Pandemijos fone Kalėdos keičia formatą

Po kitokių Velykų ateina ir kitokios Kalėdos. Šventiniai personažai barzdas slėps po apsauginiais skydais, fotografuotis už permatomų sienelių. Kiti gi keliasi į virtualiąją erdvę.

Pasirinkimo kryžkelėje

Tradiciškai įpusėjus lapkričiui įmonės jau galvodavo apie šventinius vakarėlius, o darželių auklėtojos vesdavo derybas su žilabarzdžiais Kalėdų Seneliais. Vietų rezervacija neretai primindavo mūšio lauką – pirmesni pasirinkdavo geriausias dienas ir laikus. Tie, kurie susigriebdavo vėliau, tenkindavosi likučiais – Kalėdų Senelis ateidavo po didžiųjų švenčių arba dieniniu, dirbantiems darželinukų tėvams nepatogiu laiku.

"Praėjusiais metais Kalėdų Senelis į grupę atėjo 14 val. Teko prašytis iš darbo, nes kitaip būčiau sugadinusi šventę dukrai. Juk ne mažiau nei Kalėdų Senelis jai buvo svarbu, kad išgirsčiau jos deklamuojamą eilėraštį ir pamatyčiau, kaip atrodo su snaigės kostiumu", – darželinukės Ievos mama Gertrūda neslėpė apmaudo, kad šiųmetės šventės bus kitokios.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Dėl didesnės rizikos užsikrėsti virusu anūkės šiemet neaplankys seneliai. Nežinia, ar lauktas visus metus, besibaigiant gruodžiui į darželį užsuks ir Kalėdų Senelis. Ikimokyklinio ugdymo įstaigos, kurią lanko jos dukra, direktorė dar neapsisprendė, rizikuoti ir kviesti žilabarzdį vidun ar rinktis kur kas saugesnį, tačiau mažiau šventišką variantą – virtualiuosius atskirų grupių susitikimus su Kalėdų Seneliu. Bet kuriuo atveju tėvai šventėje dalyvauti negalėtų.

"Tuomet geriau tikras Kalėdų Senelis. Jei geras oras, vaikus jis gali sveikinti lauke. Juk nebūtina sėdėti salėje. Virtualusis pokalbis su Kalėdų Seneliu neatstos realaus susitikimo, o dirbtinė eglė niekada nekvepės kaip atnešta iš miško", – Gertrūda neabejojo, kad nors ir per atstumą ranka mojantis Kalėdų Senelis vaikams dovanotų daugiau šventiškų akimirkų nei jo atvaizdas kompiuterio ekrane.

Susitikimai – nepigūs

Nepaisant sentimentų gyviems, virtualieji susitikimai su mažamečiais, anot kalbintų žilabarzdžių, šiemet itin populiarūs, todėl ir pasirinkimas jų nemažas.

"Žmonės gana greitai prisitaiko prie naujų sąlygų, ne išimtis ir Kalėdų Seneliai. Vaikai tikrai daug laiko praleidžia naudodamiesi išmaniaisiais įrenginiais. Per juos bendrauja, mokosi. Todėl Kalėdų Senelis telefonų, planšečių ar kompiuterių ekranuose neturėtų būti kažkas netikėto", – kalbėjo kaunietis Vytautas, svarbiausiu Kalėdų personažu buvęs jau bemaž penkerius metus. Galimybės rengti virtualiuosius susitikimus šiemet 55-erių vyras nesvarsto, o vaikščioti po darželius bijo dėl savo amžiaus ir lėtinės ligos, kuria serga jau ne vienus metus.

"Darysiu pertrauką, bet tikrai domiuosi tuo, kas vyksta pasaulyje. Girdėjau, kad Didžiojoje Britanijoje Kalėdų Seneliai šiemet bendraus virtualiaisiais skambučiais. Ten net įrengta mokykla, kurioje švenčių pasiuntiniai mokomi dirbti su išmaniosiomis technologijomis. Tiesa, skambučio kaina nemaža – apie 30 eurų", – Vytautas nė nenutuokė, kad Lietuvoje įkainiai ne mažesni.

Individualus 5–10 min. vaizdo pokalbis per skaipą ar mesendžerį kainuoja 30 eurų. Šeimos, ne didesnės nei penki asmenys, virtualusis susitikimas su Kalėdų Seneliu įkainotas kone trigubai didesne suma. Vaizdo skambučio "Zoom" programėle darželinukų ar moksleivių grupėms, kuriose neviršijamas 30 asmenų skaičius, kaina net 120 eurų. Susitikimo trukmė apie 30 min.

"Suprantu, reikia gyventi ir Kalėdų Seneliams, bet, mano manymu, čia lupikavimas. Juolab kad nereikia net niekur važiuoti, – Vytautas atsivertė praėjusių metų darbo kalendorių ir dirstelėjo į savo įkainius. – Jei į darželius važiuodavau vienas, tai už 45 min. programą imdavau 80 eurų. Jei važiuodavau su Snieguole, už tokios pat trukmės pasirodymą nuo grupės imdavau 130 eurų. Iškvietimas į namus – 50 eurų. Kita kaina įmonėms – ten imdavau daugiausia, maždaug 150 eurų."

Purkš dirbtinį sniegą

Kalėdų Senelis Darius Gimžauskas praėjusį savaitgalį išbandė savo vaizdo kamerą. Tiesa, ne virtualiesiems susitikimams, o trumpoms nemokamoms kalėdinėms pasakoms. Kelių savaičių laikotarpiu šventinius įrašus mažiesiems vyras žada įkelti į jutubą ir feisbuką.

Dabar suka galvą tik dėl įspūdingos barzdos, kuri, greičiausiai, sunkiai tilps po skaidriu apsauginiu skydu.

"Vaikams nemeluoju. Sakau, kad dėl epidemiologinės situacijos Kalėdų Senelis šiemet negalės atvykti, todėl surengė konkursą, o jo nugalėtojus įpareigojo vaikus lankyti skirtingose pasaulio šalyse ir miestuose", – D.Gimžauskas džiaugėsi laimėjęs vyriausiojo Kalėdų Senelio organizuotą konkursą ir gavęs neeilinę progą Kaune skleisti šventinę nuotaiką.

Todėl šiemet vyras ir vėl iš spintos trauks raudoną Kalėdų Senelio kostiumą, blizgins juodus aulinius batus, šukuos vešlią žilą barzdą ir keliaus pas vaikus. Su maišu, išmaniuoju kamuoliu, padėsiančiu bendrauti su mažaisiais, ir stebuklingu įrenginiu, kurį šventės svečias slėps už išpuoštų žaliaskarių salėse. Vasarą šis įrenginys purškė muilo putas, o dabar iš jo pabirs dirbtinis sniegas. Pirmieji Kalėdų Senelio Dariaus susitikimai su vieno Kauno darželio auklėtiniais numatyti gruodžio 18-ąją ir tęsis iki pat švenčių.

"Paskutinis, jei neklystu, gruodžio 23-iąją. Visi užsakovai jau pervedė avansus. Jei kas keisis – pinigus grąžinsiu", – D.Gimžauskas vylėsi, kad Kalėdų stebuklas bus stipresnis nei force majeure, todėl planų neteks koreguoti.

D.Gimžauskas didžiosioms šventėms pasiruošė ne tik Kalėdų Senelio kostiumą, bet ir apsauginių priemonių. (Asmeninio archyvo nuotr.)

Seneliai su apsaugos priemonėmis

D.Gimžauskas juokavo, kad koronaviruso akivaizdoje prie kitokių Kalėdų prisitaikė net Laplandija. Kalėdų Senelis su lankytojais ten bendrauja atsitvėręs skaidria plastikine sienele, o jo padėjėjai elfai apsiginklavę apsauginėmis veido kaukėmis laikosi saugaus atstumo. Iš ES ir Šengeno zonos atvykstantiems turistams, jeigu jie Suomijoje neužsibus ilgiau nei 72 valandas, saviizoliacija nebus reikalinga. Tiesa, atvykę į šalį jie turės pateikti neigiamą COVID-19 testą, atliktą ne vėliau nei trys paros iki išvykimo. Norintieji Suomijoje pasilikti ilgesniam laikui turės izoliuotis ir testuotis antrą kartą. Jei reikės, šią procedūrą atliks ir D.Gimžauskas, mat jo planuose numatytos viešnagės ne tik po ikimokyklines ugdymo įstaigas ar mokyklas, bet ir į namus. Nors didesni susibūrimai šiuo metu draudžiami, aplankyti vieną kitą kelių asmenų šeimą jis gali.

"Apsauga? Kažkokių ypatingų reikalavimų iš užsakovų nesulaukiau, tačiau imsiuosi maksimalių priemonių", – pašnekovas pasakojo pasiruošęs šūsnį vienkartinių pirštinių, dezinfekcinio skysčio ir kaukę. Dabar suka galvą tik dėl įspūdingos barzdos, kuri greičiausiai, sunkiai tilps po skaidriu apsauginiu skydu. Kokios bus šiųmetės šventinės nuotraukos D.Gimžauskas negalėjo atsakyti. Jei reikės, jis esą pasiskolins Laplandijoje sėdinčio vyriausio Kalėdų Senelio idėją ir su mažaisiais fotografuosis stovėdamas arba sėdėdamas už skaidrios plastikinės sienelės.

Yra atsarginių variantų

Kalėdų Seneliai ne visuomet atvykdavo pas vaikus į darželius ar mokyklas. Neretais atvejais mažieji ir patys keliaudavo pas žilabarzdžius į muziejus, teatrus ar kitas netradicines erdves. Viena populiaresnių pramogų – "Kalėdos tarp lėktuvų", jau bemaž dešimt metų kiekvieną gruodį į Lietuvos aviacijos muziejų suburdavusios ir ikimokyklinio, ir jaunesnio mokyklinio amžiaus vaikus. Pasitikę lėktuvu atskridusį Kalėdų Senelį ir išsidaliję jo atgabentas dovanas, vaikai vaikščiodavo po ekspozicines sales, atsakinėdavo į viktorinų klausimus, bandydavo skrydžių imituoklius, patys gamindavo lėktuvėlius ir jais puošdavo eglutę. Kaip bus šiemet?

"Planuojame, dirbame ir tikimės, kad susitikimai įvyks. Kardinaliu atveju šiek tiek nuotolizuosime, transliuosime pokalbius su skraidančiu Kalėdų Seneliu", – Lietuvos aviacijos muziejaus direktorius Mindaugas Kavaliauskas, kaip ir darbymečiui besiruošiantys šventiniai personažai, vylėsi geriausio scenarijaus.

Kol kas nežinia, kaip bus su šventiniais spektakliais Kauno valstybiniame lėlių teatre, kurių pabaigą vainikuodavo susitikimas su Kalėdų Seneliu. Nors teatralai labai norėtų matyti pilną salę, spėja, kad šiemet kėdės visgi liks tuščios.

"Viskas priklauso nuo valdžios, bet panašu, kad, pagal prognozes, karantinas bus pratęstas dar mažiausiai trims savaitėms, maždaug iki gruodžio 22 d.", – net ir toks terminas, anot Kauno valstybinio lėlių teatro vadovės pavaduotojo Egidijaus Tamošiūno, situacijos negelbėtų. Parduoti visų bilietų teatralai jau nebespėtų.

Tačiau tai nereiškia, kad mažieji liks be kalėdinio spektaklio. Pastarasis jau montuojamas, todėl jei epidemiologinė situacija jo neleis rodyti gyvai, lėlininkai kelsis į virtualiąją erdvę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ar visai neateis, ar...

Ar visai neateis, ar... portretas
Kalėdų senis su flakonu dezinfekcinio ateis pasveikinti su Kalėdom.

Viskas tobulėja ,ir teks taikytis su tuo.

Viskas tobulėja ,ir teks taikytis su tuo. portretas
Greitai tik nuotoliniu būdu viska atlikinėsime ,kas kompiuteriu kas telefonu .Gal ten kur karaliai pėsti vaikšto teks nueiti ,bei pavalgyti savo rankutėmis.

Taip bus manau

Taip bus manau portretas
Su dovanom virusas i namus,taip išnuodyti tarakonai bus.Gerai,reikėtų valytojus su senio šalčio apranga nusiųsti i saugomus draustinius,kuriuose gyvena tarakonų tūzai ,nuo tenai reikėtų pradėti naikinti.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių