Performansas Kaune nepaliko abejingų: nuo paminklo staltiesę nukabino ugniagesiai

  • Teksto dydis:

Menininkas Vytenis Jakas sekmadienį atliko performansą ,,Balta staltiesė“. Baltas audinys suplevėsavo virš Vytauto Didžiojo paminklo. Tiesa, meninio performanso prasmę suprato ne visi. 

„Jau ne pirmus metus įvairiomis meninėmis akcijomis bandau atkreipti dėmesį į Vytauto Didžiojo paminklo konotuojamos ideologijos ir eksponavimo vietos neatitikimo klausimą. Meniniu performansu „Balta staltiesė“ bandau skatinti miesto bendruomenę ir valdžios atstovus nelikti abejingus ir prie bendro stalo, pasitiesus baltą staltiesę, pasikviesti kaimynus – rusus, lenkus, vokiečius ir totorius, kurie vis dar mūsų šalyje prašo išmaldos – bei susitaikyti ir padiskutuoti apie šį prieštaringą viešosios erdvės naratyvo atvejį, pažeidžiantį kai kuriuos 2004 m. rugsėjo mėn. pasirašytos taikos deklaracijos aspektus“, – performanso prasmę aiškino menininkas ir pilietinės visuomenės aktyvistas. Anot jo, šis performansas yra susijęs su būsimu dokumentiniu filmu „(Ne)žinojimas“.

„Jeigu iki dabar lenkai, kaip ir kiti, pas mus vis dar prašo išmaldos, tai šis deklaracijos pasirašymas sukelia daug klausimų“, – sako V. Jakas. „Kauno diena“ jau yra rašiusi, kad menininkas įstikinęs, jog Laisvės alėjoje stovintis Vytauto Didžiojo paminklas – nesantaiką kurstantis propagandinis įrankis, kuriam pagrindinė gatvė – ne vieta. 

Tiesa, baltas audinys plevėsuojantis virš paminklo, esančio šalia miesto savivaldybės pastato, patiko ne visiems. Ugniagesiams-gelbėtojams buvo pranešta, kad virš paminklo kaba baltas skuduras. Kaip rašoma ugniagesių-gelbėtojų savaitgalio įvykių suvestinėje, pranešimas apie baltą skudurą ant paminklo buvo gautas sekmadienį, 14.37 val. „Skuduras nuo paminklo nuimtas“, – rašoma suvestinėje.

Pats menininkas teigia, kad ugniagesiai labai greitai apsisuko. „Staltiesė pakabėjo vos 30 minučių. Kai ją kabinome, jokių priekaištų negirdėjome“, – sakė V. Jakas.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kieme

kieme portretas
šiukšlynas , smegenėlėse jovalas .............. laikas įsidarbint konteinerių tuštintoju

Performancijus

Performancijus portretas
Kas tas performansas? Jau lietuviskai niekaip? Ai nu jo galune as dadejom ir jau sulietuvinta. Kad tik kuo durniau.

Ruta

Ruta portretas
Jis yra provokatorius. Kas kartą prieš tautos šventės prikimba prie to paminklo. Paminklas tikrai niekam, išskyrus jam, ne užkliūva.
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių