Pavojingą lifto avariją Šilainiuose bandoma nuslėpti?

Kauno ugniagesiai trečiadienio rytą sulaukė pranešimo, kad Šarkuvos gatvės 7-ajame name nutrūkus lynams, nukrito liftas su viduje buvusiu žmogumi. „Kauno liftų“ vadovas tragedija galėjusį pasibaigti incidentą, atrodo, bandė nuslėpti.

Per stebuklą nenukentėjo

Incidentas įvyko vakar apie 7 val. antroje namo laiptinėje. Ugiagesiams gelbėjimo darbų atlikti nebereikėjo, nes pirmoji į įvykio vietą atvyko avarinė tarnyba.

Portalo kaunodiena.lt žurnalistams apsilankius daugiabutyje, sutikti gyventojai pasakojo, kad, jų žiniomis, į pavojingą situaciją buvo pakliuvęs čia gyvenantis jaunuolis. Jų teigimu, nelaimėlis liftu iš penkto aukšto leidosi kartu su šunimi, kai staiga liftas krito žemyn.

Laimingo atsitiktinumo dėka, anot kaimynų, niekas nenukentėjo. Manoma, kad liftas krito maždaug per vieną aukštą. Jis sustojo pirmame aukšte.

Pasakodamas susipainiojo

„Kauno liftų“ generalinis direktorius Jonas Guzavičius ketvirtadienį iš pradžių teigė, jog vakar visi Šarkuvos gatvės liftai veikė nepriekaištingai.

„Nebuvo jokio incidento. Per trisdešimt mano darbo metų nė vienas liftas nenutrūko ir, patikėkite, niekada nenutrūks. Tai yra kažkieno viešųjų ryšių akcija“, – tikino J. Guzavičius, pabrėžęs, kad joks žmogus nenukentėjo.

Direktoriaus teigimu, „Kauno liftai“ nuolat stebi kiekvieną liftą – matoma, kuris liftas dirba, kuris ne. „Liftas normaliai važinėjo“, – iš pradžių tvirtino J. Guzavičius.

Tačiau pasiteiravus, ar tikrai ne „Kauno liftų“ avarinė tarnyba buvo atvykusi į įvykio, į kurį buvo iškviesti ugniagesiai, vietą, generalinis direktorius, ėmė kalbėti visai kitaip.

„Tai buvo mūsų avarinė tarnyba. Nu ir kas? Per 12 minučių išlaisvino keleivius, ir toliau liftas važinėjo. Buvo ne gedimas, o paprastas eilinis strigimas, ir daugiau nieko. Matot, avarinė tarnyba atvažiavo greičiau nei ugniagesiai, vadinasi, gerai dirbam", – postringavo J. Guzavičius.

Pasak jo, incidento metu liftu važiavo keli asmenys. Vėliau lifto taisyti neprireikė.

Anot „Kauno liftų“ vadovo, žmonės liftuose užstringa ne dažniau nei kelis kartus per mėnesį. Kartais taip atsitinka dėl bent sekundei dingusios elektros.

Pasiteisinimas – nėra pinigų

Kaune per dešimtmetį modernizuoti 99 liftai, tačiau nemažai daugiabučių savo eilės dar laukia. Priežastis, kodėl net ir gana prastos būklės liftai kol kas nekeičiami, anot J. Guzavičiaus, – nėra pinigų. Pigiausias lifto atnaujinimas siekė 63 tūkst. litų, o brangiausias – beveik 100 tūkst. litų.

Bendrovė „Kauno liftai” iki šiol yra liftų priežiūros ir modernizavimo monopolininkė mieste. Išskirtines teises renovuoti liftus bendrovė gavo įsipareigojusi investuoti apie 600 tūkst. litų. Savivaldybė iš mokesčių mokėtojų pinigų už liftus sumokėjo daugiau nei 7 mln. litų.

Tvarka, kurios laikantis Kaune atnaujinami liftai, prieštarauja teisės aktams. Visi mokesčiai patenka į bendrą katilą – taigi, už Šilainių gyventojų pinigus yra keičiami liftai Eiguliuose, ir taip toliau. Nemažai kauniečių, pageidavusių už savo sumokėtus pinigus atsinaujinti liftus, liko nieko nepešę, nes monopolininkė „Kauno liftai“ atsisakė keisti taisykles.

Daugiabučių namų administratoriai stengėsi Kaune sukurti tokią gyventojams naudingą tvarką, kokia galioja ir kituose miestuose. Nuo 2006 metų gyvenamuosius namus Kaune pradėję prižiūrėti administratoriai atsisakė iš gyventojų surinktus pinigus pervesti į bendrą katilą. Jie susidūrė su kita problema: savivaldybė neleido skelbti konkursų ir ieškoti pigiausiai liftus galinčios modernizuoti bendrovės. Tai galėjo atlikti tik „Kauno liftai“.

Šiuo metu administratoriai vėl siekia pabaigti monopolininko karaliavimo laiką. Daugiabučių namų liftų priežiūrai buvo paskelbti konkursai, kuriuose pakviestos dalyvauti visos rinkoje veikiančios įmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
tokiu vadovu vieta cypej lupa tokius mokescius o netvarko nieko

O

O portretas
Tas liftų vadas tikras vėpla yra, gal tik valdžiai tinkamas

MORTA

MORTA portretas
KOL NEBUS SEIMININKO TIKRO MIESTE,RAJONE AR VALDYBOJE, IR TOLIAU KRIS LIFTAI SU ZMONEMIS O KALTU TAIP IR NEBUS...
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių