Planuojama rekonstruoti Kauno senamiestyje esančius VDA Kauno fakulteto pastatus

Vilniaus dailės akademijos (VDA) Kauno fakultete ketinama pradėti architektūrine vertybe pripažintų pastatų senamiestyje rekonstrukciją.

VDA yra paskelbusi pastatų komplekso Muitinės gatvėje rekonstravimo ir paveldosaugos darbų rangovo konkursą, jo vertė – 4,5 mln. eurų be pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

Pasak fakulteto dekano Jono Audėjaičio, tai jau baigiamieji daugiau nei dešimtmetį vykstančio projekto darbai.

„Dabar jau tikime, kad gal pagaliau tai įvyks ir galėsime visuomenei atverti šį objektą ir juo naudotis kuriant ir mokant menininkus“, – BNS sakė jis.

Kadangi pastatui keliami griežti reikalavimai, naujų detalių jame neatsiras.

„Mes neturime galimybės kaip nors įvesti naujadarų ar ką nors kitaip traktuoti nei kad buvo šiame objekte susiformavę nuo seno. Įdomiausia dalis – Muitinės pastatų komplekso kampinis korpusas, jame pasirodys įdomiausios detalės, tai bus langai, kurie bus dekoruoti keramikinėmis plokštėmis ir jos, manau, tikrai papuoš mūsų senamiestį“, – sakė J. Audėjaitis.

Vis dėlto, pasak jo, brangi rekonstrukcija tampa nemenka našta akademijai, ji 1 mln. eurų šiems darbams skolinsis. Likusią sumą finansuos Europos Sąjunga.

Jei viskas vyks ritmingai, galvojame, kad ne kitų metų rugsėjį, bet dar kitų metų rugsėjį mes galėtume kalbėti apie jau tam tikrą finišą.

„Valstybė mano, kad aukštojo mokslo institucija iš kažkur generuoja lėšas ir šioje vietoje VDA turi surasti dar papildomai lėšų, kad galėtų gauti europinį finansavimą. Tos lėšos mums yra didžiulė našta ir skriauda studentams. Šnekame apie tai, kad reikia gerinti aukštojo mokslo kokybę, bet institucija, kuri tą vykdo, turi rasti savo vidinių lėšų, atimdama iš studentų, kad galėtų restauruoti patalpas“, – apgailestavo jis.

Darbus tikimasi baigti per maždaug dvejus metus.

„Jei viskas vyks ritmingai, galvojame, kad ne kitų metų rugsėjį, bet dar kitų metų rugsėjį mes galėtume kalbėti apie jau tam tikrą finišą“, – kalbėjo J. Audėjaitis.

Muitinės gatvėje esantis pastatų kompleksas yra valstybės saugoma kultūros paveldo vertybė. Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro duomenimis, kai kurie jo pastatai pastatyti dar XV amžiuje.

Čia buvo pastatytas pranciškonų vienuolynas ir ūkiniai pastatai, kurie sudarė vieningą kompleksą su Vytauto Didžiojo bažnyčia.

Vėliau čia veikė įvairios valdžios įstaigos, XIX amžiuje įkurta ligoninė, o buvę vienuolyno pastatai įjungti į naujus korpusus. Vienuolyno pastatas nugriautas, dabar jo vietoje stovi tvora ir vartai.

Sovietmečiu čia įkurta psichiatrijos ligoninė. Ji iš pastatų išsikėlė 2007 metais, tuomet pastatai perduoti VDA ir pradėta planuoti pastato rekonstrukcija.

Viešasis pirkimas šio komplekso tvarkymo darbams buvo skelbtas 2015 metais, tuomet jį laimėjo bendrovė „Irdaiva“. Atlikus dalį darbų, ši sutartis buvo nutraukta, todėl šiuo metu skelbiamas naujas rangovo konkursas. Visa projekto vertė su atliktais ir planuojamais atlikti darbais siekia apie 5 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Pas mus griaunama YPAČ greit: va, Žemaičių gatvė per dvi dienas VISA buvo išknista (kad važiuot būtų negalima kai realiai ir Savanorių įkalnės nebeliko), ir... stebėtinai po to IŠKART ten viskas nurimo.

Kauniete

Kauniete portretas
Viskas labai gerai,labai daug darbu vienu metu daroma už tai ir ilgiau užtrunka šaunuolis Matijosaitis o paziurekit ką Kupčinskas per dvi kadencijas padare,nustikeno Kauną o dabar turi kiti padaryt

Kaunietis

Kaunietis portretas
Trisdešimt metų Lietuvos ,valstybei priklausantys turtas buvo ir yra neprižiūrimas.Po tiek metų viskas sugriuvo,todėl remontuoti ,suremontuoti yra sunku.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių