Pasirengimas Kalėdoms: kalėdaičiai iškepti, anšlago nelaukiama

Per pavasario karantiną, kai bažnyčios tikintiesiems buvo užvertos, šv.Mišios buvo prieinamos tik per nuotolines transliacijas. Jos gelbsti ir dabar, kai ribojamas žmonių skaičius per pamaldas.

Kauno šv.Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos administratorius, Kauno arkivyskupo generalvikaras kunigas Evaldas Vitulskis teigė, kad žmonės – sąmoningi. Bažnyčios, po raginimų blogai besijaučiantiems, esantiems rizikos grupėje likti namuose, aptuštėjo.

"Šv.Mišių skaičiaus nemažiname, jų aukojame tiek pat, kaip ir anksčiau", – kalbėjo E.Vitulskis. Anot jo, taip lengviau reguliuoti ir taip sumažėjusius žmonių srautus, užtikrinti tarp tikinčiųjų saugų atstumą, nes, esant didesniam pamaldų pasirinkimui, žmones po jas natūraliai išsiskirsto.

Pavasarį Lietuvos vyskupai tikinčiuosius ragino vakarais 20 val. melstis Šv.Juozapo malda. Į šį Bažnyčios globėją ir užtarėją kreipiamasi visuose išbandymuose. Tuo metu skambėdavo šalies bažnyčių varpai. Taip pat ir Kauno bažnyčios prisidėjo prie iniciatyvos, nuvilnijusios per visą Europą.

Tai buvo būdas malda sutelkti tikinčiuosius, kai bažnyčios visai buvo uždarytos, net į pamaldas nebuvo galima ateiti.

"Šis antrasis karantinas šiuo atžvilgiu švelnesnis. Pamaldos leidžiamos, bet reikia riboti žmonių kiekį. Jie turi dėvėti kaukes, dezinfekuotis rankas", – vardijo E.Vitulskis.

Kalėdaičiai jau yra iškepti. Jų dalijimas vyks per stiklo pertvaras.

Jis teigė, kad tikriausiai nedaug kas tikėjosi, jog nuotolinės šv.Mišių transliacijos tarp tikinčiųjų sulauks tokio populiarumo. "Kai kurios parapijos turi ir nuotolines papildomas maldas. Sulaukia tikrai daug peržiūrų. Saugiai sėdi namuose, įsijungi internetą ir dalyvauji", – kalbėjo dvasininkas.

Vis dėlto per šv.Kalėdas kažin, ar tikintiesiems pakaks šv.Mišių internetu. Anot E.Vitulskio, per Kalėdas bus galima ateiti į pamaldas, jeigu tik iki to laiko nepasikeis saugumo reikalavimai ir į blogąją pusę nepasisuks pandeminė situacija.

Anksčiau per šias didžiausias metų šventes bažnyčios būdavo sausakimšos, tilpdavo net ne visi norintys – žmonės šv.Mišiose dalyvauti galėdavo tik klausydami per garsiakalbius maldos namų prieigose. Ar pasirengta didesniems nei įprasta srautams, kaip pavyks juos suvaldyti, užtikrinti saugų atstumą tarp tikinčiųjų?

"Manau, kad per šias Kalėdas bažnyčiose nebus tiek daug žmonių kaip per ankstesnes", – įsitikinęs E.Vitulskis. Aišku, teigė jis, ateis daugiau žmonių nei eilinį sekmadienį, bet anšlago nebus.

Visa kita jau apgalvota. "Kalėdaičiai jau yra iškepti. Jų dalijimas vyks per stiklo pertvaras. Išlaikysime visas saugumo normas", – dėstė dvasininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to> KALEDOS

to> KALEDOS portretas
Pazinti,dar nereiskia kad po kauke nera nieko.

KALEDOS

KALEDOS portretas
PAZISTU kiebona Tap tikrai labai draugiskas kunigas nepasikeles jautrus su visaia bendraujantis isklausantis ir darbstus geras Katedros ukvedis Nerasikit ir nesmeizkite kunigo LINKSMU SV. KALEDU

Petras

Petras portretas
„drauge“ anonime‘‘, nesislėpk po šlykščia šmeižiko ir pavyduolio kauke! Juk toks elgesys ne geresnis už „judišką“... Ar tik tokiu būdu gali pasitenkinti?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių