Po Kauno gatves – su iguana

Vaikščiodama Kauno senamiestyje devyniolikmetė studentė Morgana Fiorini sulaukia gausybės praeivių dėmesio. Žmonės jos iš tolo prašo sustoti, leisti nusifotografuoti ir pažeria daugybę klausimų. Viskas tik dėl išskirtinio ir kauniečiams dar retai matomo jos egzotinio augintinio – iguanos.

Vaikščiodama Kauno senamiestyje devyniolikmetė studentė Morgana Fiorini sulaukia gausybės praeivių dėmesio. Žmonės jos iš tolo prašo sustoti, leisti nusifotografuoti ir pažeria daugybę klausimų. Viskas tik dėl išskirtinio ir kauniečiams dar retai matomo jos egzotinio augintinio – iguanos.

Išsipildė svajonė

Šią iguaną, pasak Morganos, jai netikėtai padovanojo draugo Mindaugo kaimynė Rima Ratkevičienė. Moteris augina šiuos roplius.

"Vieną kartą prasitariau, kad nuo trečios klasės svajojau turėti iguaną. Kaip tik tuo metu viena iguana pradėjo peštis su kitomis ir aš ją pasiėmiau. Taip mūsų namuose atsirado iguana, vardu Liutauras. Dabar jam jau šešeri, tačiau tokie gyvūnai gyvena iki 25 metų", – apie savo pažintį su augintiniu pasakojo M.Fiorini.

Išlaikymas nėra brangus

Mergina pasakojo, kad jai pasisekė, nes ėmėsi globoti šiek tiek paaugusią iguana – ji jau nebuvo itin lepi. Visai mažiems gyvūnams reikalingas ypatingas dėmesys: tuomet jie turi būti maitinami kas valandą, kontroliuojama aplinkos temperatūra.

Nors šis atogrąžų gyvūnas iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti prabangus ir retas, jo išlaikymas daug nekainuoja. "Vasara yra nuostabus metas iguanų šeimininkams, nes tokiu metu jos išlaikymas nieko nekainuoja. Liutauras labai mėgsta pienes, garšvas, rapsus, kopūstus. Žiemą, kai nėra žolių, maitinu jį vaisiais, daržovėmis. Jis labai mėgsta bananus ir vynuoges", – sakė M.Fiorini.

Kai kurie žmonės namuose tokiems gyvūnams įrengia terariumą, bet kiti nusprendžia neriboti jų laisvės. "Jis turi savo elektra šildomą paklodę, kuri įšyla nuo svorio. Kai kambaryje atsiranda saulės, Liutauras noriai mėgaujasi spinduliais, bet labiausiai jam patinka maudytis. Pripilu šilto vandens ir jis mėgaujasi", – apie savo augintinio reikalavimus pasakojo mergina.

Aplinkinių dėmesys – rutina

Nors gyvūnas yra šaltakraujis, neturi švelnaus kailio ar minkštų pėdų, mergina vedasi jį į miestą. Bevaikščiodama gatvėmis ir nešdamasi savo augintinį ant krūtinės ar pečių, ji neatsigina aplinkinių dėmesio. Kartais toks dėmesys vargina.

"Dažniausiai pirmas klausimas būna, ar jis tikras, vėliau pasipila pagyrimai. Tačiau būna ir tokių, kuriems Liutauras tiesiog negražus ar net šlykštus", – aplinkinių įspūdžius pasakojo M.Fiorini.

Merginos augintis, nors ir atrodo viskam abejingas, iš tikrųjų yra labai švelnus ir mielas. Morgana pasakojo, kad šis, būdamas ant pievos, pas ją ateina, atsisėda ant kelių ir atpažįsta savo šeimininkę.

Traukia ne tik išvaizda

Iguanų uoslė nėra ypač gera. Tyrinėdami aplinką, jos iškiša liežuvį. Tokie gyvūnai mėgsta būti saulėje ir gyventi vieni.

"Augindama jį skaitau labai daug literatūros. Iguanos kartu gyvena tik poravimosi metu, dažniausiai patinai nelabai sutaria", – pasakojo mergina.

Tokie egzotiniai gyvūnai nuo pat pradžių pritraukia dėmesį ne tik dėl savo išvaizdos, bet ir dėl įmantraus elgesio.

"Pavyzdžiui, kai Liutauras būna saulės šviesoje, jis pakeičia spalvą – tampa tamsus, taip sugerdamas kuo daugiau šviesos. Jeigu būna iguanų būrys, vadas visada bus ryškiausios spalvos. Dažnai šypseną sukelia ir jo čiaudulys – tai reiškia, kad jis iš organizmo pašalina druskas", – augintinio elgesį aiškino M.Fiorini.

Kaune trūksta specialistų

Mergina pasakojo, jog labiausiai ją liūdina tai, kad jai kol kas neteko sutikti nė vieno veterinaro Kaune, kuris gerai išmanytų šaltakraujių gyvūnų gydymą.

M.Fiorini dėl augintinio visada pagalbos kreipiasi į R.Ratkevičienę, kuri šiuo metu yra vienintelė užsiimanti tokia veikla. Moteris yra įkūrusi ne pelno siekiančią organizaciją "Driežo namai", kuri padeda visiems tokių gyvūnų šeimininkams ir stengiasi tinkamai išgydyti egzotinius augintinius.

Pati M.Fiorini studijuoja veterinariją. "Man patinka auginti Liutaurą. Ateityje norėčiau parašyti apie jį savo magistrinį darbą. Noriu ištyrinėti jų gyvenimo būdą, anomalijas. Tai dar tik tolimi planai", – besidalydama ateities planais pokalbį baigė mergina.


Šiame straipsnyje: kaunasGyvūnaiiguana

NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
o jau klaidų:D šaltakrauJIŲ? seriously?

kazkoks

kazkoks portretas
keistas straipsnis, nereikia tiek tų pavardžių, pvz kam įdomi iguanų pardavėjos pavardė?būtų užtekę parašyti tiesiog vardą

mamao

mamao portretas
Skonio reikalas ką auginti. Prieš keletą metų Maximoje prie kasos priešais stovinčiam jaunikaičiui ant peties sėdėjo panašus gyvis tik mažesnis. Nepasakyčiau, kad aplinkiniams tai sukėlė susižavėjimą, greičiau anaiptol.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių