaros, rūsio grindys, iškastas gruntas iki pamatų pado lygio, išardyti pamatai po skersinėmis laikančiosiomis sienomis durų zonose tarp keturių patalpų“.

Pasidomėjome, ar savininkas jau pateikęs derinimui pastato patalpų tvarkymo planą. „Inspekcija tokių duomenų neturi, statytojui privalomuoju nurodymu nurodyta parengti projektinę dokumentaciją iki 2019 m. lapkričio 22 d.“, – informavo M. Jonikavičius.

Ką daryti kitiems pastato savininkams, jeigu deformacijos iki rudens nebus pašalintos? Inspekcijos atstovai teigė, kad už namo eksploataciją yra atsakingas paskirtas pastato administratorius ir savivaldybės administracija. „Todėl dėl tolimesnių padarinių šalinimo reiktų kreiptis į juos“, – nurodė vyriausiasis specialistas.    

Vadovaujantis Administracinių nusižengimo kodekso nuostatomis statytojui surašyti du administracinio nusižengimo protokolai ir paskirtos administracinės nuobaudos.

Kauno miesto savivaldybės atstovai portalui kauno.diena.lt teigė, kad iškilus bėdoms gyventojai turėtų kreiptis į namą administruojančią UAB „Būsto valda“.

„Esant gyventojų skundams dėl namo administratoriaus funkcijų galimai netinkamo atlikimo, gyventojams reikėtų kreiptis į Kauno miesto savivaldybės administracijos Daugiabučių namų administravimo ir renovavimo skyriaus Valdytojų veiklos poskyrį dėl gyvenamojo namo administratoriaus veiklos patikrinimo“, – komentavo savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Civilinės saugos ir mobilizacijos poskyrio vedėja Raminta Jančauskaitė.

„Būsto valdos“ atstovė sakė, kad šiuo metu gyventojams galima priminti, kad yra atlikti pastato avarinės būklės likvidavimo darbai, jam pavojus negresia.

„Kiek laiko truks projekto rengimas ir kada bus tęsiami darbai rūsyje, atsakyti galėtų pats savininkas. Mes, žinoma, suinteresuoti, kad mūsų klientai jaustųsi ramiai, todėl iškabinsime papildomą informaciją laiptinėse apie tai, kas padaryta pagal ekspertizės išvadas ir kokia bus tolimesnių veiksmų seka. Taip pat visada kviečiame užeiti į mūsų biurą arba susisiekti su vadybininku, jeigu turite papildomų klausimų“, – „Būsto valdos“ atstovė Jolanta Venskutė.

Su savavališku remontu užsiėmusiu patalpų savininku susisiekti nepavyko. Praėjusią savaitę, kai žurnalistai lankėsi prie pastato, patalpose lankęsis galimai savininkas ar jo atstovai teigė, kad jokių komentarų nebus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jo

Jo portretas
Nemanau

O galu gale jiem taip ir reikėjo. Sveika.

O galu gale jiem taip ir reikėjo. Sveika. portretas
Jeigu tylėjo rūras suraukia, bijojo žodžio ištart tam kaimynui, tai dabar tegu kenčia kol sugrius namas. Ir tas pats senuose blokiniuose daugiabuciuose. Kaimynai kas tik susigalvoja, tas griauna laikančias sienas, ir per mažiause žemės drebejimą pirmiausia sugriūtu šitie namai.

Pilietis

Pilietis portretas
Kodėl namo,butų savininkai nesustabdė darbų pradžioje,kodėl nepaprašė dokumentų, kuriuose turėjo būti visų namo savininkų sutikimai minėto namo rūsio darbam.Kaip griūti pradėjo ,tada rėkti pradėjo.Keisti namo ,butų savininkai.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių