Po antikūnų tyrimo – galvos skausmas dėl galimybių paso: klaidą matė, bet kaltų neatsirado

Koronavirusu persirgęs ir antikūnų tyrimą atlikęs kaunietis nustėro pamatęs, kad galimybių pasas jam galios ne du mėnesius, o kelias savaites. Klinika savo kaltę neigė, bet klaida išgaravo.

Nustebino terminas

Kaip pasakojo Aidas (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut. past.), antikūnų tyrimus Savanorių prospekte esančioje "InMedica" klinikoje kartu su žmona jis atliko vos vienos dienos skirtumu. Sulaukęs rezultatų vyras sužinojo, kad jo ir žmonos turimas antikūnų kiekis teigiamas. Todėl, remiantis Ekonomikos ir inovacijų ministerijos interneto tinklalapyje pateikta informacija, jiedu gali gauti galimybių pasus.

Tačiau sulig tuo momentu, kai rugpjūčio 20 d. kaunietis nuvyko į Registrų centrą, kad šis dokumentas jam būtų atspausdintas, nustėro pamatęs savo galimybių paso galiojimo terminą – skirtingai nei jo žmona, Aidas galės naudotis galimybių pasu ne 60 dienų nuo antikūnų tyrimo atlikimo datos, o vos kelias savaites.

Paaiškinimo nesulaukė

Kodėl kauniečio galimybių paso galiojimo laikotarpis trumpesnis, jam pažadėjo išsiaiškinti Registrų centro darbuotojai. Tačiau esą atsakymo taip ir nepateikė.

"Pirmadienį (rugpjūčio 23 d. – aut. past.) vėl nuėjau į Registrų centrą, prasėdėjau pusvalandį – niekas nieko nežino. Paskambinau net į medicinos įstaigą, kurioje buvo atliktas antikūnų tyrimas. Man pasakė: "Mes turime išvadas, turime tyrimus, atiduodame ir toliau nebetvarkome." Toliau tvarko ar Registrų centras, ar kas – nežinau. Daugiau tokių žmonių kaip aš nėra – visi galimybių pasą gauna dviem mėnesiams. Mano žmona, kuri turi 30 antikūnų, galimybių pasą gavo dviem mėnesiams. O aš turiu 600 antikūnų ir gavau tik trims savaitėms. Kažkoks paradoksas!" – piktinosi pašnekovas.

Esu vienintelis aš kaip koks klounas, kuriam galimybių pasas išduotas trims savaitėms. Gal čia techninė klaida? Bet niekas nežino ir nieko nedaro.

Pasak Aido, jo galimybių paso galiojimo terminu esą stebėjosi ir Registrų centro darbuotojai, teigdami, kad tokio atvejo jie dar nematė. Tačiau tai – ne vienintelė problema, su kuria teigė susidūręs pašnekovas. Dar rugpjūčio 20-ąją vyrui bandant nuskenuoti turimą galimybių pasą, to padaryti esą taip pat nepavyko – išmanusis įrenginys galimybių paso QR kodą fiksavo kaip klaidą. Kauniečio žmona, turinti elektroninį galimybių paso variantą, su šia problema nesusidūrė.

"Esu vienintelis aš kaip koks klounas, kuriam galimybių pasas išduotas trims savaitėms. Gal čia techninė klaida? Bet niekas nežino ir nieko nedaro. O ką daryti man? Norėdamas naudotis, tokios galimybės neturiu, nes nueinu ir galimybių paso nenuskenuoja. Pats pabandžiau jį nuskenuoti, man rodo klaidą. Galimybių pasas man reikalingas, kad galėčiau kažkur nueiti – parduotuvių man užtenka ir 100 kv. m", – apmaudo dėl susiklosčiusios situacijos neslėpė kaunietis.

Klaidą įvėlė klinika?

Registrų centro atstovai "Kauno dienai" nurodė, kad galimybių pasas jam sugeneruotas ne antikūnų tyrimo pagrindu, o dėl to, kad vyras yra persirgęs COVID-19 liga ir dar nėra praėjęs nustatytas 210 dienų laikotarpis.

"Būtent todėl galimybių paso galiojimo terminas yra trumpesnis nei 60 dienų. Galimybių pasas antikūnų tyrimo rezultatų pagrindu šiam asmeniui sugeneruotas negali būti, kadangi tyrimą atlikusi įstaiga tyrimo rezultatus į sistemą įvedė klaidingai. Tokiu atveju asmeniui reikėtų kreiptis į tyrimą atlikusią įstaigą ir paprašyti šią klaidą ištaisyti", – rugpjūčio 23 d. detalizavo Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus.

Jis pridūrė, kad kai tai bus padaryta, asmuo galės gauti galimybių pasą, kuris galios 60 dienų, skaičiuojant nuo antikūnų testo padarymo dienos.

Ar ši klaida gali turėti įtakos ir galimybių paso QR kodo skenavimui išmaniaisiais įrenginiais? Galbūt tam reikalingos kokios nors specialios programėlės? Pašnekovas patikino – galimybių pasui tikrinti specialių programėlių nereikia, užtenka apsilankyti portale gpasas.lt ir pasirinkus "Tikrinti" pasinaudoti telefone esančia kamera bei nuskenuoti galimybių pase esantį QR kodą. "Kai kurie įrenginiai sudėtingiau nuskaito QR kodus, tad tokiais atvejais patartina naudoti kitus išmaniuosius įrenginius", – sakė M.Samkus.

Kaip skaičiuojamos dienos?

Aiškindamas, kaip, remiantis Vyriausybės nutarimu, skaičiuojamas minėtas 210 dienų persirgimo koronavirusu terminas, Registrų centro atstovas pateikė dvi skirtingas situacijas. Tuo atveju, jei asmeniui, susirgusiam COVID-19, pasireiškė sunkesnė šios ligos forma ir dėl to jam prireikė gydymo medicinos įstaigoje, 210 dienų laikotarpis skaičiuojamas nuo tada, kai sveikatos priežiūros specialistai – ligoninės ar poliklinikos – konstatuoja, kad pacientas pasveiko ir įveda šį faktą į esveikata.lt sistemą.

Pasak pašnekovo, jei asmeniui pasireiškė lengva ar besimptomė koronaviruso forma ir sveikatos priežiūros specialistų teikiamų paslaugų neprireikė, tokiu atveju, 210 dienų laikotarpis skaičiuojamas nuo dienos, kai COVID-19 ligos pradžia fiksuota teigiamu PGR ar greitojo antigeno testo rezultatu.

Pasigedo informacijos

Informaciją apie nustatytą 210 dienų laikotarpį iš Registrų centro atstovų vėliau telefonu teigė išgirdęs ir kaunietis Aidas. Toks niuansas jį, persirgusį sunkia COVID-19 forma, skirtingai nei žmona, kuriai gydymo neprireikė, suglumino dar labiau.

"Aš apie tai sužinojau pirmą kartą. Išeina taip, kad pagal šį 210 dienų laikotarpį galimybių paso galiojimas baigsis rugsėjo 13 d. – taip, kaip išdavė Registrų centras. Man kyla klausimas – kas turi suteikti informaciją? Ar atėjęs darytis antikūnų testą aš pats turiu domėtis, ar man veikia galimybių pasas, ar ne? Aš nebūčiau atlikęs to testo žinodamas, kad mano galimybių pasas galioja iki rugsėjo 13 d. Antikūnų testą būčiau atėjęs atlikti bet kurią rugsėjo dieną ir gaučiau galimybių pasą dar dviem mėnesiams. O dabar išeina taip, kad susimokėjau 22 eurus, bet tuos du mėnesius aš praradau, nes galimybių pasą aš turiu ir taip", – piktinosi vyras.

Pasak pašnekovo, jo šeimos gydytoja, dirbanti "InMedica" klinikoje, esą taip pat neinformavo, apie tai, kada medicininiuose dokumentuose buvo fiksuotas faktas, kad jis baigė sirgti koronavirusu. "Juk atėjęs atlikti antikūnų testo pasakiau, kad jį atlieku dėl galimybių paso. Negi jie nematė, kad turiu galiojantį galimybių pasą? Kažkaip keista", – stebėjosi kaunietis.

Kaltę neigia

"Šeimos klinika "InMedica" viską atliko tinkamai – antikūnų testo užsakymas yra, sertifikatas su laiku, valandomis, parašais, antspaudais ir dokumentais yra gautas bei atiduotas pacientui. Laboratorija telefonu mums paaiškino, kad viskas suvesta teisingai ir Registrų centras turėtų matyti. Gal pacientas per anksti kreipėsi, gal dar nebuvo viskas atlikta? Žinote, tų niuansų būna. Aš galvojau, gal neparašė rankiniu būdu žodžio "Teigiamas", bet sakė – viskas įrašyta ir padaryta taip, kaip priklauso. Nei klinikos, nei laboratorijos klaidų mes nerandame. Aš nesu prieš – tikrinti klaidas, visi esame žmonės, visi klystame, gali būti visko, bet neradome", – rugpjūčio 26 d. "Kauno dienai" sakė "InMedica" klinikos vedėja Margarita Daunienė.

Pasiteiravus, kodėl, kaip teigė, Aidas, jo šeimos gydytoja neinformavo jo apie tai, kada fiksuotas jo baigimo sirgti COVID-19 faktas, pašnekovė teigė, kad tokiu klausimu į "InMedica" jis nesikreipė. O kalbėdama apie tai, ar klinikoje esančiuose kompiuteriuose galima matyti, iki kurios datos galioja pacientų galimybių pasai, M.Daunienė tarstelėjo, kad tokios prieigos darbuotojai neturi.

Todėl, pasak jos, kaunietis esą pirmiausia turėjo išsiimti galimybių pasą neatlikęs antikūnų tyrimo ir pažiūrėti, ar jis galioja. "Ir tada spręsti dėl antikūnų testo atlikimo. Jei nori, atlieka jį kasdien, po trijų ar po šešių mėnesių – čia jo pasirinkimas. Jis pats nepasižiūrėjo, o mes tokių dalykų nematome", – detalizavo pašnekovė.

"InMedica" klinikos vedėja pridūrė iš paties kauniečio sužinojusi, kad tądien, kai jis paskambino į registratūrą sakydamas, kad nori atlikti antikūnų tyrimą, prašė tik šios paslaugos. Todėl į gydytojo ar slaugytojo konsultaciją visa tai aptarti jis registruotas nebuvo, nes nepageidavo. Nors to, kaip teigė, M.Daunienė, Aido žodžiais tariant, esą ir buvo teirautasi.

Klaida išnyko

Nors tų, kurie pripažintų klaidą, dėl kurios Aidas gavo ne 60 dienų galiojantį galimybių pasą, o tik kelias savaites, neatsirado, tą pačią dieną, kai žurnalistai pasikalbėjo su M.Dauniene, redakciją pasiekė Registrų centro laiškas, kuriame teigiama, kad dar kartą sistemoje patikrinus kauniečio atvejį, dabar esą Registrų centro atstovai jau mato, kad antikūnų testo rezultatas įvestas teisingai. Papildomai pasiteiravus, kas ištaisė klaidą, Registrų centro atstovas spaudai M.Samkus sakė, kad tai padarė įstaiga, kurioje buvo atliktas antikūnų tyrimas, nes Registrų centras esą galimybės taisyti duomenų neturi.

"Taigi šiuo atveju asmens turimas galimybių pasas galios iki nurodytos datos, kai baigsis numatytos 210 dienų po persirgimo, o kitą dieną įsigalios antikūnų tyrimo rezultatas ir galimybių paso galiojimo terminas tęsis iki 60 dienos nuo antikūnų tyrimo atlikimo. Taigi asmuo tokiu atveju turėtų atsinaujinti savo turimą galimybių pasą, kai baigsis jo galiojimas po persirgimo", – aiškino jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ingrida

Ingrida portretas
Kodėl norintiems pakaliauti po pasaulį PGR tyrimą valstybė apmoka /o tyrimas tikrai brangus/, o už antikūnų tyrimą reikia susimokėti pačiam žmogui, jei esi prasirgęs pvz ne Lietuvoje ir nori gauti Gpasą.

John

John portretas
Tai, kad čia ne jam vienam 3 savaites pratęsta. Tas pats man yra ir kitam pažįstamui. Vėl atėjo laikas darytis testą, bus matyt kaip čia bus dabar.

Jonas

Jonas portretas
Perzejau oficialias istatymu bazes, apie GP niekur nieko neradau. Tai reiskia galimybiu pasas sukurtas keletos marginalu ar jau istatymai lietuvoje neveiksnus ?
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių