Nehigieniška Vaižganto progimnazijos valgykla – uždaryta

Tėvų įtarimai dėl nekokybiško maisto Kauno technologijos universiteto (KTU) Vaižganto progimnazijoje pasiteisino. Po patikrinimų valgykla uždaryta, o maistas vežamas termosuose.

Tėvų skundai

Nuo mokslų metų pradžios KTU Vaižganto progimnazijos mokiniai pradėjo skųstis neskaniu maistu, patiekiamu šios švietimo įstaigos valgykloje. Dauguma mokinių tiesiog nustojo valgyti valgykloje. Visų klasių tėvai pradėjo domėtis, kas valgykloje yra negerai.

"Dauguma mokinių nurodė, kad maistas neskanus, porcijos mažos, valgyklos aplinka nehigieniška. Vaikai pradėjo neštis maistą iš namų", – aiškinama Kauno miesto savivaldybei adresuotame tėvų rašte.

Dėl susidariusios situacijos patys tėvai pradėjo lankytis valgykloje. Bandė kalbėtis su progimnazijos valgyklos patalpas išsinuomojusios įstaigos atstovais.

Ne kartą buvo išsakytos pastabos, tačiau situacija nepasikeitė. Pasak tėvų atstovų,  ydinga praktika, kad mokykla buvo sudariusi tik patalpų nuomos sutartį. Joje nebuvo reikalavimų apie vaikams tiekiamus patiekalus.

Neapsikentę, kad situacija nesikeičia, tėvai kreipėsi į Kauno valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT)

Tarnybos atstovė spaudai Jurgita Savickaitė "Kauno dienai" pasakojo, kad skunde buvo nurodyta, jog KTU Vaižganto progimnazijoje maitinimo paslaugas pagal individualios veiklos pažymą teikianti Irena Zagurskienė dažnai nesilaiko higienos, maisto gaminimo kokybės normų, valgykloje trūksta švaros, purvinos grindys, stalų paviršiai valomi su nešvaria šluoste.

Tėvai nurodė, kad valgyklos vedėja, dirbdama maisto gamybos ir išdavimo patalpose, nedėvi specialios aprangos (galvos apdangalo, chalato).

Abejonių kėlė ir šilto maisto kokybė, nes, pavyzdžiui, cepelinų farše rasta makaronų, morkų, o kepsniai dažnai būna sudžiovinti, perkepti, mėsa gyslota, bandelės mažos.

Moksleivių tėvai įtarė, kad maistas gali būti gaminamas naudojant praėjusios dienos nesuvalgytus produktus.

Nebuvo konkurencijos

KTU Vaižganto progimnazijos direktorė Lydija Merfeldienė "Kauno dienai" patvirtino, kad mokiniai maistu pradėjo skųstis nuo mokslo metų pradžios. Anksčiau maistą vaikams gamindavo kita įmonė, tad nusiskundimų būdavo mažiau.

"Nuo praėjusių metų birželio savivaldybė skelbė mokinių maitinimo konkursą, tačiau iki pat rugpjūčio vidurio nebuvo aišku, kas šią paslaugą teiks. Tada patys puolėme ieškoti ir tai tiesiog buvo bandymas išsigelbėti. Mokykla negali veikti, jei nėra maitinimo. Tad atsirado vienintelis tiekėjas, norintis maitinti mokinius ir su juo buvo sudaryta sutartis. Mums nepasisekė, nes tas tiekėjas buvo labai prastas. Mes keturis mėnesius bandėme susitarti ir išsireikalauti geros maisto kokybės. Kai prasidėjo skundai, ėmėmės iniciatyvos ir išsikvietėme VMVT", – sakė mokyklos vadovė.

Daug pažeidimų

Praėjusių metų gruodį VMVT kartu su Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus specialiste atliko patikrinimą, kurio metu užfiksuota daug higienos normų pažeidimų.

Dauguma mokinių nurodė, kad maistas neskanus, porcijos mažos, valgyklos aplinka nehigieniška.

Pasak J.Savickaitės, patikrinimo metu nustatyta, kad savikontrolės žurnaluose paskutinio įrašo data yra 2017 m. lapkričio 20 d., neregistruoti koregavimo veiksmai, esant temperatūrų nukrypimams nuo kritinių ribų, nepateiktas greitai gendančių maisto produktų priėmimo kontrolės žurnalas.

Užfiksuota, kad neišsaugotos dalies maisto produktų gamintojų ženklinimo etiketės, nenurodytos pusgaminių pagaminimo datos. Neišsaugota kiaušinių ženklinimo etiketė, neaiškus tinkamumo vartoti terminas, nepateikti įsigijimo dokumentai.

Tikrintojams užkliuvo ir kiti maisto produktai, kurie vėliau keliavo ant mokinių stalų. Rastas beveik kilogramas virtos maltos mėsos be aiškaus tinkamumo vartoti termino, 4 kg virtų rūkytų dešrainių dešrelių "Hot Dog", kurios pagal sudedamąsias dalis netinkamos mokinių maitinimui, sudėtyje yra mechaniškai atskirta vištiena, konservantas – aromato ir skonio stipriklis E621. Rasta 25 vnt. lietuvių kalba nepaženklintų "Lipton Ice Tea" gėrimų. Buvo naudojami prieskoniai, kurių galiojimo terminas pasibaigęs 2017 m. birželį.

"Nustatyta pagamintų patiekalų kryžminės taršos galimybė – ant pagamintų picų buvo sudėti dokumentai, termiškai neapdorotiems produktams ruošti skirtas inventorius laikomas ant patiekalų išdavimo stalo. Prie žalių kiaušinių laikomi maisto produktams fasuoti skirti maišeliai", – higienos pažeidimus toliau vardijo VMVT specialistė.

Negana to, kad ne visas maistas atitiko reikalavimus, trūko švaros ir pačioje valgyklos patalpoje. Specialistų ataskaitoje pažymėta, kad tikrinimo metu valgyklos salėje ne visi stalai buvo nuvalyti. Švaros trūko ir kitose patalpose.

Viena iš keturių maistą tvarkančių darbuotojų nepasitikrinusi sveikatos, neišklausiusi higienos žinių kursų.

Tikrinimo metu rasta 4 kg virtų rūkytų dešrelių "Hot Dog", kurios pagal sudedamąsias dalis netinkamos mokinių maitinimui.

Sustabdė veiklą

Pasak J.Savickaitės, Kauno VMVT dar gruodžio pradžioje sustabdė maitinimą teikiančios įmonės veiklą, o savivaldybės Švietimo skyriaus administracija nutraukė šios įmonės sutartį su Vaižganto progimnazija.

Anot VMVT atstovės spaudai, I.Zagurskienės įmonė moksleivius šiuo metu maitina ir Vaišvydavos pagrindinėje mokykloje. Nuspręsta atlikti patikrinimą ir šioje švietimo įstaigoje.

"2017 m. gruodžio 22 d. ir dėl šio subjekto buvo gautas skundas, kad patiekalų gamyboje naudojami pasibaigusio galiojimo maisto produktai, buvo susirgusių vaikų. Dėl nustatytų pažeidimų atsakingam asmeniui skirta bauda", – apie mokinius maitinusiai įmonei pritaikytas sankcijas kalbėjo J.Savickaitė.

Kaltę neigė

I.Zagurskienė tikino, kad užfiksuoti pažeidimai – minimalūs, o vaikai maistu buvo patenkinti. Anot jos, mokykla ir savivaldybė neturėjo teisės nutraukti maisto tiekimo sutarties. Moteris jau nusisamdė advokatą ir kreipėsi į teismą.

"VMVT užfiksuotų pažeidimų daug nebuvo, daugiausia dėl tvarkos, tai lipduko kokio nebuvo. Jie tiesiog ieškojo, prie ko prisikabinti, nes direktorė pati išsikvietė VMVT ir pati mane išvijo. Man niekas neleido pasitaisyti. Direktorė nutraukė sutartį manęs neįspėjusi, o sutartyje to nebuvo numatyta, todėl padaviau mokyklą į teismą. Anksčiau buvo atėję tėvai, diskutavome apie visokius skandinavų šalių maitinimo receptus, bet negaliu kitaip daryti, nei reikalauja Lietuvos VMVT. Bet vaikai tikrai buvo patenkinti, daug ateidavo valgyti", – bandė aiškinti I.Zagurskienė.

Maistas iš kitur

Kadangi dėl higienos normų nesilaikymo buvo nutraukta sutartis, KTU Vaižganto progimnazijos moksleivius maitina kita įmonė. Tėvai teigė, kad kol kas maistas vaikams vežamas iš kitur, o ne gaminamas vietoje, todėl tokia situacija jų nelabai tenkina, tačiau jie pripažino, kad maistas iš termosų gali būti laikinas sprendimo būdas.

"Dabar yra pateikiamas savaitės valgiaraštis ir užsakomas maistas. Aišku, toks maitinimas mūsų netenkina, nes kartais tas maistas ir pravėsęs jau būna, ir vaikams tenka ilgiau eilėje palaukti, nes vienu metu atveža", – apie dabartinę situaciją "Kauno dienai" komentavo mokyklos tėvų tarybos pirmininkė Eglė Pranskūnienė.

Maisto vežiojimas iš kitur netenkina ir savivaldybės. "Susidariusią situaciją vertiname neigiamai ir kalbėsime su mokyklos vadovu, kodėl nebuvo atitinkamos kontrolės ir priežiūros. Radus pažeidimų, su iki šiol maistą tiekusia bendrove tiekimo sutartis nutraukta. Laikinai maistą tiekia UAB "Irenutė", kol konkurso būdu bus parinktas naujas maisto tiekėjas", – sakė Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika.

Žada renovuoti

Mokyklos bendruomenė tikino, kad nuomos sutartis su maisto tiekėjais turėtų keistis ir mokykla turėtų daugiau svertų, kaip užtikrinti kokybišką maitinimą.

Pagal dabartinę sutartį išnuomojamas tik valgyklos plotas, o mokykla nedaro jokios įtakos nuomininkams, kad šie patiektų tinkamą maistą. Tad, pastebėjus higienos normų nesilaikymo atvejų, mokyklos vadovai ar tėvai gali tik pasikalbėti su maisto tiekėju, o jei situacija negerėja, kviesti VMVT specialistus.

"Kad maistas atitinka higienos normas, dar nereiškia, kad jis tinkamai patiekiamas, tad tikimės, kad mokykla galės labiau kontroliuoti, kas patenka ant mokinių stalų", – sakė tėvų tarybos pirmininkė.

Kauno miesto savivaldybė ketino KTU Vaižganto mokyklą renovuoti vasarą, tačiau aktyvūs tėvai siekė paspartinti procesą. Po susitikimo su Švietimo skyriaus atstovais nutarta, kad kai tik vasario pradžioje bus patvirtintas miesto biudžetas, mokykla galės skelbti konkursą ir pradėti darbus dar pavasarį. Tėvai viliasi, kad dar šiais metais mokiniai galės valgyti vietoje ruošiamą maistą, o ne vežamą termosuose.

"Valgykla pastatyta gal 1992 m., tad nuo to laiko jokio remonto nėra mačiusi, neatnaujinta įranga. Mums informavo, kad lėšų šių metų biudžete prioritetine tvarka jau numatyta. Kadangi mokykla dalyvauja "Švediško stalo" programoje, buvo planuota valgyklą atnaujinti iki kitų mokslo metų pradžios, tačiau tikimės, kad dar šiemet vaikai galės valgykloje normaliai valgyti", – tikino E.Pranskūnienė.

Anot mokyklos direktorės L.Merfeldienės, kol kas negalima pasakyti, kada prasidės kapitaliniai valgyklos remonto darbai. Tai priklausys nuo to, kada bus parengtas projektas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ilona

Ilona portretas
Kiek girdėjau tai ši moteris nesukuria tinkamos aplinkos darbuotojams, darbo klimatas įdingas, jaučiams psichologinis spaudimas. Reikėtų keisti savo elgesį kol kas nors nepranešė darbo inspekcijai apie psichologinįsmurtą, už ką yra baudžiama administracinė atsakomybė.

Dirbusi pas Irena Zagurskiene

Dirbusi pas Irena Zagurskiene portretas
Baisesnes darbdaves kaip Irena Zagurskiene nei viena moteris kuri pas tave dirbusi nemate!Viena-kas rasoma technologinese kortelese-kita kas ir kaip daroma!Dabar juk pati gamini,viena...ar technologinese kortelese omletas su manais???Ar kepsniai pasvinke parasyta???Aplamai tai paciai poniai reiketu maziau gert ir pasigydyt!O apie pinigus atskira kalba!!!Dar ir dabar skolinga ir neismokejus,nors is darbo senai isejom!!!

Irena Zagurskienė

Irena Zagurskienė portretas
Jurgitai Pačėsienei verkiant reikia pasitikrinti sveikatą....kol nevėlu.....tai jei tu dirbai Vaižganto progimnazijoje, kada ten darželis buvo? Žiegždrių ligoninė šalia, skubėk, kol nenuvežė kiti....jau kliedi nesąmones. O ten kur tu dirbai, man gaila, bet tu, artiste, ir privėlei šitas nesąmones. Ar kada nors skaitei kas technologinėse kortelese rašoma ir ką tu turėjai daryti? Kokios datos, koks sugedęs maistas, pati savo parašu esi patvirtinusi, kad seksi terminus, tvarkysi žurnalus....ir t.t. ir pan. ką tu čia kliedi. Skelbi visam Kaunui kaip dirbai. Aš tau atlyginimą mokėjau ne už keiksmažodžių tiradas. Va kaip tu dirbai.......gražu, bus įrodymai..
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių